W ostatnim czasie pojawiła się taka oto 'prywatna' wypowiedź żony obwodowego:
„»Kiedy słucham członków Ciała Kierowniczego i ich pomocników, czuję, jakby Jehowa przemawiał do mnie w moim własnym pokoju« – mówi Agatha, żona nadzory obwodu z Ghany” (Rocznik Świadków Jehowy 2017 s. 24-25).
Myślałem, że to jednostkowa gadka, taka sobie wpadka.
A tu patrze w książce z 2015 r. słowa o "niewolniku" czyli CK:
„Ponieważ jest to »niewolnik« Chrystusa, czynimy mądrze, jeśli bierzemy sobie do serca jego słowa: »Zwracajcie uwagę na to, jak słuchacie« (Łukasza 8:18). Słuchamy uważnie, bo uznajemy, że za pośrednictwem tego niewolnika porozumiewa się z nami sam Jehowa” (Zbliż się do Jehowy 2014 [druk: lipiec 2015] s. 312-313).
Łoj zupełnie nie wiem w którą stronę to idzie.
Kult siedmiu?
W 2000 r. była bardziej wyważona wypowiedź:
*** w00 1.5 s. 15 ***
Jehowa przemawia do nas za pośrednictwem Biblii oraz „niewolnika wiernego i roztropnego”
*** ip-1 rozdz. 23 s. 310 ak. 18 Czekaj na Jehowę ***
Każdy chrześcijanin powinien uważnie słuchać tego, co mówi Jehowa na kartach Biblii oraz w opartych na niej publikacjach, dostarczanych przez „niewolnika wiernego i roztropnego” (Mateusza 24:45-47).
*** km 7/01 s. 1 ak. 2 Przygotuj się do studium proroctwa Izajasza! ***
Każdy chrześcijanin powinien uważnie słuchać, gdy Jehowa przemawia do nas za pośrednictwem swego Słowa oraz publikacji biblijnych dostarczanych przez „niewolnika wiernego i roztropnego” (Mat. 24:45; Izaj. 48:17, 18).
*** w99 1.1 s. 17 ak. 8 „Utwierdźcie swe serca” ***
Obecnie Jehowa przemawia do nas na kartach swego natchnionego Słowa, Biblii, przyrównanego przez Piotra do „lampy świecącej w ciemnym miejscu (...) w waszych sercach” (2 Piotra 1:19). Kiedy uważnie czytamy tę Księgę, jesteśmy ‛karmieni słowami wiary’ (1 Tymoteusza 4:6; Rzymian 10:17). Ponadto w dzisiejszych dniach ostatnich „niewolnik wierny i roztropny” zapewnia duchowy „pokarm we właściwym czasie” — podaje wskazówki, jak stosować zasady z Pisma Świętego i jak rozumieć proroctwa biblijne (Mateusza 24:45-47).
Jakoś niewolnik był na drugim planie za Biblią.