Fajna akcja! I moim zdaniem wcale nie jest ważne czy przybędzie 20 czy 100 protestujących przeciwko praktykom WTS. Nawet jakby przyszła 1 osoba z transparentem, to media by ją pokazały.
Ilekroć są w TV relacje z kongresow, to jest taki prosty reportarzyk, że był chrzest, że było tyle a tyle osób itp. A tymczasem tu będzie się działo coś innego, ciekawego! Myślę, że jak dziennikarze zobaczą protestujących, to nawet im się nie będzie chciało wchodzić na stadion, tylko oblegną tych z transparentami.
Albo sytuacja może wyglądać tak - dziennikarze idą na kongres, patrzą - protest. Więc wywiad z protestującymi i będą chcieli porównać to co usłyszeli z rzecznikiem Świadków. A rzecznik nabierze wody w usta! Haha... i powie "bez komentarza".
I wyjdzie na to, że na kongresie ŚJ głos mieli tylko "odstępcy"!
Moja propozycja!
Zrobienie ulotek specjalnie dla dziennikarzy - z adnotacją typu "Informacja dla mediów" - coś w ten deseń.
I tam napisać - kto urządził manifestację (tzn. byli ŚJ), dlaczego ją urządzili, kilka głównych postulatów i odesłanie do strony internetowej!
Pamiętajmy, że dziennikarze mogą przyjść różni - z gazety, z TV. Mogą nie mieć aż tyle czasu żeby zrobić z każdym wywiad rzetelny. Niech więc mają ściągę, z której będą mogli korzystać pisząc artykuł do gazety czy też robiąc reportaż. A oprócz tego będzie to ściąga, z której będą mogli skorzystać przy EWENTUALNEJ rozmowie z rzecznikiem Świadków! Można nawet zasugerować na tej ulotce jakich pytań obecnie boją się ŚJ!
My jesteśmy w temacie ŚJ obeznani, ale dla dziennikarzy ich wierzenia nie są zawsze zrozumiałe. Niech więc dostaną namiary z hasłem typu:
Na jakie pytania żaden Świadek Jehowy nie zechce odpowiedzieć! I tu można wymienić parę afer, zaczynając od Australii, poprzez jakieś kwestie finansowe (do przemyslenia co wpisać, bo tu chodzi o fakty, a nie teorie spiskowe).
Ot moja propozycja!
Pozdrawiam i życzę Wam powodzenia!