No widzisz dlatego ja jestem w KK a Ty poza.
Ja się trzymam nauki i wykładni swoich, a Ty swoich.
Ja i tak pozostanę przy swoim, a Ty przy swoim, bo nie podałeś nic co by było przekonujące.
Jeśli dla mnie tłumacz napisał tak a nie inaczej, to nie po to by mnie Gorszyciel pouczał, że on wie lepiej.
Nauka Towarzystwa Strażnica o jednym „archaniele” (którego zwie też ono aniołem) najbardziej przypomina wykładnię apokryfu zredagowanego ostatecznie w V-VI wieku po Chr. Chodzi o hebrajską „Księgę Henocha”, która powstała w środowisku rabinistycznym! Oto kilka zdań o niej:
„Autor Księgi Henocha wiele miejsca poświęca opisowi dworu niebieskiego, który składa się z licznych aniołów spełniających przeróżne funkcje. Najwyżej w hierarchii anielskiej stoi Metatron, którego pozycję streszcza najlepiej tytuł ‘Mały JHWH’ (12,15). On ma własny tron i jest przewodniczącym sądu niebios (16,1). Etymologia imienia Metatron nie została jeszcze w pełni wyjaśniona. Jedni uważają, że pochodzi ona od łacińskiego metator (oficer idący na czele armii i przygotowujący ją do walki), drudzy wywodzą ją od greckiego metatyrannos (pierwszy po władcy), jeszcze inni od greckiego (ho) meta thronon (tron drugi po tronie Bożym)” („Wprowadzenie do Apokryfów Starego Testamentu” R. Rubinkiewicz SDB, Lublin 1987, s. 88).
Przy takiej różnorodności poglądów z obrzeża Kościoła czy judaizmu nie dziwi mnie, że
Duch Św. mógł być aniołem Gabrielem
Jezus Gabrielem czy michałem
czy Metatron 'małym JHWH'