Na jw.org ukazał się ostatnio nowy filmik przeznaczony dla dzieci „
Bądź dobrym głosicielem”
(o czym powinieneś pamiętać przed pójściem do służby).
WTS wyprodukował kolejny wysoce manipulacyjny materiał. Jego bohaterem jest tym razem Piotruś (amerykański Caleb), przygotowywany od dnia swojego urodzenia do bycia darmową siłą roboczą organizacji.
Szczerze współczuję ludziom, którzy muszą tkwić w orgu, a mają małe dzieci. Tego się nie da oglądać.
Upraszczając przekaz : jak to wspaniale jest pójść do służby, zamiast bawić się w sobotę rano samolocikiem. Każde normalne i zdrowe dziecko w wieku Piotrusia woli przecież pukać do drzwi obcych ludzi z jakimiś ulotkami niż biegać beztrosko po podwórku.
Myślałam, że ze względu na falę krytyki w necie na temat serii dla dzieci, CK zawiesi lub całkiem odpuści sobie nagrywanie tych filmików. Jakże się myliłam.
Wysmażyli wybitną lekcję nr 32. Pozwalam sobie rozpisać całość scenariusza (2min37sek). Komentarze w nawiasach pochyłym drukiem są moje.
Zatem akcja się rozkręca i widzimy jakie trzy główne punkty w życiu Piotrusia -głosiciela są najważniejsze.
"-No to idziemy do służby. Myślisz że jesteś gotowy? (
Piotruś kiwa ochoczo podekscytowany głową, bo o czymże innym mógłby marzyć....) Nie tak szybko.... Najpierw omówmy trzy sprawy.
-Ale jakie ? (
mówi Piotruś).
Przygotowanie, wygląd, zachowanie.
Przygotowanie jest kluczem do sukcesu w służbie. Każda praca wymaga odpowiednich narzędzi. Jeśli chodzi o narzędzia do służby to jest ich tak dużo, że wybór ich może nie być łatwy. Ale nie martw się, mamy przecież zestaw podstawowych narzędzi do nauczania. I z niego będzie ci łatwiej wybrać. Gdy już masz narzędzia, przećwicz wstęp, zanim wyjdziesz z domu. (
w tym momemcie na filmie Piotruś wystraszony głośno przełyka ślinę). Przed drzwiami jest na to za późno.
Jesteś już dobrze przygotowany.
A teraz druga sprawa. Wygląd. To jak wyglądamy jest bardzo ważne , bo …..reprezentujemy Jehowę (
czytaj: Ciało Kierownicze SJ. Masakra. Zwłaszcza dla kilkuletniego Piotrusia korpowygląd i dobór odzieży jest kluczowy). Musimy pamiętać, że nasz wygląd powinien być odpowiedni do naszego zadania. Jehowa chce, żebyś wyglądał porządnie i skromnie. Musimy być czyści i ładnie pachnieć. Nasze ubrania muszą być dopasowane, ale bez przesady.
(
i tu szlag mnie trafił, gdyż pokazano Piotrusia w zebraniowym ubranku, które mogłoby nie daj Boże okazać się zbyt ciasne. Znajoma obsesja Anthoniego Morrisa III w temacie obcisłych spodni (tight pants). NO JAK MOŻNA STOSOWAĆ TĘ ZASADĘ DO MAŁEGO DZIECKA. CO ONI MAJĄ W TYCH CHORYCH GŁOWACH?? CO ZA PERWERSJA!!!!! zobaczcie minuta 1:10)
Musimy być uczesani i niepotrzebnie nie zwracać na siebie uwagi.
-Świetnie synu! Porozmawiajmy teraz o zachowaniu.
Tym jak się zachowujemy w służbie możemy wysławiać Jehowę. (
jakże szkoda, że CK nie może go wysławiać tym, jak się zachowuje w sądach świeckich ukrywając przypadki pedofilii).
Dlatego zawsze bądź grzeczny, nie rozmawiaj i nie śmiej się głośno. Nie baw się, szanuj cudzą własność i prywatność. No i oczywiście nie jedz przed drzwiami. (
i ogólnie to postaraj się nie oddychać). Pamiętaj o tym, ze to jak się zachowujemy od drzwi do drzwi wpływa na to, co ludzie pomyślą o Jehowie. (
jakże bardzo reputacja Boga zależy od zachowania tego chłopca). Nigdy nie chcielibyśmy im dać powodu do mówienia czegoś złego o naszej służbie.
-Teraz już mogę iść do służby?
-Tak, wygląda na to, że jesteś gotowy. Czas na próbę generalną. "
(
I tu Piotruś uśmiechnięty rozpoczyna rozmowę przy drzwiach wstępem..... )
https://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/dzieci/zostan-przyjacielem-jehowy/filmy/badz-dobrym-glosicielem/