Sprowadzają złe imię na anty organizację?
Zabrzmiało jak WTS. Pokazujmy się tylko od dobrej strony żeby "dawać świadectwo ludziom postronnym". A nóż kogoś pozyskamy...
Właśnie od takich zachowań uciekam- być sztucznym i pokazywać tylko dobra stronę. Dbanie o PR dla swoich korzyści
Faktem jest, że jest Regulamin Forum
3. Wiedz, że przebywają tutaj ludzie o różnych poglądach i różnej przeszłości (w dużej części osoby, które w przeszłości były Świadkami Jehowy lub są nimi obecnie, ale obecnie nie zgadzają się z naukami Towarzystwa Strażnicy), z którymi często będziesz się nie zgadzał. Masz prawo dyskutować z nimi i z ich poglądami (używając rzeczowych argumentów), ale nie oceniaj ich samych. Nie wolno ci obrażać, drwić lub atakować wierzeń innych.
6. Szanuj innych użytkowników. Nie wolno ci ich obrażać, wyrażać w stosunku do nich nienawiści, grozić im lub w żaden sposób naruszać ich prywatności. Nie zamieszczaj żadnych danych osobowych (w tym imienia i nazwiska) innych osób ani ich prywatnej korespondencji, chyba że za wyraźną zgodą tych osób.
7. Dyskutuj w cywilizowany sposób. Nie prowokuj do kłótni, nie podjudzaj. Pamiętaj, że nie zawsze musisz mieć ostatnie zdanie w dyskusji.
Różna przeszłość odnośnie do pkt3.
Na tym Forum są osoby, które doświadczyły przemocy fizycznej/ psychicznej w rodzinach ŚJ i w zborach ze strony "braci starszych".
Nikt z tych osób nie ma ochoty zaznawać tutaj ponownie psychicznych upokorzeń, drwin, dręczenia , wyśmiewania ze strony wiadomej osoby.
Słusznie Blizna zwróciła uwagę na zjawisko zwane cybermobbing, co jest odpowiednikiem przemocy psychicznej.
Wątek dotyczy problemu "gnojenia" i dręczenia na Forum z chorą satysfakcją, podsumowując że "się pośmiałem".
Tak, jest to Forum specyficzne i wyjątkowe, ze względu na znikomą znajomość społeczeństwa a nawet samych ŚJ o wewnętrznych nie znanych faktach, procedurach itd. a także ukrywanej w rodzinach ŚJ przemocy w którejkolwiek postaci.
Ja uciekam od przemocy, starszym zboru nigdy nie byłam, ale o przemocy psychicznej i jej mechanizmach wiem jak działają i w jaki sposób szkodzą i wyniszczają. Te osoby, które jej na własnej skórze doświadczyły myślę, ze też uciekają od takich postaw i takich ludzi i takich organizacji.