Jana 17:3
Większość przekładów jak nie wszystkie, do końca nie sprawdziłem, zawiera słowo: "poznali, znali"
W PNS zamiast powyższego jest: "poznawanie"
PNS:
"To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa. 4 Ja otoczyłem cię chwałą na ziemi, gdyż dokończyłem dzieła, które mi dałeś do wykonania."
Wg. PNS można pomyśleć, że te słowa dotyczą przyszłego raju lub nieba - tak jak myślą Świadkowie. Gdzie wiecznie będziemy poznawać Boga oraz Pana Jezusa. To znaczy życie wieczne.
NT:
(3): To zaś jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, i Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa. [Biblia Ewangeliczna]
Warto zwrócić uwagę jak rozumieli to I Chrześcijanie:
Galatów 4:8
(9): teraz jednak, kiedy poznaliście Boga, a raczej, kiedy zostaliście przez Boga poznani, czemuż znowu zawracacie do słabych i nędznych żywiołów, którym ponownie, jak dawniej służyć chcecie? [Biblia Warszawska, Ga 4]
Jana 1:10
(10): Na świecie był i świat przezeń powstał, lecz świat go nie poznał. [Biblia Warszawska, J 1]
Biblia Ewangeliczna zamiast "poznał" tłumaczy na "rozpoznał"
1 Jana 2:4
(4): Kto mówi: Znam go, a przykazań jego nie zachowuje, kłamcą jest i prawdy w nim nie ma. [Biblia Warszawska, 1j 2]
Z tych wersetów wynika, że chodzi o poznanie Boga Ojca. Czymś takim jest, moim zdaniem, nowe narodzenie.
Myślę, że Tłumacze PNS celowo zmienili ten werset, aby utrudnić zrozumienie czym jest zbawienie.
Kolejny przekręcony werset to Mateusza 24:3
PNS
(Mateusza 24:3): A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do niego na osobności uczniowie, mówiąc: „Powiedz nam: Kiedy to nastąpi i co będzie znakiem twojej obecności oraz zakończenia systemu rzeczy?”
(Mateusza 24:7): Bo jak błyskawica ukazuje się od stron wschodnich i świeci aż po strony zachodnie, taka będzie obecność Syna Człowieczego
(Mateusza 24:37): Jakie bowiem były dni Noego, taka też będzie obecność Syna Człowieczego
Wg PNS można rozumieć, że słowa Pana Jezusa wskazują na jakiś dłuższy okres. Jak wiemy wg. CK podczas obecności Pana Jezusa miały być trzęsienia ziemi, wojny itd.
Jak jest w innych przekładach? Wszystkie używają słowa "przyjście", nie "obecność". I znaki, które wymienił miały być widoczne przed Jego przyjściem.
NT:
(3): A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do Niego uczniowie na osobności i zapytali: Powiedz nam, kiedy się to stanie i jaki będzie znak Twego przyjścia oraz końca wieku? [Biblia Ewangeliczna NT, Mt 24]
Biblia Warszawska:
(27): Gdyż jak błyskawica pojawia się od wschodu i jaśnieje aż na zachód, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego, [Biblia Warszawska, Mt 24]
Biblia Jakuba Wujka:
(37): A jako za dni Noego: tak będzie i przyjście syna człowieczego. [Biblia Jakuba Wujka, Mt 24]
Więc CK chce, aby Świadkowie Jehowy nie poznali Pana i nie czekali na Jego przyjście żeby nie zostać wybawionym, a w zamian za to mają czekać na Armagedon, gdzie zostaną zniszczeni.
Moje przemyślenia: Jeżeli nie poznają Pana Jezusa i do niego nie przyjdą to czy słowa z Mateusza 7:23 odnoszą się do nich? Być może. Nie jestem sędzią.
(23): Wówczas wyznam im: Nigdy was nie poznałem. Odstąpcie ode Mnie wy, którzy czynicie bezprawie. [Biblia Ewangeliczna NT, Mt 7]