Jakim szacunkiem? Jakie imię? Wpierw sprawdźcie jak powstało to imię Jehowa. Co za porażka, że ludzie jeszcze dają się na to nabierać. Nie chce mi się już pisać na ten temat. Był już wałkowany na tym forum.
Ogarnijcie się troszeczkę. Próbowano stwierdzić na wszelkie sposoby jak się powinno wymawiać 4 litery tetragramu. Na pewno nie Jehowa, bo to błąd. Nawet tłumacze Biblii przyznają się do tego. Poza tym nie wiadomo czy to imię czy raczej tetragram oznacza tylko słowo Bóg.
ja nigdzie nie pisałem, że Jehowa to poprawna wymowa tetragramu JHWH, bardzo dobrze znam historię powstania tego imienia, jeżeli już to bardziej Jahwe niż Jehowa, choć i tu nie ma 100% pewności, nikt dokładnie nie wie jak się wymawia poprawnie tetragram i nie potrzebujesz mi uświadamiać, po prostu wiem o tym od dawna.
a jeżeli chodzi o
Poza tym nie wiadomo czy to imię czy raczej tetragram oznacza tylko słowo Bóg.
taki fragment z Biblii obala to co napisałeś, podam tylko jeden werset, podobnych jest więcej
Isaiah 42:8Holman Christian Standard Bible (HCSB)
I am Yahweh, that is My name;
I will not give My glory to another
or My praise to idols.
Young's Literal Translation (YLT)
I [am] Jehovah, this [is] My name, And Mine honour to another I give not, Nor My praise to graven images.
Names of God Bible (NOG)
I am Yahweh; that is my name.
I will not give my glory to anyone else
or the praise I deserve to idols.
na miejscu Yahweh czy Jehovah w oryginalnie jest tetragram JHWH, dalej mamy rozumieć, że tetragram to znaczy Bóg?