Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dz 20:28  (Przeczytany 41281 razy)

Tusia

• Gość
Odp: Dz 20:28
« Odpowiedź #135 dnia: 07 Luty, 2017, 00:00 »
Skoro już do tego nie nawiązujesz, no to znaczy, że temat już wyczerpałeś i w związku z tym był to już mój ostatni repost do ciebie w tym temacie.

Szach i mat. Przegrałeś kolejną partię  ;D

Offline sabekk

« Odpowiedź #136 dnia: 07 Luty, 2017, 00:20 »
Szach i mat. Przegrałeś kolejną partię  ;D

Skoro przeciwnik zaczął grać w warcaby... po prostu wstałem od stołu.
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 07 Luty, 2017, 00:22 »

Dobrze wiesz, że nie masz racji. Przyznaj się do klęski  ;D  8-)
Rzeczą ludzką jest przegrać, ale też trzeba się do tego z odwagą przyznać.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 07 Luty, 2017, 00:24 »

Niech czytelnik oceni.

Offline listonosz

• Pionier specjalny
  • Polubień: 3499
  • Der bestirnte Himmel über mir...
« Odpowiedź #139 dnia: 07 Luty, 2017, 05:03 »

Odpowiem też Tobie, listonoszu. Piszesz: Kiedy czytamy i analizujemy Pismo Sw. to mamy z reguly konkretne oczekiwania . Szukamy np. informacji co do natury Boga , jak spelniac Jego wole itp. I zalezy nam przy tym na otrzymaniu konkretnych odpowiedzi Później na tym budujesz swą całą myśl, mówiąc, że to właśnie odróżnia Biblię od Pana Tadeusza. A co, jeśli Ci powiem, że ludzie różnych rzeczy szukają w Biblii, często innych, niż Ty napisałeś? I może problemem są takie oczekiwania wobec niej, a nie ona sama? Wszystko, o czym piszesz, dotyczy po prostu każdego komunikatu językowego, także ustnego. Można zatem albo popaść w sceptycyzm i apatię, twierdząc, że nie da się nic interpretować ani objaśniać, albo w całym tym gąszczu różnych czynników zakłócających komunikację starać się coś zrozumieć.
Dzieki za odpowiedz  . Uwazam , ze temat  dotyczacy sensu i bezsensu  sposobow badania Biblii  jakie nam stoja do dyspozycji  , wart jest kontynuacji  . Niestety ,  jestem  w trakcie przygotowan do wyjazdu  i przez najblizszy tydzien nie bede mial dostepu do internetu . Po powrocie otworze osobny watek . Pzdr...

Offline ariel

« Odpowiedź #140 dnia: 07 Luty, 2017, 11:51 »
Dobrze wiesz, że nie masz racji. Przyznaj się do klęski  ;D  8-)
Rzeczą ludzką jest przegrać, ale też trzeba się do tego z odwagą przyznać.

Nie przesadzajmy. Gorszyciel po prostu zmienił przedmiot sporu, co w dyskusjach raczej chluby nie przynosi. To mniej więcej tak jakbyśmy rozmawiali o interpretacji Mt. 28:19 a sabekk nagle stwierdził, że katoliccy trynitarianie źle go interpretują ponieważ są uwikłani w kult maryjny. Związek między tematami dość średni.
« Ostatnia zmiana: 07 Luty, 2017, 11:53 wysłana przez ariel »
http://thaleia.pl/
Unitariański serwis apologetyczny. Since 1999..
One God, the Father and one Lord, Jesus Christ...

Offline kserksess

« Odpowiedź #141 dnia: 07 Luty, 2017, 12:09 »
Wiem, że wiesz. :)
Ale lubię ten fragment jak i te z początków zmiany nauki:

„»Który chce, aby wszyscy ludzie byli zbawieni, i ku znajomości prawdy przyszli. Boć jeden jest Bóg, jeden także pośrednik między Bogiem i ludźmi, człowiek Chrystus Jezus. Który dał samego siebie na okup za wszystkich, co jest świadectwem czasów jego. (...).« – 1 List do Tymoteusza 2:4-7.
Tekst ten nic nie wspomina, że »człowiek Chrystus Jezus« jest pośrednikiem WSZYSTKICH ludzi” (Strażnica 01.06 1934 s. 169).

„Lecz czy Pismo Św. nie potwierdza, że Jezus dał samego siebie na okup za wszystkich i że to jest świadectwem dla wszystkich w słusznym czasie [1Tm 2:6]? Nie; Pismo Św. nic o tym nie wspomina. Wyrazy »dla wszystkich« nie znajdują się w tekście, lecz dodane są przez komentatorów” (Strażnica 15.07 1938 s. 214 [ang. 15.05 1938 s. 150]).

To Jezus nie złożył okupu za wszystkich ludzi ? To za kogo nie złożył ? ;)
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline sajmon

« Odpowiedź #142 dnia: 07 Luty, 2017, 13:12 »

Spytaj Ciało Kierownicze. Kiedyś nauczało, że nie złożył okupu za wszystkich ludzi, dzisiaj może inaczej naucza. Jakby nie patrzeć: albo teraz kłamie, albo wtedy.

Offline kserksess

« Odpowiedź #143 dnia: 07 Luty, 2017, 13:15 »
Spytaj Ciało Kierownicze. Kiedyś nauczało, że nie złożył okupu za wszystkich ludzi, dzisiaj może inaczej naucza. Jakby nie patrzeć: albo teraz kłamie, albo wtedy.

Świadkowie głosili kiedyś, że Jezus nie złożył okupu za wszystkich ludzi ? Naprawdę ? Skoro macie taką teorię to proszę ją uzasadnić.
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 07 Luty, 2017, 14:52 »
Nie przesadzajmy. Gorszyciel po prostu zmienił przedmiot sporu, co w dyskusjach raczej chluby nie przynosi. To mniej więcej tak jakbyśmy rozmawiali o interpretacji Mt. 28:19 a sabekk nagle stwierdził, że katoliccy trynitarianie źle go interpretują ponieważ są uwikłani w kult maryjny. Związek między tematami dość średni.

Ja zmieniłem przedmiot sporu? To mój interlokutor zaczął się odwoływać do ogólnego nauczania NT i przywoływać inne wersety. Tylko podjąłem te wątki poboczne. Ja zastanawiałem się początkowo - jak wiesz - jedynie nad grecką gramatyką Dz 20,28 i żadnych innych wersetów. Przeczytaj wszystko to się przekonasz.

Roaszada, wzywam Cię do tablicy, abyś pokazał Kserksesowi, że Świadkowie głoszą, że Jezus nie złożył okupu za wszystkich ludzi ;)

Offline sabekk

« Odpowiedź #145 dnia: 07 Luty, 2017, 16:06 »
Jest dokładnie o 1Tm 2,5: Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus. Aby zatem odnieść to do Dz zapytam Cię najpierw: do czego odnosi się w tekście słowo ludźmi?

Świadkowie głosili kiedyś, że Jezus nie złożył okupu za wszystkich ludzi ? Naprawdę ? Skoro macie taką teorię to proszę ją uzasadnić.

Proponuję, abyście sobie otworzyli nowy temat.
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 07 Luty, 2017, 17:24 »
A wam obu proponuje zastanowić się nad radą "niewolnika":

„Skrzynka pytań. Czy »niewolnik wierny i roztropny« popiera tworzenie niezależnych grup Świadków Jehowy spotykających się w celu zgłębiania zagadnień biblijnych lub toczenia dyskusji na takie tematy? (Mat. 24:45, 47).
Nie, klasa »niewolnika« nie zachęca do tego typu działań. Mimo to w różnych częściach świata nieliczne osoby identyfikujące się z naszą organizacją tworzą grupki, które na własną rękę zajmują się roztrząsaniem zagadnień biblijnych. Jedni grupowo studiują hebrajszczyznę i grekę z myślą o analizie dokładności Przekładu Nowego Świata. Inni zgłębiają zagadnienia naukowe związane z Biblią. W celu wymiany poglądów i prowadzenia dyskusji osoby takie zakładają strony internetowe oraz czaty. Organizują też konferencje i wydają publikacje, w których przedstawiają rezultaty swoich badań, aby uzupełnić informacje przekazywane podczas chrześcijańskich zebrań i na łamach naszej literatury” (Nasza Służba Królestwa Nr 9, 2007 s. 7).

Offline Roszada

« Odpowiedź #147 dnia: 07 Luty, 2017, 17:58 »

Nie kiedyś chłopie, ale dziś nadal uczą tak!
Jesteś ignorantem, bo nie znasz nauk Ciała Kierowniczego a chcesz nas uczyć.

„Pośrednik (...) Jezus Chrystus (...) tylko dla pomazańców” (Skorowidz do publikacji Towarzystwa Strażnica 2001-2010, 2011 s. 399).

U ŚJ naucza się, że "za wszystkie rodzaje ludzi", "wszelkiego pokroju" czarnych, białych, żółtych, ale nie za wszystkich:

„W Liście 1 do Tymoteusza nazwano Boga »Zbawicielem ludzi wszelkiego rodzaju, a zwłaszcza wiernych«.” (Strażnica Rok CV [1984] Nr 23 s. 28).

*** w14 15.7 s. 30 ak. 7 „Będziecie moimi świadkami” ***
Bóg chce, żeby „ludzie wszelkiego pokroju zostali wybawieni”, ponieważ okup „usuwa grzech świata!” (1 Tym. 2:4-6; Jana 1:29).

Tak więc znów nasz ŚJ kłamie celowo, albo nie zna nauk Towarzystwa.
« Ostatnia zmiana: 07 Luty, 2017, 18:03 wysłana przez Roszada »

Offline kserksess

« Odpowiedź #148 dnia: 07 Luty, 2017, 18:24 »
Nie kiedyś chłopie, ale dziś nadal uczą tak!
Jesteś ignorantem, bo nie znasz nauk Ciała Kierowniczego a chcesz nas uczyć.

„Pośrednik (...) Jezus Chrystus (...) tylko dla pomazańców” (Skorowidz do publikacji Towarzystwa Strażnica 2001-2010, 2011 s. 399).

U ŚJ naucza się, że "za wszystkie rodzaje ludzi", "wszelkiego pokroju" czarnych, białych, żółtych, ale nie za wszystkich:

„W Liście 1 do Tymoteusza nazwano Boga »Zbawicielem ludzi wszelkiego rodzaju, a zwłaszcza wiernych«.” (Strażnica Rok CV [1984] Nr 23 s. 28).

*** w14 15.7 s. 30 ak. 7 „Będziecie moimi świadkami” ***
Bóg chce, żeby „ludzie wszelkiego pokroju zostali wybawieni”, ponieważ okup „usuwa grzech świata!” (1 Tym. 2:4-6; Jana 1:29).

Tak więc znów nasz ŚJ kłamie celowo, albo nie zna nauk Towarzystwa.

I jak rozumiesz to, że okup tylko dla pomazańców ? Bo ja rozumiem to tak, że zbawienie dla każdego, kto szuka Jehowy, nie dla wrogów Jehowy.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 07 Luty, 2017, 18:29 »

I jak rozumiesz to, że okup tylko dla pomazańców ? Bo ja rozumiem to tak, że zbawienie dla każdego, kto szuka Jehowy, nie dla wrogów Jehowy.

To czemu ŚJ nauczają, że Jezus jest pośrednikiem tylko dla pomazańców i stan prawości wynikający z przebaczenia grzechów mają tylko pomazańcy?