Witam wszystkich, tak po krótce ... Potrzebuję dowiedzieć się jak najwięcej i po kolei na temat wiary SJ . Chcialabym uporzadkowac metlik w glowie oraz ogrom informacji które mam. Jestem przychylnie nastawiona do tej wiary, chcialabym ja zglebiac i poznawac. Mam jeden główny problem, od czego zacząć studiowanie .. Czytam wciąż jw.org ale material jest obszerny bardzo . Proszę o propozycje co od początku drobnymi kroczkami . Bardzo mi na tym zależy . Dziekuje bardzo i pozdrawiam
Alicjo Droga,
Wg mnie najważniejsze pytanie które musisz sobie zadać powinno brzmieć: Po co chcę zostać SJ? Po co?
Jeśli już znajdziesz odpowiedź to jesteś w połowie drogi. Jak sama zauważyłaś albo dopiero zauważysz jest ogromny dysonans poznawczy między oficjalną stroną JW.ORG, między tym co Ci powiedzą ŚJ w zborze a tym co przeczytasz tutaj i na wielu innych stronach polemizujących ze doktryną i procedurami SJ.
Sposób traktowania Ciebie jest też zależny od tego kim będziesz dla SJ. Zupełnie inaczej to przed chrztem, zupełnie inaczej po chrzcie. Spróbuję to Ci to pokrótce wyjasnić:
1) ZEBRANIA.
Zainteresowana: Milo nam, ze znow jestes. Cieszymy sie, ze do nas zawitalas - nawet jesli jestes raz na miesiac
SJ: Siostro, dlaczego chodzisz tylko raz w miesiacu? Chorujesz duchowo?
2) UBIOR:
Zainteresowana: Milo, ze przyszłaś na zebranie. To nic, ze masz na sobie jeansy, bluze dresowa i adidasy - liczy sie nastawienie serca.
SJ: Siostro, a czy aby ta spódniczka nie jest za krótka? Albo: Bracie - gdzie masz krawat? Byle jaki moze byc - nawet z Kaczorem Donaldem - ale krawat to krawat.
3) PRACA
Zainteresowana: Cieszymy sie, ze znalazlas czas, zeby przyjsc na zebranie. Doskonale rozumiemy, ze czasy sa ciezkie i doceniamy to, jak dbasz o rodzine.
SJ: Siostro, czy praca zawodowa nie przyslania ci priorytetow zwiazanych ze sprawami Krolestwa?
4) AKTYWNOSC DUCHOWA
Zainteresowana: Cieszymy sie, ze znow cie widzimy na Pamiatce - jak zawsze milo widziec.
SJ: Siostro, znow pojawilas sie tylko na Pamiatce. A co z reszta zebran?
5) UZYWKI, PAPIEROSY ITP.
Zainteresowana: Widzimy Twoje starania i wierzymy, ze Bog pomoze ci w walce.
SJ: Chuchnij. Papieros? Zapraszamy na komitet.
6) SEKS POZAMALZENSKI
Zainteresowana: Sa pewne rady, ale to nie nasza sprawa.
SJ: Zapraszamy na rozmowe - opowiesz nam dokladnie o tym co bylo i o tym czego nie bylo. Ze szczegolami.
7) WYKSZTALCENIE
Zainteresowana: To milo, ze osoba z tytulem prof. interesuje sie prawda - to swiadczy o natchnieniu Biblii.
SJ: Studia? Siostro, wiesz jakie to niesie zagrozenia? Zobacz na ten artykul...Nie wystarczy ci madrosc od Boga?
8) TRANSFUZJA
Zainteresowana: Lepiej sie juz czujesz? Co prawda Biblia mowi o krwi, ale cieszymy sie, ze zyjesz.
SJ: Komitecik, siostro, komitecik...
9) GLOSZENIE
Zainteresowana: Jakze sie cieszymy, ze chcesz glosic! Zaraz oglosimy to z podium. 'Bracie Januszu!'- trzeba uscisnac dlon naszej zainteresowanej!
SJ: Siostro, nie widzialem Cie na ostatniej zbiorce.
10) ODEJSCIE
Zainteresowana: No coz, wierzymy, ze do nas wrocisz. Zawsze jestes mile widziana i gdybys tylko czegos potrzebowaal to mozesz zawsze do nas zadzwonic. Generalnie to mily z ciebie czlowiek - moze pojedziesz z nami na piknik?
SJ: Komitecik, ogloszenie o wykluczeni i zero smsów do nas, do rodziny. Zadbamy o to, żeby Twoja rodzina wykasowała Cie z Facebooka, bo bedziemy dbać o czystość w zobrze. Jestes dla nas gorsza niz najgorszy z najgorszych. Jesli chcesz wrocic to napisz list - moze przeczytamy i sie zastanowimy.
Tak to mniej więcej wygląda w globalnym odczuciu.
Jeśli chcesz poznać Organizację zapytaj o kilka spraw:
- afera pedofilska w Austrialii,
- poproś, żeby w obcych (świeckich) materiałach pokazali Ci coś na temat daty zburzenia Jerozolimy,
- o wykluczenia i ostracyzm - czy to prawda, że nie odzywają się do swoich byłych członków,
- poproś, żeby w Biblii (obojetnie jakiej) pokazali coś na temat
frakcji krwi,
- poproś, żeby w oparciu tylko o Biblię (bez żadnych pomocy!) objaśnili rok 1914 i kwestię pokolenia.
Zyczę powodzenia tutaj na Forum