Ale kiedy to chrześcijanie nazywali Jezusa Jeszu?
Apostołowie i uczniowie Pana głosili Imię hebrajskie Jeszu co znaczy Zbawiciel, które dostał od Boga Ojca i pochodzi z góry. Mariam z Jozefem nie mieli wyboru gdy przyszedł zwiastun (anioł) Gabriel. Imię naszego Pana jest nierozerwalne z dobrą nowiną o Królestwie Bożym. Mat 1: 21, Marka 16:16
Jana 14:6 Jeszu mu rzekł: „Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej, jak tylko przeze mnie,,.
Ale wrogowie imienia Pana, czyli faryzeusze i uczeni w piśmie czynili wszystko aby te imię zostało całkowicie usunięte, ....16 «Co mamy zrobić z tymi ludźmi? - mówili jeden do drugiego - bo dokonali jawnego znaku, oczywistego dla wszystkich mieszkańców Jerozolimy. Przecież temu nie możemy zaprzeczyć. 17 Aby jednak nie rozpowszechniało się to wśród ludu, zabrońmy im surowo przemawiać do kogokolwiek w to imię!».
18 Przywołali ich potem i zakazali im w ogóle przemawiać, i nauczać w imię Jeszu. 19 Lecz Piotr i Jan odpowiedzieli: «Rozsądźcie, czy słuszne jest w oczach Bożych bardziej słuchać was niż Boga DzAp 4:16-19
Dz 4:12 bt "I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, przez które moglibyśmy być zbawieni."
O apostole Pawle powiedziano:
Dzieje 9 :16 I pokażę mu, jak wiele będzie musiał wycierpieć dla mego imienia
A on sam po latach powiedział:
Dzieje 21:13 Wtedy Paweł odpowiedział: Co robicie? Dlaczego płaczecie i rozdzieracie mi serce? Ja przecież gotów jestem nie tylko na więzienie, ale i na śmierć w Jerozolimie dla imienia Pana Jeszu.
Imię Naszego Pana jest nierozerwalnie związane z Dobrą Nowiną głoszoną przez pierwszych naśladowców Syna Bożego. To imię i wielki do niego szacunek przewija się przez wszystkie księgi Pism Greckich Nowego Przymierza (Nowy Testament). W ostatniej księdze (Apokalipsa/Objawienie) znajdujemy pochwały skierowane do pewnych zborów. Proszę zwróćcie uwagę, za co między innymi są te zbory chwalone.
Efez
Apokalipsa 2:2 Znam twoje czyny: trud i twoją wytrwałość, i to że złych nie możesz znieść, i że próbie poddałeś tych, którzy zwą samych siebie apostołami, a nimi nie są, i żeś ich znalazł kłamcami. (3) Ty masz wytrwałość: i zniosłeś cierpienie dla imienia mego - niezmordowany.
Pergam
Apokalipsa 2:13 Wiem, gdzie mieszkasz: tam, gdzie jest tron szatana, a trzymasz się mego imienia i wiary mojej się nie zaparłeś, nawet we dni Antypasa, wiernego świadka mojego, który został zabity u was, tam gdzie mieszka szatan.
Filadelfia
Apokalipsa 3:8 Znam twoje czyny. Oto postawiłem jako dar przed tobą drzwi otwarte, których nikt nie może zamknąć, bo ty chociaż moc masz znikomą, zachowałeś moje słowo i nie zaparłeś się mego imienia.
Dzisiejsze chrześcijaństwo przypomina odstępczy judaizm w I wieku, który był podzielony na sekty i stronnictwa, faryzeusze i saduceusze, którzy nawzajem się zwalczali ale jednoczyli się przeciwko naszemu Panu aby jak go zgładzić
Tymczasem arcykapłani i cała Wysoka Rada szukali fałszywego świadectwa przeciw Jeszu, aby Go zgładzić. Mateusza 26:59
Później robili wszystko aby jego imię poszło zapomnienie, bo nie uznają naszego Pana za Pomazańca (mesjasza) Nazarejczyk (Ha Nocri) nie jest Mesjaszem.
Jak pisałem wcześniej, dzisiejsze chrześcijaństwo jest również podzielone na sekty religijne, katolicy, zielonoświątkowcy, protestantyzm, prawosławie, świadkowie Jehowy, nawzajem się zwalczają ale łączy ich wspólna cech, zwalczają prawdziwe Imię naszego Pana Jeszu co znaczy Zbawiciel. Tak smo czynią jak żydzi"niech jego imię i pamięć zaginą".
Forma podstawowa imienia Jeszu po grecku.
Ι - i
η - e
σ - s
ου - u (dyftong)
Wróćmy do hebrajskiej wersji imienia
ישוע Jeszu-a a,Ajin jest całkowicie nieme posiada jedynie wartość liczbową - 70, na końcu żydzi nie wymawiają litery a Czy są jakieś dowody, że A na końcu się nie wymawia?
TAK.
W Piśmie Świętym Nowego Testamentu pisarze nigdy nie użyli ajin jako A w imieniu Pana.
Tu są linki; Ew. Mateusza z dzieła Szem-Tobahttp://bibliepolskie.pl/przeklady.php?tid=160
Duński pastor Kai-Hansen Kjær poświecił sporo czasu badaniu imienia naszego Pana. Mieszkał w Jeruzalem i zauważył ze większość żydów oddaje to imię, jako Yeshu, co za pomocą polskich liter należy oddać, jako Jeszu. Zauważył, że zwykli ortodoksyjni żydzi używają nazwy Jeszu, podczas gdy formy Jeszua używają żydzi mesjanistyczni, czyli tacy co są żydami ale wierzą że Nasz Pan jest prawdziwym Mesjaszem.
Tu jest link:
http://jewsforjesus.org/answers/jesus/an-introduction-to-the-names-yehoshuajoshua-yeshua-jesus-and-yeshu Pastor powołuje się na naukowe źródło, z którego wynika, że historycznie i filologicznie prawidłową formą jest Jeszu. Wybaczcie, że nie okażę zdziwienia, ale dla mnie to jest oczywiste gdyż sam to sprawdziłem. Inaczej twierdzić mogą tylko ludzie zaślepieni.
Efez
Apokalipsa 2:2 Znam twoje czyny: trud i twoją wytrwałość, i to że złych nie możesz znieść, i że próbie poddałeś tych, którzy zwą samych siebie apostołami, a nimi nie są, i żeś ich znalazł kłamcami. (3) Ty masz wytrwałość: i zniosłeś cierpienie dla imienia mego - niezmordowany.
Pergam
Apokalipsa 2:13 Wiem, gdzie mieszkasz: tam, gdzie jest tron szatana, a trzymasz się mego imienia i wiary mojej się nie zaparłeś, nawet we dni Antypasa, wiernego świadka mojego, który został zabity u was, tam gdzie mieszka szatan.
Filadelfia
Apokalipsa 3:8 Znam twoje czyny. Oto postawiłem jako dar przed tobą drzwi otwarte, których nikt nie może zamknąć, bo ty chociaż moc masz znikomą, zachowałeś moje słowo i nie zaparłeś się mego imienia.
Pan nasz imię dostał od Boga Ojca. nie dostał imienia Jezus. Imię Jezus Panu naszemu nadali ludzie. I to jest brak szacunku do Boga Ojca i Jego Syna.
"Jeszu powiedział do nich: Gdybyście byli ślepi, nie mielibyście grzechu, ale ponieważ mówicie: 'Widzimy', przeto pozostajecie w grzechu."
- Jan 9:41