Po przeczytaniu całego wątku , nie mam pojęcia co obie strony sporu chcą sobie udowodnić.
Proszę o wyjaśnienie.
Darku - zarówno o głoszeniu od domu do domu przez wszystkich chrześcijan w 1 wieku jak o sikaniu przez Jezusa w biblii nie czytamy. Nawet jeśli jest o tym raz napisane i to tylko jeśli uprzemy się przy specyficznym tłumaczeniu , to trudno pojedynczą wzmiankę traktować jako kluczową , czy główną myśl NT.
SJ przyjęli taką wykładnię - ich prawo. Głoszenie "od domu do domu" wypełnia znamiona rozgłaszania wieści o Jezusie. W dzisiejszych czasach taki marketing daje świetne rezultaty - wiele osób zostaje SJ, gorzej że ponieważ wśród SJ jest coraz mniej miłości braterskiej , to równie dużo osób odpływa od organizacji co przypływa. Organizacja nie świadczy o Bogu dobrze, panuje zamordyzm, omerta , idiotyczna hierarchia , paternalistyczny i patriarchalny model rodzin, dezinformacja i wszechobecna głupota . Zakaz konstruktywnej krytyki powoduje że wszelkie nadużycia, błędy urastają do olbrzymich rozmiarów. CK zapomniało że ma przekazywać Boże Słowo ludziom a nie własne pomysły, plecaki ratunkowe, niebieskie dżinsy, modele monitorów na salach królestwa, garnitury slim, rozpory, dekolty itp.
Wracając do tematu głoszenia. Jest to skuteczny sposób pozyskiwania wyznawców , po co na siłę to doklejać do jakichś wersetów? Russel kiedyś twierdził ze rydwan Jehowy to pociąg, a anioł dokonujący inspekcji to konduktor! I CK idzie w tę samą stronę. I jeszcze jedno - po co tylu pozyskiwać wyznawców , skoro jest taki odpływ ludzi z organizacji? Może warto byłoby się zająć tymi któży już są SJ??? Mooże by tę miłość o której tak głoszą zaczęli okazywać?
Woland, z przykrością stwierdzam, że świetnie to ująłeś.
Darku.
Jaki jest sens roztrząsać jakieś poboczne kwestie przygodnie wstawionego tetragramu do LXX?
Nie będę pisać o Septuagincie, ponieważ kiedy widzę, jak błędne podstawy przyjmujesz, to ręce mi opadają.
Papirus Fuad266 jest wyjątkiem. Nie napisano Ci w kalendarzu SJ (gdzie prezentuje się informację),
że tylko jeden z Fuad266 zawiera tetragram, do tego tylko w niektórych miejscach, a w reszcie miejsc ten sam papirus ma Kyrios!!!
reszta papirusów oznaczonych Fuad266 go nie ma! Ale wydawcy liczą na to, że każdy SJ odbierze to tak jak oni chcą.
Jesteś typowym przykładem ich ofiar.
Istnieją tu na forum co najmniej 2 tematy, które zasługują na to (jeśli naprawdę interesują Cię różne fakty), by je przejrzeć dokładnie, strona po stronie.
Chyba, że uważasz że wiesz najlepiej, ja niestety tak właśnie myślałem, gdy jako SJ spotykałem się z kontrargumentacją
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/index.php?topic=1896.msg16983#msg16983https://swiadkowiejehowywpolsce.org/index.php?topic=2735.0W obydwu jest kilkakrotnie poruszane zagadnienie Septuaginty.
Po drugie, widzę że chyba nie wiesz, że apostołowie cytowali z SEPTUAGINTY, w której musieli mieć KYRIOS przed oczami, bo inaczej Paweł
nie odniósłby proroctwa Joela w Rzymian 10:13 do Chrystusa. I siłowe sztuczne i nieuczciwe wstawienie tu słowa Jehowa przez PNŚ
nic nie zmieni. Tylko zmyli czytelnika, by nie dostrzegał, że cały kontekst wraz z poparciem go cytatem z Joela, Paweł przytoczył
by odnieść do Chrystusa. Dlatego wcześniej napisałem Ci podobny przykład z Rzymian 14:8,9 (porównałeś to w ogóle?).
I co, jesteś z tego dumny?
Że pomijasz takiego wielbłąda i niesiesz go ludziom do przełknięcia, a tu roztrząsasz jakąś poboczną i tajemniczą kwestię?
Obrzydzają mnie tacy kaznodzieje, siejący tylko dezinformację, pod pozorem oświecenia wiedzą, wybacz. Sam taki byłem, niestety. Dzięki Bogu przejrzałem na oczy.
Jaki jest sens prowadzić szermierkę o przygodnie występującym tetragramie, skoro merytoryka pisarzy, jak w powyższym przykładzie,
wskazuje jednoznacznie, że korzystali z Septuaginty, dzięki której widzieli w Kyriosie PANA Jezusa. i dlatego tak o nim mówiono.
Nawet o najwyższych kapłanach ani rabinach nie mówiono KYRIOS jak o Chrystusie. Dlatego Piotr powiedział "o nim wszyscy prorocy świadczą"
bo Septuaginta była podstawowym międzynarodowym źródłem Pism, gdzie było KYRIOS.
Skoro porównujesz Biblie, jak piszesz, to słusznie czynisz. Zobacz chociażby, że Piotr znający Biblię Hebrajską, w której co rusz dziś możemy
zobaczyć wypowiedzi w stylu "Tak mówi JHWH" - albo "Duch JHWH nade mną" -
jakimś dziwnym trafem odniósł te wypowiedzi do "ducha Chrystusa". Dlaczego?
Zobacz, jak wbrew oryginałowi ten wspomniany werset z
1 Piotra 1:11 oddano w PNŚ, a jak go oddają pozostałe przekłady (przekład spirytysty Grebera
oddaje podobnie, ponieważ na nim wzorowali się tłumacze PNŚ ). Dlaczego PNŚ okłamuje czytelnika? Bo jest to przekład doktrynalny,
który w wielu miejscach broni nauk organizacji zamiast dbać o prawdę tekstu biblijnego.
Nie rozpisuj się o tetragramie, bo nie o to chodzi w Prawdzie ani w dobrej nowinie. Pan Jezus mówił Ci, jak masz się zwracać do Boga. Dlaczego tego nie szanujecie?
https://www.youtube.com/watch?v=e90bTYWh_mwKończę na temat LXX. Pomyśl o tym.