W końcu miałem chwile, zeby to na spokojnie przesłuchać - puściłem sobie w aucie i aż się zatrzymałem, zeby napisac wnioski pod katem tego jakich brudnych chwytów mozna sie nauczyć z postępowania dwóch panów pod krawatami:
1. Idealnie zrzucają ciężar rozmowy na druga strone.
2. Mało mówią o konkretach...
3. ...duzo o mało istotnych kwestiach - przykład z sedzia i sumieniem to idealny przykład jak wkleić do rozmowy cos niepotrzebnego i jak odciągnąć uwagę od sedna sprawy.
4. Przenoszenie ciężaru rozmowy z kwestii palących poprzez atak personalny - 'czy wierzysz w to, ze SJ ludem Bożym?'
5. Przedstawienie patologii jako cos normalnego - 'krawat' jest dumny, ze nie rozmawia z wykluczonymi i powołując sie na Biblie cieszy sie z tego, ze stosuje ostracyzm. Idealne wykorzystanie słabości jako argument.
6. Rozmydlanie kwestii dostępu do informacji. 'Jesli nie znam sprawy to nie oceniam. Jesli znam sprawe to i tak nie oceniam. Bog pociągnie ich do odpowiedzialnosci'. Idealne, idealne. Zawsze mozna powiedzieć, ze Australia jest daleko, wszystko jest po angielsku, wiec nas nie dotyczy. Świetny sposób jak umniejszać negatywne przykłady oddalając je w miejscu, w czasie pokazując, ze to nas nie dotyczy.
7. Skupianie sie nie na informacjach, ale na tym kto je przekazuje i jaki ma na stosunek do tej sprawy. Tak jak mąż wychodzący z burdelu któremu jest zrobione zdjęciem jak jeszcze przed budynkiem dopina rozporek powie: 'Kochanie, to nieistotne skąd wychodziłem, ale kto i jakim prawem zrobił mi to zdjecie!?'
8. Zadawanie pytań zamkniętych z sugestia odpowiedzi: 'Czy znasz ludzi czytających Biblie, którzy sa katolikami?!'. Muszę zapamiętać
: 'Kowalski, czy ty znasz ludzi, którzy nie pracują w naszej firmie i sa zadowoleni?!'
9. Brak jednoznacznych odpowiedzi na pytanie TAK/NIE. 'Powiem ci tak', 'Zobacz na cos takiego', 'To ciekawe pytanie', 'Nie da się odpowiedzieć'. Polityczne odpowiedzi.
10. Przenoszenie pojedynczych przypadków na całość. 'Skoro jeden dostał ode mnie *prawdziwa* Biblie i po pol roku zapomniał o tym, to znaczy, ze oni wszyscy nie czytają Biblii i maja ja w głębokim poważaniu.' Świetne narzędzie do robienia z pojedynczego przykładu reguły.
11. Selekcja informacji. 'Skupiajcie sie na tym co budujące...pod warunkiem, ze jest to budująca prawda korzystna dla nas'. Świetne, świetne: 'Nie patrz Kowalski, ze masz kapcia w jednej oponie - masz przecież masz trzy dobre!'
12. Miec gdzies ludzi, ich emocje i skupiac sie na misji i na celach w firmie: 'Skoro bierzesz przekład interlinearny to możesz juz nie kończyć - nie podoba sie to odejdź.
13. Nie dopuszczaja myśli, ze ktoś moze byc mądrzejsi od nich. Krawat nie wie dlaczego w oryginale jest to czy inne słowo, sugeruje napisanie listu i sam wyraża chęć zbadania sprawy, ale jest niezainteresowany wysłuchaniem odpowiedzi zasłaniając sie autorytetem - 'skoro ONI tego nie wiedza to przecie jest niemożliwe, zebys ty wiedział'.
14. Idealnie opanowani podprogowe kłamstwo. Eufemizm: 'Sędzia jest Jezus, cieszę sie, ze ja nie muszę osadzać, ALE: wg mojej opinii złe sie wam powiedzie'.
15. Idealnie opanowani sztukę stosowania zespołu Aspergena: 'skoro ty nie myślisz tak jak ja złe myslisz'. Idealne spychanie winy na rozmówcę.
16. Używanie słowa 'przyjaciel' w ustach wroga to podwójne niebezpieczeństwo. 'Nie mam czasu, zeby ratować Ci zycie, przyjacielu'.
17. Mistrzowie kontrolowanego chaosu. Rozmawiali o tak dużej ilości spraw, ze w sumie nie załatwili żadnego tematu. Świetny sposób na zrobienie wrażenia, ze cos sie niby robi, idealne ruchy pozorne.
18. Mowa ciała: od ukrytego smoka ('kici kici, kotek')' przez atakującego smoka owce ('czy wierzysz, ze lud Jehowy to Świadkowie?!') do przejedzonego smoka ('może sie sie pomodlimy, co'?', 'no powiedz, powiedz, dziecinko, kobieto - puchu marny').
Dziękuję za udostępnienie tego nagrania. Ruszam dalej.