M napisał:
W artykule ze Strażnicy z zeszłego tygodnia był odnośnik do artykułu "Lojalnie służmy Jehowie" z 1992 roku (w92 15.11) w którym czytamy (ak. 7):
Pożywny pokarm duchowy, którego Bóg dostarcza przez wiernego niewolnika, powinni cenić zwłaszcza zamianowani starsi. Wiele lat temu u kilku z nich zabrakło takiego doceniania. Jak ktoś zauważył, „krytycznie odnosili się do artykułów Strażnicy, nie chcąc jej uznać za (...) Boski kanał prawdy, zawsze usiłowali narzucić innym swój sposób myślenia”. Jednakże lojalni starsi nigdy nie będą próbowali wpływać na drugich, aby odrzucili coś z pokarmu duchowego, w który zaopatruje nas Bóg za pośrednictwem wiernego niewolnika.
Chociaż "pokarm" sprzed ponad 20-tu lat, to jednak skoro jest do niego odnośnik w obecnej Strażnicy to oznacza, że chyba nadal aktualny .
No tak to jest o Strażnicy (czasopiśmie) jako kanale.
Ale niestety w latach 2013-2016 nie znalazłem, po zmianie identyfikacji "niewolnika", żeby Ciało Kierownicze nazwano wprost "kanałem."
Także "niewolnik" nie został nazwany jeszcze kanałem.
Są starsze wypowiedzi ale one dotyczyły całego ostatka:
„Teokratycznego zamianowania dokonuje Jehowa za pośrednictwem swego Syna i widzialnego, ziemskiego
kanału łączności, którym jest »niewolnik wierny i roztropny« oraz jego Ciało Kierownicze” (Strażnica Nr 2, 2001 s. 16).
Omega!
Oświeciło mnie.
Po prostu Polacy usuneli słowo kanał, które jest w ang.:
*** w13 15.7 s. 20 ***
Ten wierny niewolnik stanowi
narzędzie, poprzez które Jezus karmi swych prawdziwych naśladowców w obecnym czasie końca.
*** w13 7/15 p. 20 ***
That faithful slave is the
channel through which Jesus is feeding his true followers in this time of the end.
Zawsze tłumaczyli ang. channel na "kanał", a teraz na "narzędzie".*** kr rozdz. 10 s. 101 ***
zaczął się posługiwać łatwo rozpoznawalnym
narzędziem — „niewolnikiem wiernym i roztropnym”, którego ustanowił w roku 1919 (Mat. 24:45).
*** kr chap. 10 p. 101 ***
That
channel is the faithful and discreet slave, which Christ appointed in 1919. (Matt. 24:45)
Może im się przestało słowo "kanał" podobać?
A takie ładne było, amerykańskie.