Przeciez Szkola Gilead miala status uczelni wyzszej a osoby po jej ukonczeniu mialy normalnie dyplom ukoncxenia studiow
Uczelni wyższej? Hm...
Kiedyś też tak słyszałem, że ma status uczelni wyższej.
Może się mylę
, ale w ciągu 5 miesięcy raczej studiów wyższych nie da się zrobić.
Myślę, że wykładowcy powinni mieć skończone przynajmniej studia wyższe, a większość takich nie ma. „Studenci" często nie mają nawet wykształcenia podstawowego, tak więc na normalną wyższą uczelnię raczej nie mieliby szans.
Tak więc studentów, jak nazywani są uczestnicy tej szkoły można raczej porównać do studentów studiujących z głosicielami na terenie np.książkę "Czego naprawdę uczy Biblia?”
Jest to raczej leczenie kompleksów.
Studiuję z tym czy tamtym, studiuję to czy tamto, albo mam teraz studium osobiste. Słowo studiuję jest u SJ bardzo nadużywane, stwarza możliwość poczucia się jak nauczyciel czy student.
W swoim zamkniętym świecie, choć przez chwilę mogą się poczuć „kimś", kiedy np. na sprawozdaniu ( zdając owoc) wpiszą np. godzin 30, odwiedzin 14 i
studium 2 albo 5.To jest dopiero awans. Można wtedy powiedzieć mam
5 studentów.
Cytaty głównie z publikacji SJ za Wikipedią:
"W 1953 roku Szkołę Gilead wpisano do wykazu zatwierdzonych uczelni przez władze USA, a 30 kwietnia 1954 roku umieszczono ją w publikacji Educational Institutions Approved by the Attorney General.
W latach 1961–1965 pięć klas Szkoły Gilead objęto dłuższym cyklem nauczania. Klasy te składały się głównie z członków rodzin Betel, których przeszkolono w sprawach dotyczących kierowania Biurem Oddziału. Jesienią 1965 roku
przywrócono pięciomiesięczny program zajęć a także ponownie położono nacisk na kształcenie misjonarzy
Od 132. klasy, która rozpoczęła naukę 24 października 2011 roku do Szkoły Gilead
przyjmuje się wyłącznie specjalnych sług pełnoczasowych – pionierów specjalnych, nadzorców podróżujących z żonami, betelczyków, a także misjonarzy terenowych, którzy jeszcze nie ukończyli tej szkoły[22]. Z nauki w tej szkole mogą skorzystać małżeństwa będące co najmniej trzy lata po chrzcie,
mające od 21 do 38 lat. Kandydaci muszą biegle posługiwać się językiem angielskim w mowie i piśmie,
cieszyć się dobrym zdrowiem oraz wyrazić gotowość wyjazdu na teren zagraniczny[
WYKŁADOWCY
Karl Adams[33], Victor Blackwell[34], Lawrance Bowen[35], Michael Burnett[36], James Cauthon[37], Edward A. Dunlap – były sekretarz szkołyt[38], Frederick W. Franz – były rektor szkoły[39], Maxwell G. Friend[34], Ulysses V. Glass[39], Harold Jackson[33], Eduardo Keller[35], Nathan H. Knorr[40], Russell Kurzen[33], Wallace Liverance – były sekretarz szkoły[41], Harry Peloyan[33], Jack Redfort[39], Fred Rusk[33], Sam Roberson[42], William Samuelson [42], Albert D. Schroeder – były sekretarz szkoły[43], Robert Wallen[44].”
I propagandowy filmik o Szkole Gilead.https://www.youtube.com/watch?v=GERi4ItSXYc