Wczoraj 05 05 2018 członek Ciała Kierowniczego Gerrit Lösch wygłosił przemówienie do tysięcy młodych Świadków Jehowy w Kanadzie, że "odpowiedzą przed Jehową" za wyjazdy na wyższe studia czy uniwersytety. Zasugerował również, że rodzice namawiając swoje dzieci aby zdobywały wyższe wykształcenie tak naprawdę mają egoistycznie podejście bo chcą "zabezpieczyć się na wypadek starości", aby dzieci w przyszłości były w stanie zaopiekować się nimi na starość.
Padłem
Jeden z komentarzy, który zamieścił pod filmem Cedara, niejaki Roger
"Wow, ta rozmowa z Loschem przeniosła mnie z powrotem do 1969 roku, kiedy powinienem być "na studiach". Chciałem być dentystą w tym czasie, oczywiście oznaczało to ukończenie szkoły wyższej stomatologicznej. Ale nie, powiedziano mi, że rok 1975 jest tuż za rogiem i za chwilę skończy się ten stary "system rzeczy", a ja nie zdążę nawet skończyć nauki. A teraz ten facet wygaduje te same stare bezsensowne kłamstwa, na które Towarzystwo Strażnica naciska od dziesięcioleci! Gdybym wiedział wtedy, to co wiem teraz, nigdy bym nie pozwolił, by ta pokrętna organizacja wpłynęła na mnie w jakikolwiek sposób. Ale będąc młodym, wrażliwym i naiwnym chłopcem, wierzyłem w ich bzdury. Krótko mówiąc, w końcu poszedłem na studia ale nastąpiło to wiele lat później, gdy się przebudziłem w 1975 roku. Wprawdzie nigdy nie zostałem dentystą, ale wszystko w porządku. Najważniejsze, że byłem jednym z wielu, którzy uzyskali wolność w tamtych 75 latach."