Takie są moje refleksje po przeczytaniu paru wątków.
To może zacznijmy od fundamentu - jak Bóg ma na imię ? Jehowa czy może trójca czy może Jezus czy może jeszcze inaczej ?
Też jestem Świadkiem i doszedłem do wniosku, że imię Jehowa to nie imię Boga. Bardziej poprawne jest Jahwe, albo Yahowah - od hawah nie howah. Zobacz co oznaczają w hebrajskim te słowa, a się przerazisz. Zresztą....
w80/21 "Imię Boże w późniejszych czasach":"Warto wiedzieć, że
pierwszym, który
oddał Boskie imię
jako „Jehowa”, był
mnich hiszpański z zakonu dominikanów,
Raymundus Martini. W tej formie ukazało się ono w jego książce Pugeo Fidei, wydanej w roku 1270 n.e., a więc ponad 700 lat temu."
...powinno być wymyślił zamiast oddał. Sprytna manipulacja słowem. W starszej publikacji "Aid to Bible Understanding" wydanej przez WTS masz rozszerzoną informację jak to sprytnie ten mnich stworzył z tetragramu słowo Jehowa.
Później ta informacja zanikła i została wypchnięta ze świadomości WTS.
Pascal, masz sumienie wyszkolone na Biblii? To zastanów się czy jest w porządku nazywać Boga imieniem, które wymyślił jakiś mnich, bo mi nie pozwala. Nawet Pan Jezus do swojego Ojca nie zwrócił się ani razu po imieniu. Miał tak ogromny szacunek, że mówił do Boga Ojcze. PNS zawiera imię Jehowa nawet tam gdzie chodzi o Pana Jezusa, nie mówiąc już o tym że żaden z dostępnych manuskryptów nowego testamentu nie zawiera imienia Bożego, nawet tetragramu!
Czy to nie ma znaczenia, jak podkreślał jeden z członków Ciała Przekierowniczego na Brodcasting, że ŚwJ taką przyjęli formę imienia? (wzruszył wtedy ramionami, czyli dał do zrozumienia, że mu to obojętne było). To pomyśl że Bóg zmienił imię Abramowi na Abraham, a Saraj jego żony na Sara. Taka mała zmiana, a jednak to coś znaczyło. To pytam się ponownie czy dla naszego Ojca w niebie ma to znaczenie, że ktoś Jego Święte Własne imię zniekształcił? Z pewnością!
Jak nie dowierzasz to popatrz sobie, kto mógł przyczynić się do powstania tego imienia i używania go. Nie twierdzę, że tak na pewno jest:A Pan Jezus jest Bogiem, ale nie Wszechmocnym Ojcem, tylko Jego jednorodzonym Synem Bożym. Pozostali aniołowie zostali stworzeni poprzez Syna. Pan Jezus w niebie nigdy nie był na równi z aniołami, nigdy nie był aniołem, był i jest nad całym stworzeniem.
Powiesz no tak ale Pan Jezus jest Bogiem z małej litery. Przykład: pomyśl, że Kowalski ma syna. Czy Syn Kowalskiego Będzie Kowalskim z dużej litery czy kowalskim z małej? To bez sensu. Tylko PNS nazywa Pana Jezusa bogiem z małej.
Może te fimiki Tobie pomogą:Bez urazy, ale musisz bracie Pascal jeszcze się troszkę doszkolić.