Miejsca będą, stadiony raczej nie są pełne. Zapewne mówiąc "nie ma miejsc" miałaś na myśli "nie ma dobrych miejsc", czyli pod dachem, w cieniu itp.
A SJ tak mają, że religia miłości musi im co roku (bezskutecznie) przypominać, by okazać trochę szacunku starszym i że zajmowanie miejsc to nie wyścigi.
No wiesz KaiserSoze... wszystko zależy od tego na jakim obiekcie odbywa się Zgromadzenie.
Jak na stadionie, to teoretycznie miejsce zawsze się znajdzie - byle gdzie, ale może się znaleźć.
Ale jeśli jest to sala zgromadzeń, to różnie z tym może być...
Zdarzyło mi się być na takim Kongresie, na którym spotkały się zbory z kilku miast, ale w nowym układzie. I niestety ten geniusz, co ten nowy układ wymyślił, to dał ciała na całego, bo źle zostało oszacowane to ile osób przybędzie. W efekcie było tak duże przepełnienie, że znalezienie JEDNEGO miejsca na sali graniczyło z cudem (i to niedługo po godzinie 8.00). Bracia porządkowi widząc co się dzieje, zaczęli kombinować co tu zrobić żeby stworzyć kolejne miejsca siedzące. Więc zaczęli znosić krzesła z różnych pomieszczeń i ustawiać je w hallu. Ogólnie rozgardiasz był niezły. To był istny zgromadzeniowy Armagedon
Jeszcze nigdy w życiu nie zdarzyło mi się martwić o to czy w ogóle będę miała na czym siedzieć na Zgromadzeniu - a wtedy martwiłam się o to przez całe 3 dni!
Ale bądźmy optymistami, że w kolejnych latach już takie błędy nie będą popełniane.
Największy wybór miejsc jest w piątek - bo wtedy nie ma wszystkich braci, gdyż część z nich zarabia mamonę w pracy zawodowej
Najgorzej jest w niedzielę, bo wtedy jest najwięcej osób.
I fakt faktem, że co sprytniejsi porządkowi - którzy są wcześniej na obiekcie - zaradnie rezerwują najlepsze miejsca rodzinie, znajomym i połowie zboru. Zawsze mnie to wkurzało niesamowicie, gdy ktoś zajmuje cały rząd krzeseł. A na końcu się okazuje, że połowa z tych krzeseł na początku programu jest pusta, bo albo ktoś nie dojechał albo usiadł w innym miejscu. A są tacy, którzy obowiązkowo zajmują dwa miejsca - jedno dla siebie, a drugie na Biblię (a obecnie to na tablet
). I to wszystko w imię braterskiej miłości!