Nie wiem na co Ci odpowiedzieć? Nie rozumiesz mojej wypowiedzi? Krytykuję Twoją nieustanną krytykę dla krytyki, a nie bronię systemu nagród i kar tej sekty.
Rozumiem bardzo dobrze Twoją wypowiedź, a Ty uciekasz od tematu naszej dyskusji.
Nie skupiasz się na tym, co stwierdziłam o idei tej kary, za to próbujesz iść w różnych kierunkach tej rozmowy, zamiast prosto odpowiedzieć.
Podważałeś moje wypowiedzi, co wcześniej udowodniłam, a w końcu poszedłeś w kierunku anarchii.
A mój wniosek jest prosty, nie umiesz zwyczajnie, po ludzku przyznać, że
"ośla ławka", z emocjonalnego punktu widzenia była zła.
Bo o tym jest tu dyskusja, a nie o krytykowaniu krytykowania, które w dodatku, jest bardzo naciągane.
Twoje stwierdzenie: "może przesadzili" i powoływanie się na to, że teraz już to jest nieaktualne, trochę brzmi, jak świadkowskie nowe światła.
Oni też chętnie by zapomnieli o wielu "światłach" i ich skutkach, bo jest nowe i tamto każą wymazać, wybacz, ale tak to odbieram.
To, że oficjalnie w tej chwili ją zlikwidowali, nie oznacza, że znikło te wiele lat funkcjonowania jej i nie zmienia faktu, że emocjonalnie poniżało ludzi chcących wrócić.
A będąc wieloletnim śj, miałam okazję obserwować ten nadzwyczajny "akt łaski" tej organizacji religijnej w stosunku do błądzących.
I przyznam szczerze, że nigdy mi się to nie podobało, ponieważ uderzało w sam środek godności człowieka, z takim tarzaniem go w popiele.
I to co piszę o owej
"oślej ławce", jest oceną tej kary, może bardzo subiektywną, ale nie jest krytyką dla krytyki.
Bo wiele moich postów, krytyką nie jest, więc nie wprowadzaj w błąd tych, którzy czytają to forum.