Czy ktos mógłby mi udzielić odpowiedzi jakie jest uzasadnienie KK na pokropienie wodą świeconą broni?Jakie ma to oparcie w NT lub tradycji i od kiedy jest to praktykowane?W jakim celu się to robi?
Już samo święcenie rzeczy nie związanych z kultem stanowi kontrowersję również dla członków KK.
Pamiętam jak jeszcze byłem katolikiem, jak zbulwersowała mnie informacja o święceniu podczas wojny przez biskupów niemieckich i francuskich wojsk wyruszających na front
To jak?!? Ten sam Bóg miał błogosławić przeciwnym armiom? Występować niejako przeciwko sobie samemu?
Osobną - całkowicie nie do przyjęcia - kwestią jest święcenie przedmiotów służących zabijaniu!!! A gdzie świętość życia?
W Biblijnych opisach Bóg udzielał swego wsparcia Izraelitom walczącym w swej obronie. Chociaż nie brak też opisów, gdzie błogosławił ich podbojom
a to już trudno pogodzić z określeniem "Bóg jest miłością" i "Bóg nie pragnie aby ktokolwiek zginął"
Dziś w Polsce trudno znaleźć uroczystość bez udziału kleru i tzw. pokropku. Czy to stadion, czy wóz strażacki, czy szalet miejski
Wszędzie na fotorelacjach albo ksiądz, albo purpurat, w zależności od rangi przedsięwzięcia
Moim zdaniem, takie działanie nie tylko nie wzmacnia, ale wręcz ośmiesza wiarę katolicką