Owszem, jest coś takiego jak moralność. Pozwolę sobie ją zilustrować...
Czy Jezus wiedział, że owa kobieta jest grzesznicą (czytaj prostytutką)? Oczywiście. Ale mimo to pozwolił się dotykać w sposób czuły, całować swoje stopy, wycierać je włosami. Z boku patrząc wątpliwości co do moralności Jezusa mogły goszczącemu go faryzeuszowi nasunąć się niejako z automatu. Czy jednak Jezus zdradził swoje zasady? Nie, do łózka z ową nie poszedł. Podobnie będziesz miał w omawianej przez nas sytuacji w kontekście WTS.
Cytat:
"How a Christian puts his money to work is for him to decide personally, just as how he works for a living is for him to decide. There is nothing contrary to Scriptural principles for him to let his money help him earn a livelihood. If he invests in stocks, no one should criticize him. He should, of course, be discreet about what stocks or bonds he buys. When he knows that a corporation is devoted entirely to manufacturing merchandise that is used for a morally wrong purpose, it would be improper for him to violate his conscience by investing money in the stock of that company."
(Awake!, February 8, 1962, p. 23.)
Czy zatem WTS sprzeniewierzył się powyższym zasadom? Nie, wszak to nie WTS inwestował, mimo że wiedział... tak jak Jezus wiedział, że owa kobieta jest prostytutką, a jednak "profitów" wynikających z jej zachowania nie odrzucił.
Rozumiem, że raczej nie chodzi ci o ogólniki a masz na myśli konkretnie WTS. Jak juz rzekłem, omnibusem nie jestem. Czy mógłbyś zatem podać taki przykład? Najlepiej udokumentowany w podobny sposób, jak linkował 'M'.
Zacznijmy od przytoczonego po angielsku Przebudzcie się. Jakie to chore i obrzydliwe jest tłumaczenie Wts-u że inwestować za pomocą akcji można sobie do woli byleby
całość akcji ( devoted entirely ) nie szła na niemoralne z punktu widzenia prawa Bożego cele. Nie miałem pojęcia że taka treść gdzieś istnieje. To pokazuje jak podli są ci ludzie.
A ty kolego, pomyliłeś fora, tu przez pokazanie nam artykułu z Przebudzcie się mamy się przestraszyć bo CK powiedziało, że inwestowanie jest ok, a my to krytykujemy. Chłopie proszę cię, nie rób z nas idiotów.
Mówisz że Chrystus skorzystał z profitów prostytutki, i dodatkowo
odnosisz to do postępowania WTS-u aby ich oczyścić.
Tu już przegiąłeś. Według Ciebie, Chrystus gdyby żył teraz na ziemi chodził by w garniturze z szerokimi nogawkami, w krawacie i wykrochmalonej koszuli, woziłby się business klas samolotami, nosił Rolexa i kilka pierścieni na dłoniach, budował dla siebie pałace w Warwick kosztem pieniędzy z dziecięcych skarbonek (lody), zasłaniał by się Pawłem i jego nakazem dwóch świadków w przypadku pedofilii, był lojalny względem 7 wspaniałych nawet gdyby widział ich obłudę jak w przypadku finansów NGO, Malawi, Meksyku, nierównych odważników, gdzie jednostkę można poświęcić, zabić rękoma chorych dyktatorów, byle wizerunek organizacji nie ucierpiał, byle spełniały się proroctwa odnośnie prześladowań prawdziwych Chrześcijan.
A wszystkim biednym, schorowanym, starym i w potrzebie powiedział by: Poczekajcie do raju ze swoimi problemami, bo ja bogaty to może jestem,ale sorry( tak po amerykańsku) nie tym razem kochani bracia. Dzielić się to Wy ze mną, a nie ja z Wami.
Mylisz się, jeżeli w Urugwaju można legalnie handlować narkotykami, to nie oznacza że z punktu widzenia Boga te narkotyki stały się dobre.
W taki sposób można wytłumaczyć morderstwa, ludobójstwo w Państwie Islamskim.
Tam prawo na to pozwala.
Moralność, Panie Kolego "się kłania" Sumienie, o ile wiesz o co mi chodzi.
A i jeszcze jedno oprócz twojego masła maślanego, byleby rozmyć prawdziwy cel intencji tzw. MOWY TRAWY uważam że chcesz pokazać Strażnicową
PRAWDĘ, która z prawdą nie ma nic wspólnego. Stosujesz Wts-owskie pranie mózgu. Wplątywanie Chrystusa w niemoralne machlojki WTs-u. Tego jeszcze na tym forum nie widziałem. Bronić WTS-u wycierając się Chrystusem w tak ohydny sposób?
Albo jesteś trollem albo nie rozumiesz pewnych zasad które działają w biznesie amerykańskim, nie masz pojęcia o prawie jakie działa oficjalnie w WTS-ie, a jakie działa nieoficjalnie w życiu. Przeczytaj sobie to co napisał KaiserSoze,Cegła i Abba i przyczep te wypowiedzi na magnes do lodówki i czytaj codziennie.
A jak nie jesteś trollem w co osobiście wątpię to najpierw zacznij od Russela(pomoże ci Roszada) następnie Barbary Anderson o inwestycjach powojennych,przeczytaj wątki na tym forum o finansach, zbadaj powiązania firm matek i córek WTS-u, trochę o szpitalach w których leczą vipów Wts-u, o właścicielach tych że klinik itd….
Pozdrawiam.
P.S.
K..cze, a miałem nie odpowiadać trollowi.