Gdy byłam śJ na temat transfuzji krwi już jako dojrzała kobieta miałam swoje zdanie, że gdyby była taka niestety potrzeba wyraziłabym zgodę na taki zabieg. Myśląc o moich bliskich będących śJ ( Mama, mąż, nieochrzczona córka) żywiłam nadzieję, że gdyby trzeba było użyć krwi do ratowania życia przekonywałabym ze wszystkich sił, aby skorzystali z takiej pomocy. Tak rozmyślając czasem na ten temat, byłabym nawet zdolna wyprosić braci z komitetu łączności, powiedzieć im aby nie wtrącali się. Nie wyobrażałam sobie, że mi się kręcą obcy faceci przy moich najbliższych i cytują wątpliwe interpretacje wersetów biblijnych na temat "spożywania krwi", bo dla mnie NIGDY nie było przekonujące, wystarczające to wyjaśnienie i interpretacja przez CK. Takie było moje stanowisko w kwestii transfuzji krwi. Byłam tak bardzo przeciwna tej karteczce " ŻADNEJ KRWI", nie zgadzałam się, aby nie ratować życia. Miałam tę kartkę wypisana może 2-3 razy.
Gdy miałam 22 lata byłam w zagrożonej ciąży, leżałam w szpitalu i bardzo się męczyłam emocjonalnie, gdy usłyszałam że "BYĆ MOŻE" będę miała transfuzję. Ile ja się namodliłam, napłakałam, ile strachu, rozterek, bo tu emocje religijne, przeciwko rozsądkowi i miłości do jeszcze nie narodzonego dziecka i siebie. Poszłam do lekarza po informacje wyposażona w karteczkę, którą dała mi Mama do szpitala. A na tej karteczce tylko jedno słowo: DEXTRAN. (chyba nie pomyliłam). Powiedziałam lekarzowi, że to mogę przyjąć, zamiast krwi. Wiecie jak dziś, gdy córka jest dorosła, jak żałosna dla mnie jest ta scenka. W szpitalu tez miałam Biblię, ale zrezygnowałam z cytowania lekarzowi wersetu o krwi i wyjaśniania według nauk śJ. Obeszło się bez transfuzji, lekarze zdecydowali, że będę dłużej w szpitalu pod kontrolą, dostawałam leki ( nie pamiętam jakie). Ale otarłam się wtedy o to, jak można się czuć, gdy staje się przed wyborem w kwestii transfuzji krwi.
A dziś są frakcje, które można przyjmować itd.
Jest też sprawa dotycząca transfuzji krwi u śJ w Bułgarii i stanowiska Towarzystwa Strażnica w artykule "Bułgaria, Strażnica i transfuzja krwi " w internecie.