Weteran ja nie krytykuje intelektualistów. Wyjaśniam to poniżej.
Zdaje się że sam znowu personalnie prowokujesz sytuację na ogólnym. Mogę jedynie domyślać się dlaczego. Zamykasz temat bo tak wolisz i masz do tego narzędzie a nie z mojego powodu. Nie rób więc ze mnie ofiary i przyczyny. Ja nikomu krzywdy nie czynię swoim zdaniem na jakiś temat a ty co najwyżej chcesz tu mieć prywatne jednomyślnie myślących jak w organizacji. Tak się nie da do końca będąc wolnym w umyśle człowiekiem. Chcesz mnie tu wykluczyć, pozbawić głosu, sugerujesz w swoim poście urlop ? Może karę i ban ? Komitet się szykuje ? Napisz mi na PW (PM) aby nie robić off topu, który to z punktów regulaminu forum łamię ? Czy jak już nie gnam w jednym szyku i nie pluję na wszystko w 100 proc co w WTS, a tylko na to co sam uważam za złe, to już nie jestem mile widziany i nie z Was ? Ciągle podkreślasz także innym użytkownikom słowa: "nie to forum nie ta publika: - wypowiadając się za wszystkich obecnych. To przykre jak na status ogólnodostępnego forum gdyż nigdy na żadnym się nie spotkałem z taką wrogością byłych SJ i to jeszcze pośród tych, którzy powinni być jak rodzina i oparciem, a nie kolejnymi przykrymi osobnikami. Tu się okazuje dopiero kto jest kto, a nie gdy jest tylko miło ciepło i przyjemnie. Skąd to znamy ?
Co do intelektualistów wyjaśniam co napisałem precyzyjniej, bo widzę, że ukierunkowany jesteś na mnie do tego stopnia, że przysłani Ci to jakiś racjonalizm pod moim adresem. Uważam, że pomiędzy rolą wiary w życiu człowieka a umysłem jest wielka przepaść. Umysł i jego wrodzona racjonalność często przeszkadza dojrzeć istotne elementy z dziedziny duchowej a przecież takim dziełem w istocie jest nauka NT. Podobnie nie sposób pogodzić wiarę z nauką czy dociekanie istnienie Boga w taki sposób. Moja wypowiedź oparta jest poniekąd na innej:
"Tak więc, gdy Żydzi żądają znaków, a Grecy szukają mądrości, my głosimy Chrystusa ukrzyżowanego, który jest zgorszeniem dla Żydów, a głupstwem dla pogan" (1 list do Koryntian 1:18-23, BT)
Nie podpisuj też proszę moich wypowiedzi pod PNŚ i ŚJ. Nie mam z tym nic wspólnego. Możesz tym podświadomie zrażać do mnie innych użytkowników forum. Chcę wierzyć że nie robisz tego celowo. Jeżeli chcesz abym sobie poszedł stąd to wystarczy powiedzieć wprost.