Zbliża się święto Pamiątki, którą obchodzą ŚJ. Trzy dni przed tym świętem zbory będą studiować artykuł "Pójdziemy z wami".
Przeanalizowałem ten artykuł jeszcze raz i to bardziej wnikliwie. Wnioski jakie ja wyciągnąłem, z którymi jeszcze nie miałem okazji podzielić się na tym forum są następujące:
Artykuł jest instrukcją dla zboru jak należy traktować namaszczonych braci Chrystusa, którzy spożywają emblematy a szczególnie tych, którzy dopiero co zdecydowali się to uczynić.
ak 7. Pomazańcy mogą okazać się kłamcami (Obj 2:2) i należy zachować ostrożność wobec nich. Dlatego niektórzy nie od razu uznają ich za namaszczonych.
ak 6 i 10. Z jednej strony pomazańcy nie wspominają otoczeniu o swoim osobistym przeżyciu a drugie owce nie będą zadawać osobistych pytań na temat namaszczenia.
Nie mówmy o tym bo jeszcze ktoś się przekona i poczuje, że też pragnie tego przywileju bycia w jedności z Chrystusem.
ak 11. W zborach mogą pojawić się "fałszywi bracia". Ci oszuści mogą podawać się za pomazańców.
Strzeżcie się zatem bracia oszustówA już najlepszy jest akapit 13, który mówi, że wielu z tych co spożywają emblematy się wydaje, że są namaszczeni. Inni natomiast przeżywają problemy psychiczne i emocjonalne.
Po analizie tego materiału w zborach, już nikt nie będzie miał wątpliwości jak traktować tych, którzy spożywają emblematy.
Szczerze współczuje tym, którzy zdecydują się spożywać chleb i wino na najbliższej Pamiątce. Już zbór da mu odpowiedni wycisk, że mu się odechce.