A propos "wzywania imienia" w NT;
Dz 9:13 «
Panie - odpowiedział Ananiasz - słyszałem z wielu stron, jak dużo złego wyrządził ten człowiek świętym Twoim w Jerozolimie. 14 I ma on także władzę od arcykapłanów więzić tutaj wszystkich, którzy
wzywają Twego imienia».
Dz 22:16 Dlaczego teraz zwlekasz? Ochrzcij się i obmyj z twoich grzechów,
wzywając Jego imienia!" 17 A gdy wróciłem do Jerozolimy i modliłem się w świątyni, wpadłem w zachwycenie. 18
Ujrzałem Go: "Spiesz się i szybko opuść Jerozolimę - powiedział do mnie - gdyż nie przyjmą twego świadectwa o Mnie".
Rz 10:12 Nie ma już różnicy między Żydem a Grekiem.
Jeden jest bowiem Pan wszystkich. On to rozdziela swe bogactwa wszystkim, którzy
Go wzywają. 13 Albowiem każdy, kto wezwie imienia Pańskiego, będzie zbawiony.
1 Kor 1:2 do Kościoła Bożego w Koryncie, do tych, którzy zostali uświęceni w Jezusie Chrystusie i powołani do świętości wespół ze wszystkimi, którzy na każdym miejscu
wzywają imienia Pana naszego Jezusa Chrystusa, ich i naszego [Pana].2 Tm 2:16 Unikaj zaś światowej gadaniny; albowiem
uprawiający ją coraz bardziej będą się zbliżać ku bezbożności, 17 a ich nauka jak gangrena będzie się szerzyć wokoło. Do nich należą Hymenajos i Filetos, 18
którzy odpadli od prawdy, mówiąc, że zmartwychwstanie już nastąpiło, i wywracają wiarę niektórych. 19 A przecież trwa mocny fundament Boży taką oto mając pieczęć:
Poznał Pan tych, którzy są Jego3, oraz:
Niechaj odstąpi od nieprawości każdy, kto
wzywa imienia Pańskiego. Podkreślony tekst w 2 Tm dotyczy jak najbardziej ŚJ. Poniżej artykuł "na temat", patrz akapit 9
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2007006***********************************
Ciekawa myśl przyszła mi do głowy.
Razem z Jezusem miało królować 144 tys.
Tymczasem Jezus króluje już od 104 lat, a około 18 000 "współkrólów", jedyny tron jaki może zajmować to taki...