(...)
Zastępowanie imienia innym słowami nie uważasz za usuwanie imienia ? Zdumiewasz mnie !
Skąd wiesz, ze Jezus i apostołowie zgadzali się z tym ? Powiedzieli ci to czy naukowcy tak to wyjaśniają ?
Nie uważam, bo jak czytam NT w którym jedynie jest raz skrócona wersja Imienia w Apokalipsie to wiem o jakiego Boga chodzi bo jest o nim mowa w ST. Nie potrzebuję poprawiania autorów Biblii jak to robi przedład NW.
Jak też pisałem takie zamienianie nie wzbudzało zdumienia ani w Panu Jezusie, ani w apostołach jak również w innych chrześcijanach z tamtego okresu i pierwszych wieków.
Wiem to z lektury Biblii, w której autorzy cytowali z wersji z zamiennikami, wiem to z relacji biblijnych w których brak jest zarzutu wobec Żydów, które tu stosujesz.
Poznanie historii, piśmiennictwa chrześcijańskiego tylko potwierdza wnioski z Pisma.
A ty skąd snujesz takie nie potwierdzone tezy o Imieniu ? Od panów z CK ? Oni nawet naukowcami nie są. Gdybym więc nawet czerpał wiedzę od naukowców (a jest inaczej, bo oni mogą być co najwyżej pomocą, a nie wyrocznią) to ty ślepo powtarzasz błędne tezy waszych przywodców propagowane w waszych pisemkach.
Otwórz oczy na prawdziwe wnioski płynące z Biblii, a nie uparcie powtarzasz tezy panów, którzy ani wiedzy, ani rozeznania w temacie nie posiadają.
MX - koniec - MX