Znam wasze wyjaśnienia,że zrodzony oznacza[jednorodzony] nie "stworzony",tylko "wyjątkowy,jedyny w swoim rodzaju,szczególnie ubłogosławiony,ulubiony".
Pisał o tym Josh McDowel w jednej ze swoich książek,powołując się na F.F.Bruce.
Zresztą powołuje się na C.S.Lewisa,że "zrodzić znaczy stać się czyimś ojcem,stworzyć znaczy uczynić".
I tak człowiek tworzy rzeczy ,które istnieją jako jego dzieła,twory.
I tak to nasz stwórca zradzając syna uczynił go w pewnym sensie sobą,tak jak człowiek ,gdy zradza czyni człowieka.
Jeżeli w istocie "zradzając zradza się coś lub kogoś tego samego rodzaju"".
Tak to nasz ojciec w niebie zradzając syna uczynił go ,że tak powiem "według swego rodzaju".
Używa się dowodu poświadczającego,że [jednorodzony] oznacza "jedyny w swoim rodzaju ..."itp.powołując się na Heb.11:7,gdzie Izaak został nazwany "jednorodzonym synem",chociaż jego ojciec miał ich dwóch.
I tak wyjaśnia się,że "monogenos" złożone jest z dwóch słów,tj.monos - pojedynczy jedyny",genos ozncz - "potomstwo,potomek,ród,gatunek".
I jeżeli w istocie "zradzając zradza się coś lub kogoś tego samego rodzaju",to należy dodać ,kogo wcześniej nie było.
Ten ktoś otrzymuje ,życie [istnienie] od chwili zrodzenia,czy jak kto woli od chwili poczęcia.
Poza tym to ja wskazywałem na jego wyjątkowe zaistnienie [jedyne w swoim rodzaju].
Niemniej zrodzić to zrodzić.
Powołać do życia .Przecież zrodzić to narodzić się,powstać ,stworzyć,uformować ,ukształtować itp.
Tak to nasz ojciec zrodził swego syna,a więc go w pewnym sensie narodził,na pewno ukształtował.
A słowo to wskazuje na "zacząć się,zaistnieć".
I nic tego nie zmieni.
Jak to,że [monogenes] oznacza "jedyny syn".
Tego słowa użyto w Łuk.7:12 "
...wynoszono pewnego zmarłego,który był jedynym synem kobiety wdowy","jedynego syna matki".
Tego,którego urodziła.i który wcześniej został spłodzony.
Tego,któremu wraz z mężem dali życie.
Tego,którego zrodzili,i który się urodził [zaistniał].
patrz. też Łuk.8:42 "córka jedynaczka",gr. "thygater monogenes".
Tylko,że to potwierdza to,że nasz zbawiciel zaistniał,chociaż był jedynym dzieckiem [czytaj.dziełem] swego ojca.
Potem już [działali oboje].
Nie porównuję go do...tylko pokazuję na różne używanie tego słowa
A nasz zbawiciel ,taki jest , takim jest.