Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Jonasz i 3 Gości przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 64-4: Kuszenie Jezusa, Czy wiedział że był archaniołem?  (Przeczytany 1111 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 14
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
A skąd wiadomo, że chodzi o biegunkę?? I znowu wlasna interpretacja!!
A czym się można umazać bezwiednie w nocy ? Biegunką albo spermą albo krwią albo wymiocinami
Ale jeżeli to biegunka to musisz przyznać że Biblia przeskoczyła higienę ponad 2 tysiąclecia
Izajasza 48:17
Ja, Jehowa, jestem twoim Bogiem,
uczę cię dla twojego dobra,
prowadzę cię drogą, którą powinieneś iść
2

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5480
  • Najbardziej boję się fanatyków.
A czym się można umazać bezwiednie w nocy ? Biegunką albo spermą albo krwią albo wymiocinami
Ale jeżeli to biegunka to musisz przyznać że Biblia przeskoczyła higienę ponad 2 tysiąclecia
Izajasza 48:17
Ja, Jehowa, jestem twoim Bogiem,
uczę cię dla twojego dobra,
prowadzę cię drogą, którą powinieneś iść
[/b][/size]

Nie o to pytałem. Czytaj ze zrozumieniem, a nie piszesz nie na temat. Zadajesz teraz pytanie : ,,a czym można się umazać....?" i to jest klu sprawy, że nie wiesz, a przypuszczasz, a następnie jak strażnica wprowadzasz swoją interpretację jako pewnik, bo biegunka...... Skoro przyjąłeś taką tezę to odpowiedz czym biegunka dzienna różni się od biegunki nocnej. Dlaczego tylko biegunka nocna powodowała, że człowiek był nieczysty, musiał wyjść, pod wieczór umyć się i powrócić do obozu? Widzisz teraz słabość swojego argumentu???
« Ostatnia zmiana: 27 Maj, 2026, 18:38 wysłana przez Gandalf Szary »
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY

Nie o to pytałem. Czytaj ze zrozumieniem, a nie piszesz nie na temat. Zadajesz teraz pytanie : ,,a czym można się umazać....?" i to jest klu sprawy, że nie wiesz, a przypuszczasz, a następnie jak strażnica wprowadzasz swoją interpretację jako pewnik, bo biegunka...... Skoro przyjąłeś taką tezę to odpowiedz czym biegunka dzienna różni się od biegunki nocnej. Dlaczego tylko biegunka nocna powodowała, że człowiek był nieczysty, musiał wyjść, pod wieczór umyć się i powrócić do obozu? Widzisz teraz słabość swojego argumentu???

Czyli jednak sam skłaniasz się do tezy , że to biegunka

Ale to dobre pytanie - Czym się różni biegunka nocna od dziennej?

Nocna jest gorsza, bo sugeruje od razu stan zapalny, bo jelita powinne odpoczywać. Poza tym jeśli zmaza o jak gdyby mleko się wylało i zarazki i bakterie poszły na zewnątrz.
Dzienna jest raczej biegunką pokarmową i ze względu na świadomość łatwiejsza do opanowania czy reakcji
2

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
Umiesz czytać ze zrozumieniem?
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
Umiesz czytać ze zrozumieniem?
Z przykrością muszę stwierdzić że , jeżeli chodzi o Twoje teksty, to chyba nie bardzo .

2

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
Z przykrością muszę stwierdzić że , jeżeli chodzi o Twoje teksty, to chyba nie bardzo .
[/b][/size]

Skoro nie rozumiesz to napisze Ci, że głupoty wypisujesz. Swoje interpretacje wciskasz osobą, które zostali już wcześniej zmanipulowani. W dodatku twoje tezy są do obalenia w pierwszym czytaniu.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Mahershalalhashbaz

Nie, nikt nic nie musi przyznawać bo Biblia nic nie przeskoczyła. Po pierwsze, Biblia w kształcie takim jaki znamy obecnie, istnieje od mniej niż 2 tysięcy lat a jej kanon ustalił kościół katolicki. Po drugie, w czasach Pierwszej Świątyni kiedy pisano księgi mojżeszowe, grecka bogini zdrowia, Hygieia już była czczona. Ludzie już się wtedy myli od dosyć dawna, w dolinie Indusu ludzie mieli przydomowe łazienki z systemem glinianych rur kanalizacyjnych już około 2500 roku p.n.e., twój Jehowa ze swoim obmywaniem się po "nocnym wycieku" i chodzeniem za obozowisko i zakopywaniem odchodów był dosyć zacofany i spóźnił się ze swoimi poradami o całe tysiąclecia.   
nihilista

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
A więc jest tak jak mnie uczono u świadków odnośnie Pwt 23:11-14. Chodzi o mokry sen u mężczyzny tzw. polucja. I jest to najbardziej logiczne wytłumaczenie zmazy nocnej.

Przykład interpretacji tego wersetu.

https://www.gotquestions.org/Polski/mokre-sny.html

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Światus

Czy Jezus wiedział że był archaniołem w czasie kuszenia ?
NIE.
Nie tylko nie był ale też nie mógł być bo inaczej całe kuszenie traci sens

Ad. 1. Hmm. Mamy tak zbudowane pytanie, że nie wiadomo, o co chodzi. Czy Jezus w czasie kuszenia wiedział, że (wcześniej) był archaniołem? Czy że w czasie kuszenia był archaniołem...?
Razem z tym zdaniem

1 Był doskonałym człowiekiem, któremu zakryto pamięć o wcześniejszym bycie jako Archanioł i Słowo Boga  J1:1

tworzy logiczny absurd.

2. Kuszenie miało na celu usprawiedliwić Boga z zarzutu złego zaprojektowania Adama, który wg szatana i demonów wlanie dlatego zgrzeszył
3. Jezus był drugim Adamem , tak samo doskonałym

Ad. 2, 3. Chyba cos tu się nie zgadza. Adam był doskonały, a jednocześnie "źle zaprojektowany"? To jak doskonały samochód, w którym podczas jazdy odpadają koła. Dodatkowo autor pisze, że Jezus był tak samo doskonały...
Zadam więc pytanie niczym Piłat:
- Czym jest doskonałość?

4. Duch Boży wręcz przymusza Jezusa aby był kuszony

Ad. 4. Kolejny absurd. Jak można kogoś przymusić do bycia poddawanym jakiejś czynności przez kogoś innego?
Gdyby Duch Boży przymuszał Jezusa do bycia kuszonym, to cała zasługa Jezusa z tego, że się oparł, poszłaby na marne. Jeśli ktoś trzyma cię za ręce i siłą wystawia na ciosy, a ty te ciosy przyjmujesz, bo nie masz wyjścia, to nie jest to akt Twojego heroizmu, tylko przemocy ze strony tego, kto cię trzyma.

5. JHWH posłał Jezusa (za jego zgodą) na ziemię aby to rozstrzygnął.

Ad. 5. Co rozstrzygnął? Czy Adam był źle zaprojektowany?
Kolejny absurd.
A gdyby Jezus uległ pokusie, co by to oznaczało? Że Bóg jest złym inżynierem?
Może jednak Bóg znał odpowiedź i dlatego wysłał Jezusa. Skoro znał odpowiedź, to co miał rozstrzygnąć Jezus?
Myślę, że moja wersja jest lepsza, bo już w Edenie Bóg powiedział Ewie, że jej potomstwo zmiażdży głowę węża.

Można sobie wyobrazić jak uważnie przypatrywali się Bóg i aniołowie oraz demony każdej chwili 40-dniowego kuszenia szatana

Jak wykazałem powyżej Bóg "znał wynik" z góry.

Ta analiza pozwala określić bliżej szatana - w Edenie schował się za węża a tutaj.....?
Najlepiej by wszedł w rolę przyjaciela , najlepiej z rodziny Jezusa . Uznanego biblistę i znawcę prawa mojżeszowego. Może kapłana z Sanchedrynu - co wyjaśniałoby jego swobodę w poruszaniu się w bliskim sąsiedztwie świątyni i chęć odebrania pokłonów.

Bardzo ciekawa hipoteza - "uczony w piśmie i kapłan z Sanhedrynu" przyjaciółmi Jezusa.
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. Ilu uczonych w piśmie lub członków Sanhedryny znało syna cieśli - przed Jego chrztem - zanim zaczął głosić? Bo kuszenie miało miejsce tuż po chrzcie. Być może Jezus obracał się w takich kręgach towarzyskich. Kto wie...

Z dużą dozą przekonania mogę stwierdzić że jego osoba bądź nawet imię przewinęło się po kartach chrześcijańskich pism . Trzeba tylko wnikliwie poszukać !!!

Obj 17:9 Tu trzeba zrozumienia, o mający mądrość!
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 21:14 wysłana przez Światus »
Kto rzeczywiście jest niewolnikiem wiernym i roztropnym. Ale gdyby ten niewolnik okazał się zły...

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 9118
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Witaj Światus  :)
Skrupulatnie przeczytałem wypunktowany Twój post, mam tylko subtelne zapytanie jeżeli pozwolisz w temacie: CZY JEZUS BYŁ ARCHANIOŁEM poniżej podsyłam link, gdzie przedstawiam wywód w tej kwestii - pozdrawiam

https://sjwp.pl/biblia-dyskusje/jn-11-brak-rodzajnika-nie-ma-znaczenia-doktrynalnego/new/#new

Offline Światus

mam tylko subtelne zapytanie jeżeli pozwolisz w temacie: CZY JEZUS BYŁ ARCHANIOŁEM

Roszada już napisał, że nie był.

Hbr 1:6 Skoro zaś znowu wprowadzi Pierworodnego na świat, powie:
Niech Mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży!

Jezus NIE MOŻE być archaniołem, bo musiałby sam sobie oddać pokłon. Wszyscy, to wsztscy.

A tu kolejny werset, który łączy się z poprzednim:
Obj. 1:10  I upadłem przed jego stopami, by oddać mu pokłon.
I mówi:
«Bacz, abyś tego nie czynił,
bo jestem twoim współsługą
i braci twoich, co mają świadectwo Jezusa:
Bogu samemu złóż pokłon!»

A jak czytaliśmy w poprzednim cytacie, Jezusowi muszą oddać pokłon. A jeśli pokłon tylko Bogu, to Jezus... nie jest archaniołem.  :)
Kto rzeczywiście jest niewolnikiem wiernym i roztropnym. Ale gdyby ten niewolnik okazał się zły...

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
Roszada już napisał, że nie był.

Hbr 1:6 Skoro zaś znowu wprowadzi Pierworodnego na świat, powie:
Niech Mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży!

Jezus NIE MOŻE być archaniołem, bo musiałby sam sobie oddać pokłon. Wszyscy, to wsztscy.

A tu kolejny werset, który łączy się z poprzednim:
Obj. 1:10  I upadłem przed jego stopami, by oddać mu pokłon.
I mówi:
«Bacz, abyś tego nie czynił,
bo jestem twoim współsługą
i braci twoich, co mają świadectwo Jezusa:
Bogu samemu złóż pokłon!»

A jak czytaliśmy w poprzednim cytacie, Jezusowi muszą oddać pokłon. A jeśli pokłon tylko Bogu, to Jezus... nie jest archaniołem.  :)
Szanowny Światusie, z '' zdaniem'' Roszady się zgadzam, jak twierdzi Jezus nie był Archaniołem.
Zapytam czy przeczytałeś mój wywód w podanym linku, bo z tego postu zauważyłem brak zainteresowania (może się mylę w takiej ocenie)

Offline Światus

Zapytam czy przeczytałeś mój wywód w podanym linku, bo z tego postu zauważyłem brak zainteresowania (może się mylę w takiej ocenie)

Nadaszyniaku, Twoje spostrzeżenie jest bezbłędne.  :)

Offline Roszada

Nadaszyniaku, Twoje spostrzeżenie jest bezbłędne.  :)
On nigdy nie był mocny ani w teologii ogólnej, ani w teologii świadkowej. Nie wymagaj więc od niego za wiele. Przecież sam się przyznał, że bazuje tylko na AI. :)
Dlatego założył pono zamknięte forum, by tam poza widokiem świata tworzyć mądrości z AI. ;)

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
On nigdy nie był mocny ani w teologii ogólnej, ani w teologii świadkowej. Nie wymagaj więc od niego za wiele. Przecież sam się przyznał, że bazuje tylko na AI. :)
Dlatego założył pono zamknięte forum, by tam poza widokiem świata tworzyć mądrości z AI. ;)
ROSZADA !!!!
Pilnuj swoich spraw i przestań wreszcie narzucać wszystkim te swoje absurdalne teorie. Kiedy milczałeś, na forum panował święty spokój, ale jako rasowy malkontent musiałeś wrócić, żeby znowu bezczelnie przypinać ludziom łatki i szukać taniej zaczepki. Twoja rzekoma postawa wojownika to zwykłe pieniactwo i leczenie własnych kompleksów kosztem innych. Nikt tu nie potrzebuje twojej toksycznej krytyki ani wiecznego narzekania, więc odpuść sobie te złośliwości i zajmij się własnym życiem.
Tak też jest w necie na Twoich portalach.
Jesteś dobrym współczesnym kronikarzem (Ww),ale z charakterem, to pozazdrościć - stawiam blokadę, aby tych kąśliwych uwag nie czytać