Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 64-4: Kuszenie Jezusa, Czy wiedział że był archaniołem?  (Przeczytany 28 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 14
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
Czy Jezus wiedział że był archaniołem w czasie kuszenia ?
NIE.
Nie tylko nie był ale też nie mógł być bo inaczej całe kuszenie traci sens
1 Był doskonałym człowiekiem, któremu zakryto pamięć o wcześniejszym bycie jako Archanioł i Słowo Boga  J1:1
2. Kuszenie miało na celu usprawiedliwić Boga z zarzutu złego zaprojektowania Adama, który wg szatana i demonów wlanie dlatego zgrzeszył
3. Jezus był drugim Adamem , tak samo doskonałym
4. Duch Boży wręcz przymusza Jezusa aby był kuszony
5. JHWH posłał Jezusa (za jego zgodą) na ziemię aby to rozstrzygnął.
6. Sceny kuszenia sugerują podróż do świątyni na jakieś ważne święto (może Namiotów w mcu Tiszri ale to spróbujemy opisać w dokładnych datach )

Można sobie wyobrazić jak uważnie przypatrywali się Bóg i aniołowie oraz demony każdej chwili 40-dniowego kuszenia szatana
Ta analiza pozwala określić bliżej szatana - w Edenie schował się za węża a tutaj.....?

Najlepiej by wszedł w rolę przyjaciela , najlepiej z rodziny Jezusa . Uznanego biblistę i znawcę prawa mojżeszowego. Może kapłana z Sanchedrynu - co wyjaśniałoby jego swobodę w poruszaniu się w bliskim sąsiedztwie świątyni i chęć odebrania pokłonów.
Z dużą dozą przekonania mogę stwierdzić że jego osoba bądź nawet imię przewinęło się po kartach chrześcijańskich pism . Trzeba tylko wnikliwie poszukać !!!   

W końcu Jezus mówi idź precz szatanie i potem spotkanie z Bogiem ojcem na Horebie wraz z ogromną rzeszą rozradowanych aniołów (oparciem się szatanowi) . Teraz jest czas by powiedzieć Jezusowi wszystko to co było i kim był wcześniej w niebie