Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: ile mogę mieć żon wg biblijnego prawa?  (Przeczytany 89 razy)

Offline Andrzejek

ile mogę mieć żon wg biblijnego prawa?
« dnia: Wczoraj o 16:03 »
Biblia nie podaje jednej, prostej liczby typu „można mieć X żon”. Zamiast tego pokazuje różne etapy i podejścia w historii biblijnej.
W Starym Testamencie poligamia była praktykowana i w pewnym sensie tolerowana:

Patriarchowie mieli więcej niż jedną żonę. Abraham miał Sarę i Hagar. Żonami Jakuba była Lea (starsza siostra Racheli) i Rachela. Posiadał także nałożnice o imieniu Bilha, która była służącą Racheli oraz Zilpa (służąca Lei). Ale to wszystko pikuś, bo u takiego króla Salomona pracowicie pracowało na swoje utrzymanie w haremie 700 żon i 300 sztuk konkubin.
Jahwe wydal również mglisty przepis: Pwt 17:17  Nie będzie też pomnażał sobie żon, aby jego serce się nie odwróciło; niech nie nabywa zbyt wiele srebra i złota.

Nowy Testament w żaden sposób nie ogranicza liczby posiadania żon, a jedynie ograniczenia dotyczą przywódców gmin chrześcijańskich, którzy zmuszeni są posiadać nie więcej niż jedną żonę 1Tm 3:2. Ale i to się skończyło. Doszło do tego, że Kościół zabronił swojemu klerowi posiadania nawet tej jednej żony.

A jeśli chodzi o cywili? Nowy Testament poza głupią radą Pawła, aby pozostawać w stanie bezżennym nie ma żadnych przepisów mówiących o dozwolonej liczbie żon.

Offline Jonasz

Odp: ile mogę mieć żon wg biblijnego prawa?
« Odpowiedź #1 dnia: Wczoraj o 16:53 »
Ale że co? Rozważasz posiadanie więcej niż jednej, czy może obawiasz się grzechu posiadając już kilka czy nawet jedną?
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 17:26 wysłana przez Jonasz »

Offline Gremczak

« Odpowiedź #2 dnia: Wczoraj o 19:00 »

Doszło do tego, że Kościół zabronił swojemu klerowi posiadania nawet tej jednej żony.

A jeśli chodzi o cywili? Nowy Testament poza głupią radą Pawła, aby pozostawać w stanie bezżennym nie ma żadnych przepisów mówiących o dozwolonej liczbie żon.
Kler dokładnie się stosuje do słów Pawła.
Oni są bezżenni, nie żenią się, tylko mają kobiety na lewo, często w ukryciu.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 19:03 wysłana przez Gremczak »

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5453
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 19:24 »

Nowy Testament w żaden sposób nie ogranicza liczby posiadania żon, a jedynie ograniczenia dotyczą przywódców gmin chrześcijańskich, którzy zmuszeni są posiadać nie więcej niż jedną żonę 1Tm 3:2. Ale i to się skończyło. Doszło do tego, że Kościół zabronił swojemu klerowi posiadania nawet tej jednej żony.
[/size]

Miałem się nie odzywać, ale jak czytam, to aż nie wierze, że czytam!
PS (Przekład Warszawsko - Praski)

1Tym. 3:2 -  Niech jednak pamięta, że biskup powinien być człowiekiem, któremu nic nie można zarzucić: wolno mu być mężem tylko jednej żony, musi być zawsze trzeźwy, roztropny, przyzwoity, gościnny, powinien posiadać pewne zdolności do nauczania.

1Tym. 3:12 - Diakon może być mężem tylko jednej żony, powinien się też wykazać tym, że umie pokierować własnymi dziećmi i całą
rodziną

1Kor. 7:2 - Ze względu jednak na niebezpieczeństwo rozpusty niech każdy ma swoją żonę, a każda swojego męża

Efezjan 5:31 - Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, i połączy się z żoną swoją, a tych dwoje będzie jednym ciałem.

Mat 19: 4-6 A On, odpowiadając, rzekł: Czyż nie czytaliście, że Stwórca od początku stworzył mężczyznę i kobietę? I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i połączy się z żoną swoją, i będą ci dwoje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, ale jedno ciało. Co tedy Bóg złączył, człowiek niechaj nie rozłącza.

Chyba wystarczy wersetów z NT???
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 19:30 wysłana przez Gandalf Szary »
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Gremczak

« Odpowiedź #4 dnia: Wczoraj o 20:11 »

1Tym. 3:2 -  Niech jednak pamięta, że biskup powinien być człowiekiem, któremu nic nie można zarzucić: wolno mu być mężem tylko jednej żony, musi być zawsze trzeźwy, roztropny, przyzwoity, gościnny, powinien posiadać pewne zdolności do nauczania.

1Tym. 3:12 - Diakon może być mężem tylko jednej żony, powinien się też wykazać tym, że umie pokierować własnymi dziećmi i całą
rodziną

To jak to jest, że biskupi i diakoni  zamiast żon mają kobitki, dzieci z nimi, facetów i nauczają innych o moralności.
Czyż to nie hipokryzja?
Wierni ich jeszcze bronią.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #5 dnia: Wczoraj o 20:37 »
To jak to jest, że biskupi i diakoni  zamiast żon mają kobitki, dzieci z nimi, facetów i nauczają innych o moralności.
Czyż to nie hipokryzja?
Wierni ich jeszcze bronią.
[/b]

Ogromna hipokryzja. Ten cały celibat wprowadzano XI/XII, a zacięcie walczył o wprowadzenie papież Grzegorz VII, ale dopiero w 1917 roku obowiązek celibatu zapisano w  Kodeksie Prawa Kanonicznego. Należałoby zadać pytanie po co wprowadzono celibat? Ale tutaj chyba nie trzeba wytężać umysłu aby odpowiedzieć sobie na to pytanie.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 20:39 wysłana przez Gandalf Szary »
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Gremczak

« Odpowiedź #6 dnia: Wczoraj o 21:04 »
To coś na wzór korporacji religijnej.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 9043
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #7 dnia: Wczoraj o 21:11 »
Andrzejek: ile mogę mieć żon wg biblijnego prawa?  Prawidłowo MONOGAMIA -biblijny ideał (zarówno na początku w Edenie, jak i w nauczaniu chrześcijańskim) to jeden mąż i jedna żona.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 21:16 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #8 dnia: Wczoraj o 21:12 »
To coś na wzór korporacji religijnej.
[/b][/i]

To coś więcej niż korporacja. Mają swoje prawa, posiadają swoje pieniądze i bank, posiadają hierarchie władzy, własnych prawników, lekarzy. Papież, Watykan jest suwerennym państwem w państwie. Nie podlega prawu świeckiemu.

Johann Wolfgang Gothe,