Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 58: Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ?  (Przeczytany 1424 razy)

Online Gremczak

Odp: Pytanie biblijne 58: Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ?
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Marzec, 2026, 19:05 »
Panie kolego- studiuję Biblię prawie 40 lat, będąc w różnych religiach i niektórych wykluczany.
Czy znam języki starożytne- tak - mam odpowiednie słowniki i  publikuję w wielu językach.
Piszę do naukowców, historyków  i przywódców religijnych (nieanonimowo) .
Jeżeli  większość życia (ok. 40 życia dorosłego )poświęciłem na studiowanie Biblii to prawie całe życie (może Ty masz inny zakres)
A co do anonimowości to przysłowie mówi " przygadywał kocioł garnkowi " - sam jesteś anonimowy
Taka struktura tego forum
Szukasz na siłę tego czego tam nie ma.
40 lat stracone.
To tak jak byś przez 40 lat przesypywał piasek z kupki na kupkę i szukał tam  półkilogramowego samorodka ze złota, bo tak ktoś powiedział.
Mnie wystarczyło pól roku i mam wyrobione zdanie na temat tej książki.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8997
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Marzec, 2026, 21:06 »
Większość historyków i biblistów opiera się na tekście ewangelicznym wskazującym na niedzielny poranek jako moment odkrycia zmartwychwstania.
A Rob660, nadmienia w postach - JEST ''BIBLISTĄ'' - bo studiuje Biblię przez 40 lat - czyli wieczny student, założył sam temat wątku ''Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ? '' i brnie nadal w dziwnym pojęciu PS jak napisał G Sz '' im bardziej w las tym więcej drzew''

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5426
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Marzec, 2026, 21:30 »
Większość historyków i biblistów opiera się na tekście ewangelicznym wskazującym na niedzielny poranek jako moment odkrycia zmartwychwstania.
A Rob660, nadmienia w postach - JEST ''BIBLISTĄ'' - bo studiuje Biblię przez 40 lat - czyli wieczny student, założył sam temat wątku ''Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ? '' i brnie nadal w dziwnym pojęciu PS jak napisał G Sz '' im bardziej w las tym więcej drzew''
Oczywiście, Robo zamiast coś wyjaśnić, coś pewnego na podstawie PŚ zadaje pytania. Jak narazie to mamy więcej pytań niż odpowiedzi, a odpowiedzi nie wyjaśniają zagadnienia tylko powodują powstawanie kolejnych pytań. Czyli wiemy, że nic  nie wiemy
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Lubie_Truskawki

Panie kolego- studiuję Biblię prawie 40 lat, będąc w różnych religiach i niektórych wykluczany.
Czy znam języki starożytne- tak - mam odpowiednie słowniki i  publikuję w wielu językach.
Piszę do naukowców, historyków  i przywódców religijnych (nieanonimowo) .
Jeżeli  większość życia (ok. 40 życia dorosłego )poświęciłem na studiowanie Biblii to prawie całe życie (może Ty masz inny zakres)
A co do anonimowości to przysłowie mówi " przygadywał kocioł garnkowi " - sam jesteś anonimowy
Taka struktura tego forum

Tylko ja siebie nie nazywam biblista i nie probuje wciskac innym swoich wierzen... Ja jestem internetowym prowokatorem, Ty jestes samozwanczym "biblista".

Pan Roszada tez publikuje i niezaleznie od tego czy sie z nim zgadzam czy nie w kwesti wierzen, to jest transparenty co do swojej osoby - ma w stopce link do swojej strony. W prawdzie brakuje tam sekcji "o mnie" (Wlodku przydala by sie), to srednio rozgarniety uzytkownik Internetu znajdzie potrzebne informacje w 3 minuty.

Kim Ty jestes - nie wiem. Dla mnie jestes prywaciarz i podziekuje. Ale jesli spedziles 40 lat zycia na rozwiazywanie zagadek ktore nam tu serwujesz, a unikasz powaznych pytan (np. od Gandalfa) - to poddaje w watpliwosc "jakosc" Twoich "studiow"...
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 07:15 wysłana przez Lubie_Truskawki »

Offline Roszada

W prawdzie brakuje tam sekcji "o mnie" (Wlodku przydala by sie), to srednio rozgarniety uzytkownik Internetu znajdzie potrzebne informacje w 3 minuty.
W jednej z moich książek jest mój życiorys związany ze ŚJ:

Dodatek 3: Dlaczego nie zostałem Świadkiem Jehowy?

https://piotrandryszczak.pl/armagedon_w_1975_dodatek_3.html

Poza tym jest hasło na Wikipedii:

https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82odzimierz_Bednarski_(dzia%C5%82acz_religijny)

Offline Gostek

Szukasz na siłę tego czego tam nie ma.
40 lat stracone.
To tak jak byś przez 40 lat przesypywał piasek z kupki na kupkę i szukał tam  półkilogramowego samorodka ze złota, bo tak ktoś powiedział.
Mnie wystarczyło pól roku i mam wyrobione zdanie na temat tej książki.

Gremczak, czy to oznacza, że tylko przez te pół roku byłeś związany ze Świadkami Jehowy.? 🤔 Czy miałeś na myśli, tylko ten okres, kiedy to zaczęłeś już po przygodzie z organizacją samemu analizować tę księgę.?

Online Gremczak

Gremczak, czy to oznacza, że tylko przez te pół roku byłeś związany ze Świadkami Jehowy.? 🤔 Czy miałeś na myśli, tylko ten okres, kiedy to zaczęłeś już po przygodzie z organizacją samemu analizować tę księgę.?
Przez pół roku jeszcze udawałem ,że jestem ŚJ.
Do punktów na zebraniu też niektórzy starsi mieli zastrzeżenia.
Tylko, że tak je opracowywałem aby mieć pokrycie w biblii.
Jak któryś mi na coś zwrócił uwagę to ja do niego.
O co ci się rozchodzi przecież tak mówi biblia.
Na potwierdzenie zaraz mu kilka wersetów z rękawa zacytowałem.
Ostatnie zebranie to była wtedy pamiątka.
Usiadłem tak aby brat który miał przemówieni mnie widział.
Wyciągnąłem taki notatnik A4.
Jak na mnie spojrzał to ja udawałem ,że robię notatki.
Widać było, że mu to przeszkadza.
Ciągle się mylił, poprawiał.
To było te pół roku

W miedzy czasie miałem dwa wezwania na komitet.
Jeden tel.
Drugi listowny.
O tym to chyba coś już pisałem.
Na żadnym nie byłem.
Wymigałem się z nich.
Nie wykluczyli mnie.
Tak jest do dziś.
Przeprowadziłem też ciekawą zbiórkę na temat przepowiadaczy.
O tym to chyba już pisałem.

« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 22:44 wysłana przez Gremczak »