Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Gremczak i 4 Gości przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 58: Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ?  (Przeczytany 1159 razy)

Online Gremczak

Panie kolego- studiuję Biblię prawie 40 lat, będąc w różnych religiach i niektórych wykluczany.
Czy znam języki starożytne- tak - mam odpowiednie słowniki i  publikuję w wielu językach.
Piszę do naukowców, historyków  i przywódców religijnych (nieanonimowo) .
Jeżeli  większość życia (ok. 40 życia dorosłego )poświęciłem na studiowanie Biblii to prawie całe życie (może Ty masz inny zakres)
A co do anonimowości to przysłowie mówi " przygadywał kocioł garnkowi " - sam jesteś anonimowy
Taka struktura tego forum
Szukasz na siłę tego czego tam nie ma.
40 lat stracone.
To tak jak byś przez 40 lat przesypywał piasek z kupki na kupkę i szukał tam  półkilogramowego samorodka ze złota, bo tak ktoś powiedział.
Mnie wystarczyło pól roku i mam wyrobione zdanie na temat tej książki.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8996
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Większość historyków i biblistów opiera się na tekście ewangelicznym wskazującym na niedzielny poranek jako moment odkrycia zmartwychwstania.
A Rob660, nadmienia w postach - JEST ''BIBLISTĄ'' - bo studiuje Biblię przez 40 lat - czyli wieczny student, założył sam temat wątku ''Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ? '' i brnie nadal w dziwnym pojęciu PS jak napisał G Sz '' im bardziej w las tym więcej drzew''

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5422
  • Najbardziej boję się fanatyków.
Większość historyków i biblistów opiera się na tekście ewangelicznym wskazującym na niedzielny poranek jako moment odkrycia zmartwychwstania.
A Rob660, nadmienia w postach - JEST ''BIBLISTĄ'' - bo studiuje Biblię przez 40 lat - czyli wieczny student, założył sam temat wątku ''Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ? '' i brnie nadal w dziwnym pojęciu PS jak napisał G Sz '' im bardziej w las tym więcej drzew''
Oczywiście, Robo zamiast coś wyjaśnić, coś pewnego na podstawie PŚ zadaje pytania. Jak narazie to mamy więcej pytań niż odpowiedzi, a odpowiedzi nie wyjaśniają zagadnienia tylko powodują powstawanie kolejnych pytań. Czyli wiemy, że nic  nie wiemy
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,