Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 58: Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ?  (Przeczytany 292 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 13
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
Czy niedziela była dniem zmartwychwstania skoro Jezus (jak sam mówi Mt 12:40) był 3dni i 3 noce (pełne 72h ? ) w grobie ?

Pytanie trochę zaskakujące - ale to podstawy
Teksty–punkty startowe
„około dziewiątej godziny” (czyli ok. 15:00) — śmierć Jezusa (np. Ewangelia według Marka 15:34–37).
„pierwszego dnia tygodnia, bardzo wcześnie / gdy jeszcze było ciemno” — wtedy znaleziono pusty grób (np. Ewangelia według Jana 20:1).
„trzy dni i trzy noce” — słowa Jezusa ( Ewangelia według Mateusza 12:40).
Z tego by wynikało że zmartwychwstał w Sobotę ok 15 minimum.

Sam jestem w szoku że o to zapytałem ?
ale "List do Rzymian 3:4. -
"Niech się okaże, że Bóg jest prawdomówny, a każdy człowiek kłamliwy(…)"

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5403
  • Najbardziej boję się fanatyków.
Czy niedziela była dniem zmartwychwstania skoro Jezus (jak sam mówi Mt 12:40) był 3dni i 3 noce (pełne 72h ? ) w grobie ?

Pytanie trochę zaskakujące - ale to podstawy
Teksty–punkty startowe
„około dziewiątej godziny” (czyli ok. 15:00) — śmierć Jezusa (np. Ewangelia według Marka 15:34–37).
„pierwszego dnia tygodnia, bardzo wcześnie / gdy jeszcze było ciemno” — wtedy znaleziono pusty grób (np. Ewangelia według Jana 20:1).
„trzy dni i trzy noce” — słowa Jezusa ( Ewangelia według Mateusza 12:40).
Z tego by wynikało że zmartwychwstał w Sobotę ok 15 minimum.

Sam jestem w szoku że o to zapytałem ?
ale "List do Rzymian 3:4. -
"Niech się okaże, że Bóg jest prawdomówny, a każdy człowiek kłamliwy(…)"

I co okazał się???
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
I co okazał się???

Bóg zawsze jest prawdomówny, a Jego słowo Prawdą
Jakakolwiek by ta Prawda nie była 

Offline Roszada

To była ogólnikowa zapowiedź, a nie po fakcie stwierdzenie.

Po drugie to jest koncepcja Chrześcijan Dnia Sobotniego, którzy przesuwają Paschę na wcześniejszy czas i śmierć Jezusa tak, aby zmartwychwstanie było w sobotę.
Stare bajery dawno mi znane.
Nigdzie nie potwierdzone od I wieku do czasu, gdy to wymyślono w XX wieku, gdy powstali Chrześcijanie Dnia Sobotniego, którzy oderwali się od Adwentystów Dnia Siódmego w 1930 latach.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
Bóg zawsze jest prawdomówny, a Jego słowo Prawdą
Jakakolwiek by ta Prawda nie była
[/b][/size]

Jak to rozumieć? Czyli jak kłamie to mówi prawdę, a jak mówi prawdę, to mówi prawdę?? A jak mówi, że się spełni a się nie spełnia, to prawda czy fałsz?
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY

Jak to rozumieć? Czyli jak kłamie to mówi prawdę, a jak mówi prawdę, to mówi prawdę?? A jak mówi, że się spełni a się nie spełnia, to prawda czy fałsz?

Uderzasz w podstawę zaufania do Boga. Myślę że każdy się przekona - wcześniej czy później.
Zarzucasz Bogu kłamstwo?
Ja bym się nie odważył- ale dla mnie Bóg to prawda bezwzględna i wzór prawdy- co poza wzorem to kłamstwo .
Nawet zwykły metr ma wzór - to co nie pasuje jest kłamstwem a nie metrem (miara )
2

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
Uderzasz w podstawę zaufania do Boga. Myślę że każdy się przekona - wcześniej czy później.
Zarzucasz Bogu kłamstwo?
Ja bym się nie odważył- ale dla mnie Bóg to prawda bezwzględna i wzór prawdy- co poza wzorem to kłamstwo .
Nawet zwykły metr ma wzór - to co nie pasuje jest kłamstwem a nie metrem (miara )
[/b][/size]

W PŚ jest kilka wersetów które o tym mówią i to ukazują. Poza tym, dlaczego o tym nie rozmawiać skoro jest w PŚ??

Nawet zwykły metr ma wzór - to co nie pasuje jest kłamstwem a nie metrem (miara ) - Możesz rozszerzyć tę wypowiedź, nie do końca rozumiem co chcesz wyrazić tym stwierdzeniem.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8986
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Bóg to tak naprawdę wyidealizowane społeczeństwo. Tworząc bóstwo i zasady religijne, ludzie stworzyli „instrukcję obsługi” grupy – zestaw nakazów i zakazów, które pozwalały przetrwać wspólnocie, sankcjonując je autorytetem wyższym niż ludzki.
Religia to „nasz pierwszy i najgorszy szkic rzeczywistości”. Stworzyliśmy Boga w czasach, gdy nie wiedzieliśmy, że Ziemia krąży wokół Słońca, a choroby powodują mikroby.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
I tutaj jest kłopot. Jak sprawa jest oczywista i prosta do wyjaśnienia to jest wielu obrońców Boga i dyskutantów. Jak sprawa już nie jest tak oczywista, to stawia się zarzuty rozmówcy i unika dyskusji. Podobnie u ŚJ, choć w organizacji czasami głosicielom udzielano pouczeń, aby przyznać się do niewiedzy. Ja przyznaje w poruszanym temacie, że nie wiem co o tym myśleć.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Roszada

Zarzucasz Bogu kłamstwo?
A Ty w imieniu Boga rozsądzasz, wprowadzając sekciarskie poglądy, które nie mają żadnego pokrycia w pierwszych wiekach.

Ja chcę zobaczyć choć jedno świadectwo takiej wiary jaką krzewisz w pierwszych pismach poapostolskich.

Offline Roszada

Obie grupy obchodzą szabat i atakują 'pogańską niedzielę':

adwentyści dnia siódmego uczą, że Jezus uświęcił szabat i zachował odpoczynek szabatu przez to, że leżał w grobie i nie zmartwychwstał tego dnia;

chrześcijanie sobotni uczą, że Jezus uświęcił szabat przez to, że zmartwychwstał w szabat jako Pan szabatu

Argumenty biblijne mają jedni i drudzy. :)

Offline Stanisław Klocek

Bóg zawsze jest prawdomówny, a Jego słowo Prawdą. Jakakolwiek by ta Prawda nie była.
Autorzy Biblii nie piszą pelnej prawdy. Dlatego nie może być jej głównym autorem Bóg. Biblia w wielu miejcach nie spelna imprimatury Boga itp. kryteriów prawdy, które wniosłyby poprawki ludzkiej niedoskonałości, a tym samym nie może być jej gównym autorem uważanego za "Prawdomownego,  Wszechwiedzącego i Wszechmądrego".
  • Przytoczę analogię (szabat/niedziela) z wyprawy Mggellana. Chodzi tam m. in. o to, że po opłynięciu kuli ziemskiej wynikało z dziennika pokładowego, że jest środa, a kalendarz miejscowych, że jest czwartek. Z tego powodu zarzucono podróżnikom, iż popełnili ciężki grzech nie przestrzegania piątkowego postu w czasie podróży. Pomimo, że obydwie strony nie popełniły błędu w liczeniu dób, to dziś wiemy, że "zgubienie" jednego dnia przez żeglaży wynikło z przekroczeniu stref czasowych ziemi, co potwierdziło, że to ziemia krąży wokó słońca , a nie odwrotnie.
  • Według tekstu masoreckiego Księgi Rodzaju 5:3 Adam miał 130 lat lat gdy zrodził Seta, według Septuaginty 230 lat. Którą cyfrę ocenzurował Bóg, aby diabeł nie dodawał błędnych danych?
  • Dziś wiemy, że Jezus się mylił przypisując autorstwo Pięcioksięgu Mojżeszowi Mak 12:26. Według dzisiejszych krytycznych badań wynika dość przekonująco, że treść Pięcioksięgu pochodzi z 4-ech różnych źródeł.
    Zjawisko to jest kluczowe dla zrozumienia złożoności tekstu Pięcioksięgu, ponieważ sugeruje, że tekst ten nie jest dziełem jednego autora, lecz kompilacją złożoną z różnych tradycji i szkół teologicznych. Badania nad tymi dubletami doprowadziły do wyodrębnienia kilku podstawowych źródeł tradycji:jahwistycznej (J), elohistycznej (E), deuteronomicznej (D) oraz kapłańskiej (P). M. Majewski
    Jezus mocno podkreślil aby nie unieważniać, to dlaczego sobotę zmieniono na niedzielę? Mat 5:19 . To tylko początek oczywistych sprzeczności. Jakimi pismami ST posługiwał się Jezus i dalsi pisarze NT, hebrajskimi czy greckiej Septuaginty?
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 14:59 wysłana przez Stanisław Klocek »

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
No i Robo znikł. Szkoda bo można było o prawdzie bezwzględnej porozmawiać.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8986
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Pojawienie się osobistych poglądów w dyspucie religijnej często prowadzi do konfliktów, zwłaszcza gdy ktoś aspiruje do miana autorytetu lub biblisty, a w rzeczywistości próbuje narzucić własną narrację. Historia zna już takie przypadki, czego jaskrawym przykładem była postawa Fredericka Williama Franza, wieloletniego prezesa Towarzystwa Strażnica, który według relacji świadków epoki wywierał ogromną presję na swoim siostrzeńcu.
Raymond Franz, będący członkiem Ciała Kierowniczego, opisywał później, jak wuj niemal obsesyjnie zmuszał go do wprowadzania naciąganych i kłamliwych interpretacji doktrynalnych do powstającego wówczas leksykonu biblijnego.
Ta toksyczna dynamika między autorytarnym liderem a badaczem poszukującym prawdy ostatecznie doprowadziła do rozłamu, pokazując, że próba siłowego egzekwowania prywatnych idei pod maską naukowości i spreparowanej ideologii.
Tak objawił się ROB660 - jako autorytet biblijny (sam o sobie tak twierdząc)

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
To prawda Nadaszyniaku, tak się kreował Robo. Ja już do PŚ nie zaglądam i dzięki temu nie koncentruje się na drobnych  szczegółach lecz na całości treści i na konkretach. Przyznam sie że chcialem sie skonfrontowac z Robo i porozmawiać na powyższy temat zwłaszcza że jest dla mnie drażliwy. Bylem okłamywany przez grono starszych. Miałem w zanadrzu parę dobrych argumentów popartych wersetami i byłem ciekaw co mi Robo by napisał. Ale cóż dobry był w wymyślaniu sztucznych tematów i ich wyjaśnianiu w przekonaniu o swojej nieomylności.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 20:42 wysłana przez Gandalf Szary »

Johann Wolfgang Gothe,