Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Obraza uczuć religijnych  (Przeczytany 246 razy)

Offline Stanisław Klocek

Obraza uczuć religijnych
« dnia: 12 Listopad, 2025, 19:17 »
Art. 196 KK: Mówi o karaniu osób, które naruszają publicznie uczuia religijne. Podejrzewam, że kogoś dotknołem tym uczuiem. Oto w skrócie. Na FB ukazała się strona pierwotnie z takim tłem:Czy popierasz powrót krzyża do szkół?  (zał 1) obecne tło zmienione link 1. Wyróżniono tam mój następujący komentarz (z pośród ponad 500 komentarzy): Kto domaga się krzyża, domaga się cierpienia - szok. Administratorka przez Messengera obiecała mi wiele pomóc m. in. modlitwami (zob. zał. 2) proponowała przyjąć ją do znajomych, co po niedługim namyśle uczynilem. Nie wiem czy nieznany przypadek, czy celowe czyjeś działanie. Moje konto na FB zostało zablokowane. Odwołałem z wieloma trudami otrzymałem następujący komunikat "o sprawdzaniu naruszenia standardów" (zob. zał 3). Ostatecznie przywrócono mi nienaruszone konto. Pytanie pozostaje niewyjaśnione. Czy ktoś zakablował z powodu, że zostały dotknięte jego uczucia religijne, oraż, jak wyznaczyć granice naruszenia wspomnianego Art.?
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad, 2025, 20:18 wysłana przez Stanisław Klocek »

Offline donadams

Odp: Obraza uczuć religijnych
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopad, 2025, 22:21 »
W tej sytuacji nie musi być i prawdopodobnie nie ma powiązania pomiędzy przytoczonym artykułem, a blokadą konta. Blokada konta jest rutynowym działaniem podejmowanym przez FB w różnych sytuacjach. Działanie może być podjęte przez algorytm lub po zgłoszeniu przez innego użytkownika. Jeśli zgłosił cię inny użytkownik, jako powód mógł podać np. mowę nienawiści, której FB bardzo się boi (raz, ze względu na narzucone na terenie EU standardy reagowania, dwa, ze względu na skręt w lewo, co powoduje wyczulenie na tego typu "problemy").

Podsumowując ktoś mógł cię zgłosić bezpodstawnie, bo nie spodobał mu się twój wpis, a FB musiał zareagować, gdy jako powód podano coś, co obecnie niektórzy uważają za największą zbrodnie przeciw ludzkości, a więc mowę nienawiści, czymkolwiek ona jest.

Jako ciekawostkę podam, że FB nie jest zainteresowany blokowaniem kont i rozstrzyga większość spraw na korzyść blokowanych. Dotyczy to nawet posługiwania się czyimś wizerunkiem bez praw do niego, czy wprowadzaniem w błąd treściami reklamowymi. Blokowanie kont, to blokowanie użytkowników, a mniej użytkowników, to mniej pieniędzy.

A jak wyznaczyć granicę tego naruszenia? Sąd wyznacza. Jeden tak, a drugi inaczej. Na kogo padnie na tego bęc.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Online Andrzejek

Odp: Obraza uczuć religijnych
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 11:35 »
No  i cóż Stasiu, jak to się delikatnie mówi dałeś ciała. Patrzę na Twoje zdjęcie i sobie myślę, taki stary a taki no powiedzmy niedoświadczony. To ty nie wiesz że żyjesz w państwie kościelnym? Uświadom sobie że krzyże są wszędzie, na każdym skrzyżowaniu wiejskich dróg, w szkołach , szpitalach  i wszelkich instytucjach państwowych jak np. Sejmie. Każdy ksiądz to święty mąż, a jakiekolwiek go oskarżenie od razu powoduje przekonanie, że został biedak wrobiony lub sprowokowany a on sam staje się męczennikiem za wiarę. Ja przybyłem do Polski zza oceanu, a w USA jest nie do pomyślenia, ażeby w jakiejkolwiek szkole publicznej czy państwowej instytucji pojawił się symbol religijny. Owszem panuje swoboda wyznania, ale nauki wiary odbywają się jedynie w specjalnych, należących do danego kościoła pomieszczeniach.  Zważ jak Polskie sądy decydują czasami o obrazie uczuć religijnych: to jest tradycja kulturowa. Niestety, chociaż nie ma na ten temat żadnej ustawy, to sędziowie bardzo często w ten sposób argumentują swoje wyroki.
Wszyscy katolicy są strasznie uczulenie na punkcie swojej religii, co nie przeszkadza im zachowywać się w niegodny sposób, bo mocni są jedynie w gębie. Nie istnieje dla nich zasada żyj i daj innym żyć. Nie. Oni chcą, aby wszyscy żyli pod ich dyktando. Każdy niewierzący do dla nich Żyd. A wogole dla nich ta nacja to gwóźdź ich programu o nienawiści rasowej. Biją nawet kukły Żydów, no bo przecież w ich mniemaniu zamordowali oni ich Boga Jezusa. Mało tego, Ewangelia wyraźnie stwierdza, że ojcem każdego Faryzeusza jest Diabeł.
Dlatego dobrze ci radzą. Skończ ze społecznościowymi mediami, bo i tak nie zbawisz świata. Zrozum, że dla głupca jedynym argumentem jest pięść. Ja na przykład należę do Twojej platformy zaledwie od paru tygodni i bardzo mi ona odpowiada. Od dawna prywatnie studiuję Pismo, pomimo że jestem niewierzący. Uważam że tyle jest w nim przeciwności, że aż mnie to zachwyca do jakiego stopnia może dojść ludzka pomysłowość i fantazja. Pilnie studiuję każdą linijkę, przy okazji poznając hebrajski i grekę oraz inne nauki, jak np kulturoznawstwo czy archeologię.