No i cóż Stasiu, jak to się delikatnie mówi dałeś ciała. Patrzę na Twoje zdjęcie i sobie myślę, taki stary a taki no powiedzmy niedoświadczony. To ty nie wiesz że żyjesz w państwie kościelnym? Uświadom sobie że krzyże są wszędzie, na każdym skrzyżowaniu wiejskich dróg, w szkołach , szpitalach i wszelkich instytucjach państwowych jak np. Sejmie. Każdy ksiądz to święty mąż, a jakiekolwiek go oskarżenie od razu powoduje przekonanie, że został biedak wrobiony lub sprowokowany a on sam staje się męczennikiem za wiarę. Ja przybyłem do Polski zza oceanu, a w USA jest nie do pomyślenia, ażeby w jakiejkolwiek szkole publicznej czy państwowej instytucji pojawił się symbol religijny. Owszem panuje swoboda wyznania, ale nauki wiary odbywają się jedynie w specjalnych, należących do danego kościoła pomieszczeniach. Zważ jak Polskie sądy decydują czasami o obrazie uczuć religijnych: to jest tradycja kulturowa. Niestety, chociaż nie ma na ten temat żadnej ustawy, to sędziowie bardzo często w ten sposób argumentują swoje wyroki.
Wszyscy katolicy są strasznie uczulenie na punkcie swojej religii, co nie przeszkadza im zachowywać się w niegodny sposób, bo mocni są jedynie w gębie. Nie istnieje dla nich zasada żyj i daj innym żyć. Nie. Oni chcą, aby wszyscy żyli pod ich dyktando. Każdy niewierzący do dla nich Żyd. A wogole dla nich ta nacja to gwóźdź ich programu o nienawiści rasowej. Biją nawet kukły Żydów, no bo przecież w ich mniemaniu zamordowali oni ich Boga Jezusa. Mało tego, Ewangelia wyraźnie stwierdza, że ojcem każdego Faryzeusza jest Diabeł.
Dlatego dobrze ci radzą. Skończ ze społecznościowymi mediami, bo i tak nie zbawisz świata. Zrozum, że dla głupca jedynym argumentem jest pięść. Ja na przykład należę do Twojej platformy zaledwie od paru tygodni i bardzo mi ona odpowiada. Od dawna prywatnie studiuję Pismo, pomimo że jestem niewierzący. Uważam że tyle jest w nim przeciwności, że aż mnie to zachwyca do jakiego stopnia może dojść ludzka pomysłowość i fantazja. Pilnie studiuję każdą linijkę, przy okazji poznając hebrajski i grekę oraz inne nauki, jak np kulturoznawstwo czy archeologię.