Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Obraza uczuć religijnych  (Przeczytany 57 razy)

Offline Stanisław Klocek

Obraza uczuć religijnych
« dnia: Wczoraj o 19:17 »
Art. 196 KK: Mówi o karaniu osób, które naruszają publicznie uczuia religijne. Podejrzewam, że kogoś dotknołem tym uczuiem. Oto w skrócie. Na FB ukazała się strona pierwotnie z takim tłem:Czy popierasz powrót krzyża do szkół?  (zał 1) obecne tło zmienione link 1. Wyróżniono tam mój następujący komentarz (z pośród ponad 500 komentarzy): Kto domaga się krzyża, domaga się cierpienia - szok. Administratorka przez Messengera obiecała mi wiele pomóc m. in. modlitwami (zob. zał. 2) proponowała przyjąć ją do znajomych, co po niedługim namyśle uczynilem. Nie wiem czy nieznany przypadek, czy celowe czyjeś działanie. Moje konto na FB zostało zablokowane. Odwołałem z wieloma trudami otrzymałem następujący komunikat "o sprawdzaniu naruszenia standardów" (zob. zał 3). Ostatecznie przywrócono mi nienaruszone konto. Pytanie pozostaje niewyjaśnione. Czy ktoś zakablował z powodu, że zostały dotknięte jego uczucia religijne, oraż, jak wyznaczyć granice naruszenia wspomnianego Art.?
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 20:18 wysłana przez Stanisław Klocek »

Offline donadams

Odp: Obraza uczuć religijnych
« Odpowiedź #1 dnia: Wczoraj o 22:21 »
W tej sytuacji nie musi być i prawdopodobnie nie ma powiązania pomiędzy przytoczonym artykułem, a blokadą konta. Blokada konta jest rutynowym działaniem podejmowanym przez FB w różnych sytuacjach. Działanie może być podjęte przez algorytm lub po zgłoszeniu przez innego użytkownika. Jeśli zgłosił cię inny użytkownik, jako powód mógł podać np. mowę nienawiści, której FB bardzo się boi (raz, ze względu na narzucone na terenie EU standardy reagowania, dwa, ze względu na skręt w lewo, co powoduje wyczulenie na tego typu "problemy").

Podsumowując ktoś mógł cię zgłosić bezpodstawnie, bo nie spodobał mu się twój wpis, a FB musiał zareagować, gdy jako powód podano coś, co obecnie niektórzy uważają za największą zbrodnie przeciw ludzkości, a więc mowę nienawiści, czymkolwiek ona jest.

Jako ciekawostkę podam, że FB nie jest zainteresowany blokowaniem kont i rozstrzyga większość spraw na korzyść blokowanych. Dotyczy to nawet posługiwania się czyimś wizerunkiem bez praw do niego, czy wprowadzaniem w błąd treściami reklamowymi. Blokowanie kont, to blokowanie użytkowników, a mniej użytkowników, to mniej pieniędzy.

A jak wyznaczyć granicę tego naruszenia? Sąd wyznacza. Jeden tak, a drugi inaczej. Na kogo padnie na tego bęc.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.