Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Czekamy na urodziny! Odliczanie do "nowego światła" z świeczek  (Przeczytany 790 razy)

Offline donadams

Ponieważ moim zdaniem zbliża się ten dzień, w którym Wielkie Czcigodne Ciało Kierownicze zezwoli na obchodzenie urodzin, postanowiłem utrwalić swoją predykcję w postaci tego wątku.

Świadkowie Jehowy będą mogli obchodzi urodziny jeszcze do końca 2027 roku.

Zapraszam do zabawy w postaci zapisywania swoich przewidywań. Ci, którym się uda, wygrają wycieczkę do Betel (chodzi o pub Betel w Krakowie; wygrana dotyczy wyłącznie tych osób, które są w stanie same sobie ją sfinansować).
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gostek

Odp: Czekamy na urodziny! Odliczanie do "nowego światła" z świeczek
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopad, 2025, 14:00 »
Myślę podobnie. Zapewne stanie się to niebawem.

Nic tak naprawdę w Biblii nic nie przemawia za tym, żeby ten świecki zwyczaj celebrawać.

Te przykłady podane przed Świadków Jehowy są tak naprawdę dziecinnie śmieszne. Wyjęte z doopy. 😆

Offline donadams

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopad, 2025, 15:06 »
Przydałby się ktoś, kto się z nami nie zgodzi i powie, że np. co najmniej 10 lat musi minąć :)
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad, 2025, 20:12 »
Mówisz masz.
Przynajmniej 10 lat minie.

Jak się bawić to się bawić.

Offline Syn Koracha

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopad, 2025, 23:34 »
To ja może powtórzę za klasykiem : Ale my- nigdy tego nie zrobimy"...

Offline Efektmotyla

• Pionier specjalny
  • Polubień: 4713
  • Wspaniale że znajomi i rodzina się budzą :)
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopad, 2025, 20:23 »
Bedzie pakiet. W pakiecie łatwiej.
Urodziny,imieniny,dzień babci , barbórka.
A na deser święto zimy czyli boże narodzenie bez choinki zafiniszowane ostrą bibą na sylwestra

Offline cichybob

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopad, 2025, 21:55 »
Na bank do 2030 powiedzą, że święta religijne są be (Wielkanoc, Christmas, Halloween bo ma złe korzenie), ale reszta hulaj dusza :)

Offline Sinéad

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopad, 2025, 09:15 »
Również uważam że następnym „światłem” będą urodziny.

Przyznam że w ten dzień sama dla siebie robię coś ekstra. Od lat. A skoro nikt się nie cieszy z tego że się urodziłam, no cóż.  ;)
2018 - p.i.m.o.

Offline Ignorant2004

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopad, 2025, 19:59 »
Urodziny to będzie strzał w 10tke.
W krajach anglosaskich jest to zakorzenione święto. Myślałem że zrobią pakiet jednak imieniny wiążą się z dniem świętego z religi chrześcijan.
Stąd obstawiam przyzwolnienie na urodziny i do tego może dzień kobiet dziadka i babci ;-)
Termin wiosna 2026.

Offline donadams

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopad, 2025, 20:33 »

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5321
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopad, 2025, 20:41 »
Również uważam że następnym „światłem” będą urodziny.
Przyznam że w ten dzień sama dla siebie robię coś ekstra. Od lat. A skoro nikt się nie cieszy z tego że się urodziłam, no cóż.  ;)
[/b][/size]
I dobrze, ważne że ty sama pozytywnie przeżywasz ten dzień. Mnie już od dawna nikt życzeń nie składa, a ja sam nie pamiętam o tym dniu. Nawet ostatnio przypadkowo wieczorem spojrzałem na kalendarz i nagle uświadomiłem sobie, że to ten dzień!
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Babcia Baba Jaga

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopad, 2025, 23:13 »
Gandalfie Szary.
Ja składam. Najlepsze życzenia urodzinowe dla Ciebie, zdrówka, radości, uśmiechu, samych przyjemności i dookoła wiele pięknych kobiet.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5321
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopad, 2025, 08:47 »
Gandalfie Szary.
Ja składam. Najlepsze życzenia urodzinowe dla Ciebie, zdrówka, radości, uśmiechu, samych przyjemności i dookoła wiele pięknych kobiet.
[/b][/size]

Dzięki ;)
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline donadams

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopad, 2025, 09:57 »
Moje zdanie dotyczące nowych świateł tego typu, a więc nazwijmy to kwestii kulturowych, jest takie, że one są już gotowe w zakresie kilku a może kilkunastu i tylko czekają na ogłoszenie (a czy to będzie jedna zmiana czy cały pakiet, to będzie zależeć od potrzeb). Historia ostatnich działań pokazuje, że nowych świateł się "nie marnuje" ot tak, żeby komuś żyło się lepiej. Potrzebny jest jakiś wstrząs, mniejszy lub większy, który będzie wymagał odwrócenia uwagi. Ostatnio była nim Norwegia, która wymagała dostosowania się w zakresie ram prawnych, co poskutkowało zmianą w postaci wykluczania, które stało się "usuwaniem ze zboru" oraz witania się i utrzymywania kontaktów, które to kontaktami nie są, ale mniejsza o to. Najważniejsze jest to, że na odwrócenie uwagi, w gratisie, poszły brody i spodnie.

Wobec tego jeśli organizacji się oberwie z jakiegoś kierunku, który już jest na horyzoncie lub jeszcze go nie ma, urodziny mogą okazać się świetnym odwróceniem uwagi głosicieli od tego, co się dzieje. A może trzeba będzie zrobić porządek z pokoleniem? Wiecznie nie będzie można utrzymać tego, w co teraz wierzą. Może się okazać, że już niedługo okaże się, że co prawda głosiciele mogą zapomnieć o zazębiających się pokoleniach i nadziei, że gdzieś do 2030 roku nadejdzie koniec, ale za to będą mogli zdmuchiwać świeczki z tortów :)

Czas pokaże.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad, 2025, 09:59 wysłana przez donadams »

Offline Światus

Dzisiaj AI wyszukało mi argumenty przeciwko zakazowi obchodzenia urodzin. Jest tego trochę, wiec nie będę się długo rozpisywał.

Uznajemy, że dotychczasowe skupienie wyłącznie na historycznych, negatywnych kontekstach mogło niepotrzebnie przyćmić radość płynącą z daru życia, które otrzymujemy od Jehowy, naszego Szczęśliwego Boga (1 Tymoteusza 1:11).

1. Argument za Neutralnością Moralną Czasu
Zmiana skupienia z pogańskich korzeni na wolność sumienia i indywidualne uczucia.

Rzymian 14:5 stanowi, że "Jeden ceni dzień nad inny, a drugi ceni każdy dzień. Niech każdy będzie w pełni przekonany we własnym umyśle."

Wniosek: Urodziny to jedynie fakt kalendarzowy, a nie rytuał. Grzech leży w bałwochwalstwie i próżności, a nie w dacie. Dopóki nie wywyższamy jubilata ponad Boga ani nie włączamy pogańskich obrzędów, jest to kwestia dojrzałego sumienia i chrześcijańskiej wolności.

2. Argument za Wywyższeniem Dzieła Stwórcy
Skupienie na życiu jako darze od Jehowy, zamiast na historycznym negatywie.

Dzieje 17:28 przypomina, że "Bo dzięki niemu żyjemy, poruszamy się i istniejemy."

Wniosek: Czyż nie jest rzeczą słuszną, by raz w roku rodzina zebrała się, aby podziękować Jehowie za dar życia i wytrwałości w służbie? Dzień ten może być czasem medytacji nad pełnym wykorzystaniem pozostałego czasu ku chwale Boga (Efezjan 5:16). Nie świętujemy człowieka, lecz dzieło Stwórcy, które trwa.

3. Argument za Wzmocnieniem Więzi Braterskich i Rodzinnych
Urodziny jako okazja do chrześcijańskiego zgromadzenia, zrównana z innymi spotkaniami towarzyskimi.

Filipian 4:8 zachęca do rozważania wszystkiego, co jest miłe i godne pochwały.

Wniosek: Skoro chrześcijanie mogą spotykać się na wspólnych posiłkach i piknikach, to spotkanie w dniu narodzin, pozbawione pogańskiego rytuału i hulaszczej zabawy, jest po prostu okazją do chrześcijańskiego zgromadzenia. Prezenty, jeśli są wręczane, powinny być traktowane jako zwykłe, nieobowiązkowe wyrazy miłości (2 Koryntian 9:7) i szacunku.

4. Argument: Nowe Światło (Najważniejszy!)
Ponieważ Towarzystwo Strażnica ma mechanizm "Nowego Światła" (postępującego objawienia), mogłoby po prostu ogłosić:

"Dogłębna analiza historycznych dowodów oraz bardziej wyważone spojrzenie na Słowo Boże ujawniły, że w pierwotnych czasach chrześcijańskich nacisk kładziono nie na unikanie wszystkich możliwych skojarzeń z przeszłością, lecz na czystość kultu Jehowy. Nie powinniśmy dopuścić, by strach przed pogańskim cieniem rzucił cień na nasze chrześcijańskie radości i miłość braterską. Jehowa pragnie, abyśmy byli szczęśliwi (1 Tymoteusza 1:11, 'szczęśliwy Bóg')."

Podsumowanie Teologicznej Wolty
W skrócie, argumentacja musiałaby się sprowadzać do:

Redefinicji: Urodziny to nie kult pogański, lecz neutralny fakt kalendarzowy.
Przejęcia Narracji: Dzień ten jest okazją do refleksji nad darem życia od Jehowy.
Warunku: Obchody muszą być skromne, wolne od hulaszczego biesiadowania i skupione na miłości chrześcijańskiej, a nie na wywyższaniu człowieka.

Urodziny Heroda: Scenografia, Nie Przyczyna

Towarzystwo Strażnica mogłoby rozwinąć tę myśl, argumentując, że śmierć Jana Chrzciciela nie była konsekwencją obchodzenia urodzin, lecz skutkiem ubocznym intrygi Herodiady.

1. Werset Kluczowy: Niechęć Herodiady
Zacznijmy od wersetów, które jasno pokazują, że Herodiada miała Jana "na celowniku" na długo przed tortem.

Marka 6:19 (BT):

"Herodiada pałała nienawiścią do niego i chciała go zabić, lecz nie mogła."

Argumentacja Strażnicy (Nowe Światło): Ten werset jest kluczowy. Pokazuje, że nienawiść i pragnienie morderstwa istniały już wcześniej. Herod Antypas trzymał Jana w więzieniu, a Herodiada stale szukała okazji do jego zgładzenia. Urodziny były zatem przypadkowym momentem, a nie główną przyczyną. Można by to porównać do sytuacji: jeśli ktoś upuści nóż na śliskiej podłodze, winna jest śliska podłoga (sytuacja), a nie nóż (urodziny). Grzech leżał w sercu Herodiady, a nie w kalendarzu.

2. Werset Potwierdzający: Słabość Heroda
Musimy pokazać, że Herod nie chciał zabić Jana, co dodatkowo potwierdza, że urodziny nie były planem morderstwa, lecz momentem słabości.

Marka 6:20 (BT):

"Herod bowiem bał się Jana, wiedząc, że jest mężem sprawiedliwym i świętym, i chronił go. Ilekroć go słuchał, doznawał wielkiego niepokoju, a jednak chętnie go słuchał."

Argumentacja Strażnicy (Nowe Światło): Herod nie chciał śmierci Jana. Bronił go, choć czuł niepokój. Decyzja o egzekucji była aktem tchórzostwa, podjętym ad hoc podczas pijanej przysięgi na uczcie urodzinowej (Marka 6:26: "Zasmucił się król bardzo, lecz przez wzgląd na przysięgę i na współbiesiadników nie chciał jej odmówić").

Wniosek jest taki: Śmierć Jana nastąpiła z powodu 1) nienawiści Herodiady i 2) próżności Heroda wobec biesiadników (w tym sensie jest to ostrzeżenie przed pyszną biesiadą, a nie przed dniem). Urodziny były przypadkowym naczyniem wypełnionym już istniejącą zbrodniczą intrygą.

3. Werset Kontrastujący: Wola Boża (Dla Równowagi)
Na koniec można by użyć wersetu pokazującego, że śmierć sług Jehowy jest częścią większego, boskiego planu, niezależnie od kalendarza.

Dzieje Apostolskie 7:59-60 (O Szczepanie – przykład) lub Mateusza 5:10-12 (O prześladowaniach).

Argumentacja Strażnicy (Nowe Światło): Niezależnie od tego, czy Jan zginął w swoje urodziny, czy w dzień wolny od pracy, jego śmierć była prześladowaniem i częścią świadectwa, które miał złożyć. Skupianie się na dacie odwraca uwagę od sedna: Jan był wierny aż do śmierci (Apokalipsa 2:10). Obchody urodzin nie prowadzą do morderstwa; zło w sercu prowadzi do morderstwa.

W ten sposób Strażnica mogłaby odseparować urodziny od historycznej winy:

Przedtem: Urodziny = śmierć.
Teraz: Śmierć = zło Herodiady + słabość Heroda. Urodziny były tylko tłem, jak kurtyna w teatrze. Uroczystość nie zabija.
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?