Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Czekamy na urodziny! Odliczanie do "nowego światła" z świeczek  (Przeczytany 617 razy)

Offline donadams

Ponieważ moim zdaniem zbliża się ten dzień, w którym Wielkie Czcigodne Ciało Kierownicze zezwoli na obchodzenie urodzin, postanowiłem utrwalić swoją predykcję w postaci tego wątku.

Świadkowie Jehowy będą mogli obchodzi urodziny jeszcze do końca 2027 roku.

Zapraszam do zabawy w postaci zapisywania swoich przewidywań. Ci, którym się uda, wygrają wycieczkę do Betel (chodzi o pub Betel w Krakowie; wygrana dotyczy wyłącznie tych osób, które są w stanie same sobie ją sfinansować).
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gostek

Odp: Czekamy na urodziny! Odliczanie do "nowego światła" z świeczek
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopad, 2025, 14:00 »
Myślę podobnie. Zapewne stanie się to niebawem.

Nic tak naprawdę w Biblii nic nie przemawia za tym, żeby ten świecki zwyczaj celebrawać.

Te przykłady podane przed Świadków Jehowy są tak naprawdę dziecinnie śmieszne. Wyjęte z doopy. 😆

Offline donadams

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopad, 2025, 15:06 »
Przydałby się ktoś, kto się z nami nie zgodzi i powie, że np. co najmniej 10 lat musi minąć :)
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad, 2025, 20:12 »
Mówisz masz.
Przynajmniej 10 lat minie.

Jak się bawić to się bawić.

Offline Syn Koracha

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopad, 2025, 23:34 »
To ja może powtórzę za klasykiem : Ale my- nigdy tego nie zrobimy"...

Offline Efektmotyla

• Pionier specjalny
  • Polubień: 4711
  • Wspaniale że znajomi i rodzina się budzą :)
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopad, 2025, 20:23 »
Bedzie pakiet. W pakiecie łatwiej.
Urodziny,imieniny,dzień babci , barbórka.
A na deser święto zimy czyli boże narodzenie bez choinki zafiniszowane ostrą bibą na sylwestra

Offline cichybob

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopad, 2025, 21:55 »
Na bank do 2030 powiedzą, że święta religijne są be (Wielkanoc, Christmas, Halloween bo ma złe korzenie), ale reszta hulaj dusza :)

Offline Sinéad

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopad, 2025, 09:15 »
Również uważam że następnym „światłem” będą urodziny.

Przyznam że w ten dzień sama dla siebie robię coś ekstra. Od lat. A skoro nikt się nie cieszy z tego że się urodziłam, no cóż.  ;)
2018 - p.i.m.o.

Offline Ignorant2004

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopad, 2025, 19:59 »
Urodziny to będzie strzał w 10tke.
W krajach anglosaskich jest to zakorzenione święto. Myślałem że zrobią pakiet jednak imieniny wiążą się z dniem świętego z religi chrześcijan.
Stąd obstawiam przyzwolnienie na urodziny i do tego może dzień kobiet dziadka i babci ;-)
Termin wiosna 2026.

Offline donadams

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopad, 2025, 20:33 »

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5311
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopad, 2025, 20:41 »
Również uważam że następnym „światłem” będą urodziny.
Przyznam że w ten dzień sama dla siebie robię coś ekstra. Od lat. A skoro nikt się nie cieszy z tego że się urodziłam, no cóż.  ;)
[/b][/size]
I dobrze, ważne że ty sama pozytywnie przeżywasz ten dzień. Mnie już od dawna nikt życzeń nie składa, a ja sam nie pamiętam o tym dniu. Nawet ostatnio przypadkowo wieczorem spojrzałem na kalendarz i nagle uświadomiłem sobie, że to ten dzień!
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Babcia Baba Jaga

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopad, 2025, 23:13 »
Gandalfie Szary.
Ja składam. Najlepsze życzenia urodzinowe dla Ciebie, zdrówka, radości, uśmiechu, samych przyjemności i dookoła wiele pięknych kobiet.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5311
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopad, 2025, 08:47 »
Gandalfie Szary.
Ja składam. Najlepsze życzenia urodzinowe dla Ciebie, zdrówka, radości, uśmiechu, samych przyjemności i dookoła wiele pięknych kobiet.
[/b][/size]

Dzięki ;)
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline donadams

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopad, 2025, 09:57 »
Moje zdanie dotyczące nowych świateł tego typu, a więc nazwijmy to kwestii kulturowych, jest takie, że one są już gotowe w zakresie kilku a może kilkunastu i tylko czekają na ogłoszenie (a czy to będzie jedna zmiana czy cały pakiet, to będzie zależeć od potrzeb). Historia ostatnich działań pokazuje, że nowych świateł się "nie marnuje" ot tak, żeby komuś żyło się lepiej. Potrzebny jest jakiś wstrząs, mniejszy lub większy, który będzie wymagał odwrócenia uwagi. Ostatnio była nim Norwegia, która wymagała dostosowania się w zakresie ram prawnych, co poskutkowało zmianą w postaci wykluczania, które stało się "usuwaniem ze zboru" oraz witania się i utrzymywania kontaktów, które to kontaktami nie są, ale mniejsza o to. Najważniejsze jest to, że na odwrócenie uwagi, w gratisie, poszły brody i spodnie.

Wobec tego jeśli organizacji się oberwie z jakiegoś kierunku, który już jest na horyzoncie lub jeszcze go nie ma, urodziny mogą okazać się świetnym odwróceniem uwagi głosicieli od tego, co się dzieje. A może trzeba będzie zrobić porządek z pokoleniem? Wiecznie nie będzie można utrzymać tego, w co teraz wierzą. Może się okazać, że już niedługo okaże się, że co prawda głosiciele mogą zapomnieć o zazębiających się pokoleniach i nadziei, że gdzieś do 2030 roku nadejdzie koniec, ale za to będą mogli zdmuchiwać świeczki z tortów :)

Czas pokaże.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad, 2025, 09:59 wysłana przez donadams »