Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pytanie 25- Kto może być jeźćcem na białym koniu z Objawienia 6:2  (Przeczytany 1008 razy)

Offline ROB660

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 4
  • odłączony od wielu lat
Odp: Pytanie 25- Kto może być jeźćcem na białym koniu z Objawienia 6:2
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Lipiec, 2025, 09:52 »
A jak nie zabiegam ,choć ja wierzący, to grzech śmiertelny ? Co robić by zasłużyć na niezasłużoną życzliwość Bożą ?!! Może  mniej spekulacji a więcej  pokory.
Niestety ważne jest w co wierzymy, bo prawda jest tylko jedna. Ef 4:4-6; Gal1:9
Nie twierdzę że wszystko co piszę jest prawdą, ale wnikliwą próbą znalezienia sensu tego wszystkiego,
ale wersety coś znaczą (bo to Słowo od Boga Jehowy ) chociaż jedne traktujemy poważnie a drugie na "pół gwizdka"
Ale tak,
jak ktoś nie zabiega ani nie pomaga najmniejszym (braciom ) Jezusa to grzech śmiertelny Mt25:41-46
cytuję dosłownie "Następnie powie do tych po swojej lewej stronie: ‚Przeklęci, odejdźcie ode mnie+ w ogień wieczny+, przygotowany dla Diabła i jego aniołów+. 42 Bo byłem głodny (...) itd 

Ale tutaj też pojawia się problem, bo tych braci Jezusa nie ma za wielu a ja osobiście nie mogę porozmawiać z żadnym bo mam status wykluczonego a ci którzy się podają za pomazańców wśród ŚJ nie szukają kontaktu ani nie wykazują specjalnej aktywności. Będę wdzięczny za wskazanie w kraju lub za granicą (jak pisze donadams są gdzieś w Amerykach) i  nie koniecznie muszą być ŚJ ani się od nich wywodzić.
Myślę że potrzebny cytat z Biblii
Łuk1:8 "(...) Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?» wg BT”.
Chyba jednak nie bardzo
2

Offline donadams

« Odpowiedź #16 dnia: 15 Lipiec, 2025, 11:15 »
Brzmisz jak zawodowy sekciarz.

Niestety ważne jest w co wierzymy, bo prawda jest tylko jedna. Ef 4:4-6; Gal1:9
Nie twierdzę że wszystko co piszę jest prawdą, ale wnikliwą próbą znalezienia sensu tego wszystkiego,
ale wersety coś znaczą (bo to Słowo od Boga Jehowy ) chociaż jedne traktujemy poważnie a drugie na "pół gwizdka"

Nie twierdzisz, ale trochę jednak twierdzisz. Żeby nie brzmieć jak zawodowy sekciarz, sugerowałbym unikać takich sformułowań. Znacznie bezpieczniej jest - a zarazem bliżej prawdy - w ogóle nie twierdzić, że cokolwiek się rozumie i wie. Taka jest właśnie prawda. Wierzysz, ale nie wiesz. Twoje najczystsze intencje nie sprawią, że będziesz mieć rację. Prawdziwa pokora wymaga, by to uznać i powiedzieć innym, że to tylko twoja wiara, a nie prawda. I choć prawda faktycznie jest jedna, to ani ty ani ja jej nie znamy. Takie podejście byłoby czymś, co odróżniłoby cię od sekciarza.

Poza tym, jak możesz pisać, że niektóre wersety traktujemy na "pół gwizdka"? Jeśli nie wiesz, jaka jest prawda, to skąd możesz wiedzieć, że akurat to, co wiesz o danym wersecie jest prawdą? Inaczej nie masz prawa twierdzić, że jakieś podejście do danego tekstu jest lepsze lub gorsze. Jeśli natomiast uważasz, że posiadłeś prawdę w stopniu, który pozwala to jednoznacznie twierdzić, to znów trafiasz do grona sekciarzy.

Wiarę, którą masz, miej przed sobą zgodnie ze swoim Bogiem. Pokazuj ludziom cnoty i zachęcaj ich do nich, ale nie stawiaj się w roli autorytetu.

Ale tutaj też pojawia się problem, bo tych braci Jezusa nie ma za wielu a ja osobiście nie mogę porozmawiać z żadnym bo mam status wykluczonego a ci którzy się podają za pomazańców wśród ŚJ nie szukają kontaktu ani nie wykazują specjalnej aktywności. Będę wdzięczny za wskazanie w kraju lub za granicą (jak pisze donadams są gdzieś w Amerykach) i  nie koniecznie muszą być ŚJ ani się od nich wywodzić.

Pójdę w poprzek twojej prośbie i zachęcę cię, żebyś poczytał o tym, jak katolicyzm rozumie Królestwo Boże. Od razu dodam, że ani nie jestem katolikiem, ani z nimi nie sympatyzuję. Celowo jednak wybieram ich do tego przykładu, żeby pokazać, że ich rozumienie Królestwa Bożego w cale nie jest aż tak odległe od tego, jak rozumieją to świadkowie Jehowy. Obydwie grupy akcentują inne jego elementy w pierwszej kolejności, ale to nie jest tak, że katolicy nie uczą, że Królestwo Boże obejmie pełnię panowania w przyszłości... No uczą tak! Jasne, tam nie ma słowa "rząd" ani "realny", ale pominąwszy to, nauka w zasadzie zakłada takie samo działanie jak i skutek.

Myślę że potrzebny cytat z Biblii
Łuk1:8 "(...) Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?» wg BT”.
Chyba jednak nie bardzo

Zadawaj sobie to pytanie stojąc przed lustrem i myśląc wyłącznie o sobie, może ewentualnie o swoich najbliższych. Po to Chrystus mówił takie rzeczy - nie po to, by kierować je na zewnątrz.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Online bene

« Odpowiedź #17 dnia: 15 Lipiec, 2025, 20:40 »
Ale tak,
jak ktoś nie zabiega ani nie pomaga najmniejszym (braciom ) Jezusa to grzech śmiertelny Mt25:41-46
cytuję dosłownie "Następnie powie do tych po swojej lewej stronie: ‚Przeklęci, odejdźcie ode mnie+ w ogień wieczny+, przygotowany dla Diabła i jego aniołów+. 42 Bo byłem głodny (...) itd 

Ale tutaj też pojawia się problem, bo tych braci Jezusa nie ma za wielu
Prosiłem cię abyś poczytał sobie co na temat królestwa mówi Jezus i apostołowie. A chociażby w tym wyrwanym z kontekstu cytacie pominiętym a bardzo istotnym jest werset 34 a w którym to Jezus mówi o owcach bez podziału na pierwsze drugie czy też jakieś tam osiemnaste czy też inaczej nazywane i o królestwie. Otóż WSZTSKIE owce mają odziedziczyć królestwo przygotowane od założenia świata. To samo o którym mówił do Nikodema że nikt go nie ujrzy jeżeli się na nowo nie narodzi Jan 3:3. Troszkę wcześniej ewangelia Jana mówi kto to narodził się z Boga Jan 1:12-13. A co do braci Jezusa to warto poczytać sobie co On sam na ten temat mówi Mat.12:50 Mar 3:35.
A nawet w tym fragmencie przytoczonym przez Ciebie popełniasz bardzo istotny błąd wynikający z założenia że braci jest tylko 144000 na przestrzeni 2000 lat a jeśli weźmie się to co Jezus mówił o swoich braciach to do bardzo ciekawych wniosków można dojść.
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Offline Storczyk

« Odpowiedź #18 dnia: 16 Lipiec, 2025, 19:38 »
Takie podejście byłoby czymś, co odróżniłoby cię od sekciarza.

wskazując palcem na kogoś, pozostałe cztery wskazują na ciebie  :)

Offline donadams

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Lipiec, 2025, 19:44 »
Dlatego każdy prokurator to poczwórny gwa***ciel, pe***ił i generalnie złodziej. Jak widać wskazana przez ciebie zasada charakteryzuje się głębokim sensem... a nawet jeśli nie, to na pierwszy rzut oka brzmi jak sprawiedliwość społeczna.

W zasadzie nie wiem, czy pisałaś to w moim kierunku, czy w czyimś innym, ale to w zasadzie bez znaczenia, bo ta pseudo mądrość ludowa jest idiotyczna.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Storczyk

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Lipiec, 2025, 20:41 »
Prokurator, musi mieć twarde dowody, aby udowodnić winę winnemu .
Sekciarz, łatwo wydawać opinię, szczególnie jak się kogoś  nie zna i nie widziało  na oczy .
Może i zabobon, ale sens ma, i to duży.

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lipiec, 2025, 12:18 »
(...)  A chociażby w tym wyrwanym z kontekstu cytacie pominiętym a bardzo istotnym jest werset 34 a w którym to Jezus mówi o owcach bez podziału na pierwsze drugie czy też jakieś tam osiemnaste czy też inaczej nazywane i o królestwie. Otóż WSZYSTKIE owce mają odziedziczyć królestwo przygotowane od założenia świata. To samo o którym mówił do Nikodema że nikt go nie ujrzy jeżeli się na nowo nie narodzi Jan 3:3. Troszkę wcześniej ewangelia Jana mówi kto to narodził się z Boga Jan 1:12-13. A co do braci Jezusa to warto poczytać sobie co On sam na ten temat mówi Mat.12:50 Mar 3:35.
A nawet w tym fragmencie przytoczonym przez Ciebie popełniasz bardzo istotny błąd wynikający z założenia że braci jest tylko 144000 na przestrzeni 2000 lat a jeśli weźmie się to co Jezus mówił o swoich braciach to do bardzo ciekawych wniosków można dojść.

1Nie wspominałem o owcach 2 i 3 i 18. Tak wszystkie owce mają odziedziczyć Królestwo
wspomniany przez Ciebie werset jest zgodny z moim rozumieniem :
34 Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!"
Ale kiedy Jezus będzie wypowiadał te słowa ?
werset 31 "Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały."
Gdy już 144 tyś są zgromadzeni (Obj 14 rozdz) potem rozdz 19:14 " Za nim na białych koniach jechały niebiańskie wojska, ubrane w biały, czysty, delikatny len" ale wcześniej 19:7 mówi o żonie do poślubienia przez Jezusa (właśnie 144 wybranych).
Ale werset 19:9 mówi "Szczęśliwi ci, którzy są zaproszeni na ucztę* weselną Baranka"
Ci zaproszeni to właśnie owce z 25 rozdz Mt ale również Panny (druhny) mądre z tego samego fragmentu to osoby wierne z "pierwszego zmartwychwstania "
Obj20:5,6 "To jest pierwsze zmartwychwstanie+. Pozostali z umarłych+ nie ożyli, dopóki się nie skończyło 1000 lat. 6 Szczęśliwi i święci są wszyscy, którzy mają udział w pierwszym zmartwychwstaniu+. Takich nie dosięgnie druga śmierć*+, ale będą oni kapłanami+ Boga i Chrystusa i będą z nim królować przez 1000 lat+." 

Dalej powołujesz się na J3:3
"W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi powtórnie, nie może ujrzeć królestwa Bożego»"
i dalej Jana 1:12-13
Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli, dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię Jego - 13 którzy ani z krwi, ani z żądzy ciała, ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili."
Czy jest tylko 144000 braci Jezusa (tzw Pomazańców, owiec, panien mądrych , ubrani w białej szaty [bisior-bo to unikatowa tkanina itd) ... ? Nie !!!
Jest ich niezliczona ilość Obj 6:11; 7:9,13,14  nikt nie potrafi zliczyć 

2

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Lipiec, 2025, 19:27 »
Brzmisz jak zawodowy sekciarz.
Nie twierdzisz, ale trochę jednak twierdzisz. Żeby nie brzmieć jak zawodowy sekciarz, sugerowałbym unikać takich sformułowań.

https://www.gov.pl/attachment/0aee6022-206d-4cb8-9748-11dc051ce8e1?utm_source=chatgpt.com
https://www.britannica.com/dictionary/sect?utm_source=chatgpt.com
https://www.encyclopedia.com/social-sciences/applied-and-social-sciences-magazines/sects-and-cults?utm_source=chatgpt.com

Encyklopedie jednoznacznie określają sektę jako:
1. Małą, odrębną grupę wyodrębnioną z większej religii czy ideologii,
2 Wolną, z silnym przywiązaniem do wewnętrznych reguł,
3. W napięciu lub proteście wobec społeczeństwa bądź instytucji,
4 Silnie zhierarchizowaną, często wokół charyzmatycznego lidera.

Doszukuję się podobieństwa moich postów do definicji sekty bądź sekciarza.
ad 1. jestem sam i sam czytam Biblię ale wywodzę się z JW.org
ad 2 chciałbym (o ile to możliwe ) aby moje badania Biblii były niezależne od dogmatów ale regułą jest aby
bezwzględnie trzymać się tekstu Biblii jako Słowo Jehowy Boga i Jezusa
ad 3 nie jestem w proteście do żadnej religii a na pewno nie do JW.org
ad 4 nie mam żadnego "niewolnika roztropnego nad sobą" i opisuję jego ich) błędy i zalety.
A już na pewno nikogo charyzmatycznego na wzór lidera

w takim znaczeniu oceniam siebie jako sekciarza

Wracając do postów - nie ma i nie może być wersetów które mógł wypowiadać tylko Jezus
Całe Pisma jest natchnione i pożyteczne 2Tym3:16- dla wszystkich, a że niektórym fragmenty nie odpowiadają (...) no cóż
Cenię sobie Wasze merytoryczne opinie, moim celem jest studiowanie Słowa Bożego takim jakim ono jest.1Tes2:13
Uważam że aby poznać Biblie nie wystarczy NIESKOŃCZONOŚCI i zawsze będziemy zgłębiać i odkrywać coś nowego. Heb 4:12
Zależy to
od wnikliwości, ducha bożego, czasu w jakim się znajdujemy, 
krytycznego podejścia (bez entuzjastycznej pewności ) ,
oraz od  ilości osób które bada dany temat - im więcej tym lepiej
Zachęcam każdego do odkrywania prawd biblijnych bo jest na to czas najwyższy Dn12:4
Wielu będzie przebiegać i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy”

2

Offline Sebastian

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Lipiec, 2025, 20:31 »
każdy może (po procentach lub nawet bez nich) stworzyć sobie własną "najprawdziwszą" interpretację Apokalipsy Jana

ale... po co mamy to robić?!

to jest dzieło literackie które ma ponad 1900 lat i pewnie równie wiele interpretacji i każda z nich jest "najprawdziwsza i jedyna w swoim rodzaju"

po co więc kolejna interpretacja?
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline donadams

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Lipiec, 2025, 20:53 »
Encyklopedie jednoznacznie określają sektę jako:
1. Małą, odrębną grupę wyodrębnioną z większej religii czy ideologii,
2 Wolną, z silnym przywiązaniem do wewnętrznych reguł,
3. W napięciu lub proteście wobec społeczeństwa bądź instytucji,
4 Silnie zhierarchizowaną, często wokół charyzmatycznego lidera.

Doszukuję się podobieństwa moich postów do definicji sekty bądź sekciarza.
ad 1. jestem sam i sam czytam Biblię ale wywodzę się z JW.org
ad 2 chciałbym (o ile to możliwe ) aby moje badania Biblii były niezależne od dogmatów ale regułą jest aby
bezwzględnie trzymać się tekstu Biblii jako Słowo Jehowy Boga i Jezusa
ad 3 nie jestem w proteście do żadnej religii a na pewno nie do JW.org
ad 4 nie mam żadnego "niewolnika roztropnego nad sobą" i opisuję jego ich) błędy i zalety.
A już na pewno nikogo charyzmatycznego na wzór lidera

w takim znaczeniu oceniam siebie jako sekciarza

Niepotrzebnie skupiłeś się na definicji sekty, ponieważ oczywiste jest to, że takiej nie zakładasz (może kiedyś?). Użyte przeze mnie określenie "sekciarz" może oznaczać zarówno członka sekty, którym nie jesteś, oraz osobę o cechach członka sekty. Stąd też nie pisałem, że jesteś sekciarzem, tylko że "brzmisz jak sekciarz". O mnie piszą tutaj na przykład, że "brzmię jak rzecznik prasowy organizacji", ale nie sugerują tym samym, że nim jestem. To jest różnica prawda?

Więc mój komentarz dotyczył twojej wypowiedzi o "Poznaniu prawdy", o braku roszczenia sobie prawa do tej prawdy, ale jednoczesnym komunikowaniu autorytetu, który temu przeczy. Podobnie robią członkowie pewnej sekty zwanej Świadkami Jehowy. Mówią, że nie twierdzą, że posiedli całą prawdę, po czym działają w sposób, który temu przeczy - dokładnie tak, jakby ją posiedli.

W tym zakresie dostrzegłem podobieństwo i wydawało mi się, że dość wyraźnie to zakreśliłem.

Wracając do głównego tematu tego wątku:

https://sjwp.pl/'nowe-swiatla'-archiwum-69/1930-jezdziec-na-bialym-koniu-to-jezus-a-nie-przedstawiciel-szatana/msg10790/#msg10790

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Lipiec, 2025, 21:57 »
Wracając do głównego tematu tego wątku:

https://sjwp.pl/'nowe-swiatla'-archiwum-69/1930-jezdziec-na-bialym-koniu-to-jezus-a-nie-przedstawiciel-szatana/msg10790/#msg10790
Tego mi właśnie brakowało
Informacja że do 1930 roku jeźdźcem był odstępca wnosi bardzo dużo.
Moim zdaniem to właśnie jest prawdziwa wykładnia

Interpretacja o Jezusie była potrzebna odstępczemu Rth-owi do wprowadzeniu nowej odstępczej dobrej nowiny
o klasie ziemskiej i błędne "posadzenie" Jezusa na tronie  Królestwa w 1914 roku .
Jak już wykazywałem ani rok 1914 nie jest prawdziwy ani Jezus nie zasiadł jeszcze na tronie i nie zebrano jeszcze Braci Jezusa (może nawet nie skompletowano jeszcze 144 tyś).
Natomiast zatrzymano stopniowo głoszenie prawdziwej Dobrej Nowiny czyli zbieranie Braci Jezusa
Teraz prawie ich nie ma a ci którzy są (nie tylko ŚJ ) to nie dość że są  smarginalizowani to jeszcze najwyraźniej prawie martwi.
Czy ktoś jeszcze głosi aby pozyskać i wyuczyć Braci Jezusa ? To zawsze był i nadal jest prawdziwy cel i "owoc"

2