Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Kongres Świadków Jehowy w roku 2025  (Przeczytany 2675 razy)

Offline pab

Odp: Kongres Świadków Jehowy w roku 2025
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Czerwiec, 2025, 09:07 »
A co myślicie o pozycji w jakiej zasiadają mówcy? Zwykle przemawiali na stojąco a teraz zasiadają w fotelach.
Mi pierwszy obrazek trochę się kojarzy.....
:D

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2548
  • Między ślepymi jednooki królem
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Czerwiec, 2025, 21:23 »
W tym materiale filmowym jest też pewien postęp. Nie tylko mówią o krytycznej postawie wobec organizacji ale nawet wprost podają jakie konkretne argumenty mogą padać: "zapowiadali Armagedon kiedy byliśmy młodzi, a teraz ..." lub "jak możesz mówić, że to nieprawda skoro się z tym nie zapoznałeś?".

Choć wciąż to trochę przypomina fragment z książki J. Zajdla "Paradyzja"

— Absolutnie. Nikt nie może tu ni czego zmienić. Mowy nie ma o protekcji, o subiektywizmie ocen. Prawo działa jednakowo wobec każdej  jednostki ludzkiej. Każdy może sprawdzić w dowolnej chwili, jaki jest jego aktualny wskaźnik, a także, co jest w tej że chwili dozwolone, a co wzbronione. Nikt nie może tłumaczyć się nieznajomością przepisów ani wnosić pretensji w sprawie ujemnych ocen swe go postępowania.
— No... dobrze... — zastanowił się Rinah. — A co dzieje się w przypadku, gdy ktoś otwarcie głosi niebezpieczne idee, na przykład...
— Tylko bez przykładów! — zawołali równocześnie obaj rozmówcy Rinaha, wyciągając przed siebie ręce, jakby chcieli zatkać mu usta.

Offline cichybob

« Odpowiedź #17 dnia: 03 Czerwiec, 2025, 12:50 »
W tym materiale filmowym jest też pewien postęp. Nie tylko mówią o krytycznej postawie wobec organizacji ale nawet wprost podają jakie konkretne argumenty mogą padać: "zapowiadali Armagedon kiedy byliśmy młodzi, a teraz ..." lub "jak możesz mówić, że to nieprawda skoro się z tym nie zapoznałeś?".

Choć wciąż to trochę przypomina fragment z książki J. Zajdla "Paradyzja"

— Absolutnie. Nikt nie może tu ni czego zmienić. Mowy nie ma o protekcji, o subiektywizmie ocen. Prawo działa jednakowo wobec każdej  jednostki ludzkiej. Każdy może sprawdzić w dowolnej chwili, jaki jest jego aktualny wskaźnik, a także, co jest w tej że chwili dozwolone, a co wzbronione. Nikt nie może tłumaczyć się nieznajomością przepisów ani wnosić pretensji w sprawie ujemnych ocen swe go postępowania.
— No... dobrze... — zastanowił się Rinah. — A co dzieje się w przypadku, gdy ktoś otwarcie głosi niebezpieczne idee, na przykład...
— Tylko bez przykładów! — zawołali równocześnie obaj rozmówcy Rinaha, wyciągając przed siebie ręce, jakby chcieli zatkać mu usta.

Bo oni czytają reddita. Wiedzą o czym ludzie mówią. Do tego przecież starsi mają notatki z komitetów na piśmie. Sekta musi sobie radzić, by ludzie nawet bali się pomyśleć o zakwestionowaniu "prawdy".

Offline Fantom

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Czerwiec, 2025, 08:39 »
Bardzo ciekawy komentarz do sympozjum z kongresu. Były wieloletni starszy w zborze(Beroean Pickets).
https://www.youtube.com/watch?v=97Z3dt1jwkE&t=1129s Tylko dla logicznie myślących: Hipokryzja w przemówieniu na Kongresie 2025 "Prawdziwe wielbienie".
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline cichybob

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Czerwiec, 2025, 11:39 »
Jadę w tym roku jak zwykle na 3 dni... Będę czytał książkę, łapał nieścisłości, patrzył na reakcje słuchaczy i czekał na info o deficycie.
Z kindlem, dużą ilością cukierków w torbie i przełączaniem mózgu na tryb energooszczędny, idzie wytrzymać.
A te filmiki w tym roku takie fajne, agresywne wobec PIMO, więc zobaczę.
Jakbym nie pojechał to mnie miłość braci dosięgnie :D

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5238
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Czerwiec, 2025, 14:25 »
Jadę w tym roku jak zwykle na 3 dni... Będę czytał książkę, łapał nieścisłości, patrzył na reakcje słuchaczy i czekał na info o deficycie.
Z kindlem, dużą ilością cukierków w torbie i przełączaniem mózgu na tryb energooszczędny, idzie wytrzymać.
A te filmiki w tym roku takie fajne, agresywne wobec PIMO, więc zobaczę.
Jakbym nie pojechał to mnie miłość braci dosięgnie :D

Tym się nie przejmuj. Nawet nikt nie zauważy. Wraz z ograniczeniem kontaktów między braćmi w postaci gloszenia przy stojakach, nikt nikim się nie interesuje. Za pól roku nikt o tobie nie będzie pamiętal.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Storczyk

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Czerwiec, 2025, 17:32 »
Sekta musi sobie radzić, by ludzie nawet bali się pomyśleć o zakwestionowaniu "prawdy".

z sekty się nie wychodzi, są jak mafia, albo jesteś z nami, albo cię zniszczymy Zobaczcie co z wami zrobimy, gdy zaczniecie kwestionować "prawdę "o tym będzie  cały ten makabryczny kongres.
Zastraszanie przebudzonych, aby siedzieli cicho.

Offline cichybob

« Odpowiedź #22 dnia: 15 Czerwiec, 2025, 21:08 »
Ja już mam tak, że raczej wiedzą wszyscy, że się nie zgadzam z CK. Na zebranie chodzę czasem. Generalnie jedynie mnie trzyma rodzina. Strata czasu, owszem. Ale zero głoszenia, zero przywilejów, nie odzywam się nic w trakcie programu - nie ma tragedii.
A w tym roku z tego co widziałem to ten kongres szczególnie fajny. Wprost pokazują, że problem z PIMO ich przerasta. Starsi muszą tolerować takich kretów, bo nie ma podstaw do wykluczenia. Jedyne co mogą, to pokazać by z takimi nie gadać. Mam nadzieję, że co drugi PIMQ się dzięki temu obudzi.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8876
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Czerwiec, 2025, 21:26 »
Dobry wieczór cichybob
Zrozumiałem, że przejawiasz się jako PASYWNY inaczej mówiąc ''nr. statystyczny (Ww) 
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwiec, 2025, 21:29 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline Storczyk

« Odpowiedź #24 dnia: 15 Czerwiec, 2025, 21:40 »
Każdy jest inny, ja bym nie usiedziała tam 3 dni.
Kiedyś to człowiek jak robot bez emocji, łykał by to jak pelikan zakochany w Jehowie.
Mimo wszystko też myślę, że niektórzy zaczną się miotać przy tej ostentacyjnej nagonce i może ich ruszyć !
Bo te filmy są wyjątkowo mocne w przekazie z tym kruszeniem Jezusa to wręcz dzieci nie powinny oglądać.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwiec, 2025, 21:45 wysłana przez Storczyk »