Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Spotkanie byłych śj 11 - 14 lipiec 2025 r., - JACEK SIWEK  (Przeczytany 4061 razy)

Offline NNN

• Pionier specjalny
  • Polubień: 3779
  • Niewierny Nierozumny Niewolnik
Odp: Spotkanie byłych śj 11 - 14 lipiec 2025 r., - JACEK SIWEK
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Sierpień, 2025, 23:56 »

Mówią, że podróże kształcą. Nie u świadków J. U nich kształci CK. Ciągłe Kształcenie. Nigdy się nie kończy, bo ciągle odkrywcy coś nowego znajdują w Biblii. A później okazuje się, że to tylko jest w Strażnicy, która zmienną jest.

Nie walczę z organizacją, ja się przed nią bronię, jestem jej ofiarą!
Droga jest mi moja wolność.

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Wrzesień, 2025, 17:40 »
        @annasiergiejewicz5552   
  Skoro Pani mówi że tam jest bezpiecznie. Wiedząc że bycie tam wiąże się z pracą nad werbowaniem kolejnych, zwiększaniem liczby historii ludzi skupionych na lęku przed armagedonem, to po co opuszczała Pani te organizacje i dlaczego ta 70 latka nie ma prawa uwolnić się od strachu i choćby rok przeżyć wśród takich jak ja czy Pani?

@krystynapolaszewska6945
 To bezpieczeństwo jest iluzoryczne, bo wynika z nieświadomości. Czasem dla dobra innych, żeby ich chronić lepiej ich nie uświadamiać, z prostego powodu; budzenie kogoś ,,na siłę" może być niebezpieczne lub oni mogą tego nie chcieć. Myślę, że Pani to doskonale rozumie. 🙂 height=16

@e.m.blaszczak
 Jest różnica między JEST bezpiecznie, a CZUJĄ SIĘ bezpiecznie. Na jednych przychodzi moment obudzenia się, inni świadomie podejmują decyzję, żeby zostać. Chociażby z tego względu, że nie wyobrażają sobie innego życia.

Offline NNN
Nie wiem co to za obawy, czy to już może mania, albo wymówka że przeważnie osoby, które jeszcze nie kiwnęły w sprawie najmniejszym paluszkiem, a ciągle powtarzają o jakimś wybudzaniu "na siłę". Kto rozsądny, znający się trochę na psychomanipulacji lub na metodach działania liderów grup "wysokiej kontroli" myśli o wybudzaniu na siłę. Zdaje się, że to osoby, które wyszły niedawno z kultu destrukcyjnego, jeszcze nie mają wiedzy, a już mają ogromne obawy przed takimi działaniami. Nawet pani terapeutka straszy przed wychodzeniem z sekt po 76 roku życia (po 7 min. 30 sek.). Znam sporo osób, które opuściły org. Św. J. sporo po 50-tce jak również zdarzyło się, że i po 80-tce i były z tego swojego wyczynu bardzo zadowolone i radosne. Są to osoby bardzo samodzielne i zaradne. W każdym przypadku ktoś im w tym pomógł. A w zeszłym roku rozmawiałem osobiście z małżeństwem, którym ktoś pomógł się wyzwolić, on 75 lat i 18 lat starszy zboru, jego żona chyba ciut młodsza. Miesiąc temu opuścili orga, a już byli po rozmowie ze swoimi dziećmi, które mieszkały poza domem rodzinnym (nawet za granicą) umiejąc dzieciom wytłumaczyć całą sytuację. Z tego co wiem, dzieciak z zagranicy zadeklarował pozostanie w orgu, a nawet rozważał powrót do kraju rodzinnego ale wcale nie było mowy o tym, by się dystansował od rodziców.

Polecam przeczytanie książki Stevena Hassana "Jak uwolnić się od manipulacji psychicznej w sekcie. Poradnik dla rodzin i przyjaciół członków destrukcyjnych kultów." (jest w Internecie wersja elektroniczna). Jest tam rozdział "Wnioski - Wszyscy musimy pomagać!" Nie "możemy"- "musimy!" i z wykrzyknikiem.   
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień, 2025, 18:39 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Wrzesień, 2025, 19:08 »
Cytat z Hassana str. 339:

"Lokalne grupy działaczy
W każdym mieście powinna być grupa osób szczególnie aktywnych, mających
własną stronę internetową (zawierająca między innymi listę sekt
działających w danym regionie) i gorącą linię telefoniczną. Powinna ona
organizować pomoc dla byłych członków sekt i ludzi próbujących uwolnić
z nich swoich bliskich.
Największym bogactwem takiej grupy byliby właśnie eks-wyznawcy
i ich rodziny. Służyliby innym swą wiedzą i doświadczeniem, radząc,
jak pomóc ukochanej osobie odejść z sekty, i być może współtworząc
zespół strategicznego oddziaływania, pomagaliby też sobie nawzajem
w powrocie do normalnego życia.

Ci, którzy woleliby zachować anonimowość, mogliby, nie ujawniając się, służyć radą za pośrednictwem
Internetu lub udzielać finansowego wsparcia osobom działającym
jawnie."
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień, 2025, 19:11 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Wrzesień, 2025, 04:35 »

@Eugeniusz-59   
 Bylem potwierdzam było wspaniale,polecam następne spotkanie🤣 height=16😅 height=16

@Smile342   
   Ciesze się ze pomagacie braciom i siostrom....czyli po prostu ludziom zrozumieć że można być.... normalnym człowiekiem. Brzmi dziwnie ale to prawda. Nawyki z tej Organizacji jak poczucie winy itp. mogą zostać w mentalności przez jakiś czas. W pewnych przypadkach może być potrzebna rozmowa z psychologiem czy nawet psychiatra . Najważniejsze że wielu jest już poza...tym Babilonem moralności Pani Dulskiej😊 height=16😊 height=16😊 height=16
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień, 2025, 04:38 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Wrzesień, 2025, 23:00 »
    @katarzynastaniura171   
  „Jak bocian wznoszę się ku niebu, wolna od więzów, które kiedyś trzymały mnie na ziemi. W przestworzach nie ma lęku, tylko przestrzeń do oddechu, do życia w pełni. Otwórz swoje skrzydła, porzuć strach, a poczujesz, jak lekko jest wzbić się w wolność.”
    @mariank9935   
   Ech... To był piękny dzień... Ja już bez skafandra😊 height=16

@SteffiBabsiJosa   
   ●Do dzisiaj...bocian jest symbolem szczęścia i  płodności, ale byłoby  wskazane, zamienić tę cielesną  płodność, na rozwój umysłu i osobowość, na pewno też, co ważne, inne już postrzeganie świata..

« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień, 2025, 23:03 wysłana przez NNN »