Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Spotkanie byłych śj 11 - 14 lipiec 2025 r., - JACEK SIWEK  (Przeczytany 3591 razy)

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14573
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
Odp: Spotkanie byłych śj 11 - 14 lipiec 2025 r., - JACEK SIWEK
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Kwiecień, 2025, 19:31 »
Jakieś ryzyko jest zawsze, ale ono nie jest jakieś szczególnie wysokie dla tej konkretnej grupy moim zdaniem. Wydaje się, że ludzie dziś bardziej ryzykują jedząc burgera w miejscu publicznym czy wysiadając ze swojego samochodu z za dużym silnikiem, a zaburzony aktywista uzna w jednym i drugim przypadku, że nie zasługujemy na to, by Matka Ziemia nas nosiła :)

Wspaniałe czasy.
Niestety masz rację.  :(
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Reskator

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Kwiecień, 2025, 20:04 »
Zaprawdę powiadam ci: Gedeon czuwa nad tym forum nie tylko swoim duchem.
To forum, to jego " dziecko". Kawał historii lecz nie wspomnienie.
Czuwa ale nie angażuje się w dyskusję widać przeszedł pewien etap.
Tuzy zaangażowane kiedyś po uszy w forum odpłynęli,odeszli strzepując kurz paląc mosty za sobą.

Offline Jonasz

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Kwiecień, 2025, 22:05 »
Nie będzie tam tematów religijnych, modlitw, nawracania, krytykowania, debat religijnych.
Głównie chodzi o to, żeby podzielić się swoimi doświadczeniami, które może komuś mogą pomóc.
Ja mam takie pytanko, skoro nie będzie tematów religijnych, to jakimi doświadczeniami chcecie się dzielić?
Życiowymi? z wychowania dzieci? a może pracy zawodowej?

Offline NNN

• Pionier specjalny
  • Polubień: 3774
  • Niewierny Nierozumny Niewolnik
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Kwiecień, 2025, 23:27 »
Ja mam takie pytanko, skoro nie będzie tematów religijnych, to jakimi doświadczeniami chcecie się dzielić?
Życiowymi? z wychowania dzieci? a może pracy zawodowej?

Jako wolni ludzie będziemy się dzielić, tym, czym będziemy chcieli. Nawet kanapkami ;D . A na pewno doświadczeniami w opuszczaniu kultu wysokiej kontroli, czyli kultu szkodliwego i radzenia sobie poza nim. Wszystko po to, aby podzielić się szczęściem z innymi, bo tylko szczęśliwi ludzie mogą dzielić się z innymi radością. Dzielenie się dobrem z innymi zwiększa nasze dobre odczucia. I myślę, że na pewno braknie nam czasu i zaraz będziemy się chcieli spotykać znowu. Wiem to, bo już nie raz się spotykałem z innymi i tęsknię za doświadczeniami innych.

Myślę, że to działanie matematyczne nie jest ci Jonaszu obce, ale jakbyś nadal tego nie rozumiał, to po prostu musisz dorosnąć do pełnoletności. Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień, 2025, 23:33 wysłana przez NNN »
Nie walczę z organizacją, ja się przed nią bronię, jestem jej ofiarą!
Droga jest mi moja wolność.

Offline Jonasz

« Odpowiedź #19 dnia: 02 Kwiecień, 2025, 23:55 »
Jako wolni ludzie będziemy się dzielić, tym, czym będziemy chcieli. Nawet kanapkami ;D . A na pewno doświadczeniami w opuszczaniu kultu wysokiej kontroli, czyli kultu szkodliwego i radzenia sobie poza nim. Wszystko po to, aby podzielić się szczęściem z innymi, bo tylko szczęśliwi ludzie mogą dzielić się z innymi radością. Dzielenie się dobrem z innymi zwiększa nasze dobre odczucia. I myślę, że na pewno braknie nam czasu i zaraz będziemy się chcieli spotykać znowu. Wiem to, bo już nie raz się spotykałem z innymi i tęsknię za doświadczeniami innych.

Myślę, że to działanie matematyczne nie jest ci Jonaszu obce, ale jakbyś nadal tego nie rozumiał, to po prostu musisz dorosnąć do pełnoletności. Powodzenia.
A skąd ten protekcjonalny ton w stosunku do mnie?
Ja tylko zapytałem jakimi doświadczeniami chcecie się dzielić skoro ma nie być tematów religijnych.
Otrzymałem odpowiedź, że jednak będą te tematy

Offline Estera

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Kwiecień, 2025, 00:46 »
Nie będzie tam (...) nawracania, krytykowania, debat religijnych.
Głównie chodzi o to, żeby podzielić się swoimi doświadczeniami, które może komuś mogą pomóc.
   Jonaszu :)
   Zapewne jakaś wymiana doświadczeń będzie.
   Ale każdy sobie sam wybierze co będzie chciał z tego sobie wziąć, jak to wynika z planu spotkania.
   Tematy organizacji będą, ale jako pomoc w uporaniu się ze swoimi lękami, stresami, traumami czy wątpliwościami.
   Będzie okazja poznać innych ex-ów, porozmawiać z nimi osobiście, poznać ciekawe historie z ich życia.
   Usłyszeć, jak sobie poradzili z różnymi sytuacjami.
   No i miło towarzysko spędzić czas.
   Zapewne każdy coś tam dla siebie znajdzie.
   Tak myślę.
Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline Reskator

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Kwiecień, 2025, 22:04 »
Z byłymi śj ale ZNAJOMYMI a jest ich sporo z chęci bym się spotkał.
Co nie oznacza mój jakiś sprzeciw dla spotkania byłych śj w lipcu-których serdecznie pozdrawiam.

Offline Gostek

« Odpowiedź #22 dnia: 12 Lipiec, 2025, 09:13 »
Nad jeziorem Sulejowskim w miejscowości Smardzewice Jacek Siwek wraz ze Edwinem i Sarą z kanału "Światusy" zorganizowali spotkanie dla byłych jak również będących jeszcze w zborach ,lecz wybudzonych braci i sióstr.
Program tego spotkania obejmuje również dzisiejszą i jutrzejszą konferencję z przerwą na kawę.
W tym celu wynajęto dużą salę konferencyjną na ponad 200 osób .
Organizatorzy spodziewają się wielu gości zarówno z kraju jak i z zagranicy .

Link do programu tego spotkania poniżej.

https://odstrachudowolnosci.pl/?fbclid=IwY2xjawLXDPhleHRuA2FlbQIxMQABHgkLmvUZdQZSFZ64QwtFAS3jW93FtyrJgTwGm8l4lw31FRil4X9I8vjZGLtD_aem_u5FVWssjsga1sGlOgnID0A&sfnsn=wa
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec, 2025, 09:16 wysłana przez Gostek »

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5287
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Lipiec, 2025, 18:21 »
Gostku nie widzę linka. Szkoda, że ta informacja nie została zamieszczona wcześniej.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline donadams

« Odpowiedź #24 dnia: 12 Lipiec, 2025, 20:36 »
Gandalfie, informacja na forum była, na pewno ją tu widziałem, ale jak to na forum rzeczy giną w natłoku nowych wątków.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Estera

« Odpowiedź #25 dnia: 12 Lipiec, 2025, 23:27 »
Gostku nie widzę linka. Szkoda, że ta informacja nie została zamieszczona wcześniej.
Gandalfie, informacja na forum była, na pewno ją tu widziałem, ale jak to na forum rzeczy giną w natłoku nowych wątków.
   https://sjwp.pl/index.php?topic=12639.msg263210#msg263210

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Lipiec, 2025, 23:56 »
Przepraszam, to moja zawodna pamięć. Nie mniej szkoda, bo chodziło mi po głowie, aby przyjechać. 
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Estera

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Lipiec, 2025, 00:28 »

"CISZA PRZED BURZĄ"
czyli KILKA SŁÓW OD ORGANIZATORA SPOTKANIA - JACKA SIWKA

https://www.youtube.com/watch?v=_tYtF72XAl4

Offline Storczyk

« Odpowiedź #28 dnia: 13 Lipiec, 2025, 09:36 »
chodziło mi po głowie, aby przyjechać.

Gandalf, następnym razem weź długopis zapisz wszystko dokładnie i na magnes zawieś na lodówce lub wpisz przypomnienie w telefon. Liczyć na to, że zapamiętasz coś co będzie miało miejsce za pół roku, nie ma szans bez względu na wszystko, jesteś pewnie na etapie, coraz mniej zajmuje ciebie temat świadków.
Są osoby które do końca życia będą tym żyć i ci co puszczą, i się nie odwrócą.
Każdy jest inny, może twoja "psychika" nie chce drapać ran woli je zagoić .
I to nie przypadek o tym, że zapomniałeś .
Innym razem będziesz pamiętał :)

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Lipiec, 2025, 12:43 »
chodziło mi po głowie, aby przyjechać.

Gandalf, następnym razem weź długopis zapisz wszystko dokładnie i na magnes zawieś na lodówce lub wpisz przypomnienie w telefon. Liczyć na to, że zapamiętasz coś co będzie miało miejsce za pół roku, nie ma szans bez względu na wszystko, jesteś pewnie na etapie, coraz mniej zajmuje ciebie temat świadków.
Są osoby które do końca życia będą tym żyć i ci co puszczą, i się nie odwrócą.
Każdy jest inny, może twoja "psychika" nie chce drapać ran woli je zagoić .
I to nie przypadek o tym, że zapomniałeś .
Innym razem będziesz pamiętał :)

Wiesz masz rację. Odsunąłem się od świadków i nie utrzymuje kontaktów. Na co dzień nawet o tym nie myślę. Nawet na te forum coraz rzadziej zaglądam, a wypowiadam się jeszcze mniej. Być może to była jedna z przyczyn braku zapamiętania wydarzenia. Przyjechać bym przyjechał, ze zwykłej ciekawości, bez żadnych zobowiązań. Cóż może następnym razem. Ps: ciekawie byłoby się spotkać w realu i porozmawiać na żywo.

Johann Wolfgang Gothe,