Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Czy można pogodzić wiarę we wszechmocnego Boga z tymi tragediami ludzkimi?  (Przeczytany 1117 razy)

Offline Gostek

Dziś przypada rocznica wyzwolenia obozu zagłady -Auschwitz .

Gdy czytam o relacjach ludzi,którzy to piekło przeszli, zastanawiam się , gdzy był Bóg w tamtym czasie .. ??? 🙄

https://wiadomosci.wp.pl/ide-do-krematorium-mamo-7118694334790432a
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń, 2025, 12:22 wysłana przez Gostek »

Offline Estera

Gdy czytam o relacjach ludzi,którzy to piekło przeszli, zastanawiam się , gdzy był Bóg w tamtym czasie .. ??? 🙄
https://wiadomosci.wp.pl/ide-do-krematorium-mamo-7118694334790432a
   Można by się pokusić o twierdzenie, że Bóg w tamtym czasie to chyba był martwy.
   A żywi ludzie przeżyli prawdziwe piekło życia.
Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline Reskator

W niebie.!
Dał dekalog a że ludzie mieli to w nosie to do kogo pretensje Gostku miły do Boga?
Ludzie ludziom zgotowali ten los i tu się z Zofią w pełni zgadzam.

Offline Sebastian

w tamtym czasie (i w każdym innym czasie) biblijny Jahwe był w tym samym stanie co biblijny Baal lub Marduk albo niebiblijny Ra lub niebiblijny Zeus

wszystkie te bożki są wymysłem ludzkiego umysłu i realnie nie istnieją
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Dobry Pasterz

Czy można pogodzić wiarę we wszechmocnego Boga z tymi tragediami ludzkimi?

Można. Wszechmoc nie ma nic do tego, logicznie biorąc.

Jedyna sprzeczność powstaje w momencie kiedy przypiszemy Bogu inne cechy, sama wszechmoc w żaden sposób nie stoi w sprzeczności z brakiem reakcji.

Offline Gostek

Można by się pokusić o twierdzenie, że Bóg w tamtym czasie to chyba był martwy.
   A żywi ludzie przeżyli prawdziwe piekło życia.

Dokładnie ,ludzie przeżyli piekło i to nie zgotowane przez jakiegoś diabła a przez innych ludzi,którzy mieli swoje rodziny i potrafili je pewnie kochać.
Niestety ideologia potrafi zmącić zdrowy rozsądek i np spowodować, że dobry wychowawca czy np lekarz, który wcześniej pomagał wielu ludziom i to nie zależnie od ich pochodzenia,nagle na rozkaz albo z poczucia obowiązku wobec ojczyzny czy jakkiejś innej ideologii potrafi stanąć po drugiej stronie barykady i mordować bezbronnych ludzi ...😏

Jak wstępowałem do Świadków Jehowy ,to skutecznie wmówiono mi pogląd,że to sam Szatan żądzi tym światem i to on popycha ludzi by robili potworne rzeczy innym ludziom . Niestety uwierzyłem w te tezy i chyba się zatrwardziłem na cierpienia ludzkie,mniemając,że i tak my jako ludzie nie mamy żadnego wpływu by to zmienić .
Teraz,kiedy stoję i patrzę na to wszystko z boku ,wiem ,że można działać wszędzie tam ,gdzie to tylko jest możliwe .
Pozbyłem się również poglądu,że my jako ludzie na nic nie mamy wpływu i że tylko sam Jehowa Bóg może odmienić los ludzi poniżonych.
Po tym ,co przeszli żydzi i inni ludzie podczas 2 wojny światowej wcale się nie dziwię,że dziś pośród ludzi pochodzenia mojżeszowego jest tak wielu ateistów.Bo ich bóg im nie pomógł i to w momencie ,kiedy tego bardzo ale to bardzo potrzebowali. 😔
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń, 2025, 15:08 wysłana przez Gostek »

Offline donadams

Ponieważ wątek zadaje pytanie, na które można odpowiedzieć w prosty sposób, to odpowiem:

Tak, można.

Uprzedzając czyjąś chęć do zadania pytania "w jaki sposób" - wyrosłem już z potrzeby niekończących się dyskusji, po których każdy idzie w swoją stronę, więc ja na to pytanie nie odpowiem, ale może znajdzie się ktoś inny.

Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline SzwejkzGranicznej

Nawet gdyby ktoś odpowiedział na to pytanie to i tak nic nie da, to jak z samymi SJ, również ex-SJ mają swoje dogmaty. :-(

Offline Storczyk

Bóg i Żydzi to złożony temat ...
Miłość przeplatana nienawiścią.
Kto by to mógł zrozumieć...

Offline Sebastian

Tak, można.
(...)  może znajdzie się ktoś inny
jedna z odpowiedzi to np.: "bo ja tak chcę, aby było można" :)

ponieważ Bóg jest konstruktem ludzkiego umysłu (podobnie jak "liczby urojone" są konstruktem umysłu), dlatego jak ktoś chce, to w swoim umyśle znajdzie jakąś "wymówkę" dla swojego Boga.
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek

Offline Estera

(...) Gdy czytam o relacjach ludzi, którzy to piekło przeszli, zastanawiam się , gdzie był Bóg w tamtym czasie (...)
   Przeżywając takie koszmary jakie fundowano w obozach koncentracyjnych, można całkowicie stracić wiarę w Boga.
   Nawet jeśli ktoś był bardzo wierzący.
   Chociaż są doniesienia, że wielu przetrwało ten koszmar właśnie dzięki wierze w Boga.

Offline Gostek

Przeżywając takie koszmary jakie fundowano w obozach koncentracyjnych, można całkowicie stracić wiarę w Boga.
   Nawet jeśli ktoś był bardzo wierzący.
   Chociaż są doniesienia, że wielu przetrwało ten koszmar właśnie dzięki wierze w Boga.

Tak ,często ekstremalne sytuacje skutkują ekstremalnym myśleniem. Bo wielu w takich sytuacjach twierdzi ,że to dzięki wierze przetrwało gehennę.

Jednak i to nie potwierdza działania Boga. Można snuć wizje,że Bóg dał siły ,by przetrwać .Są to jednak bardzo subiektywne myślenia.

Ateista,przed poważną operacją również może pokrzepiać się wiarą w to ,że operujący go chirurg jest dobrym fachowcem i wszystko będzie dobrze ..😊

Offline Reskator

Można pogodzić wiarę  Boga z tymi tragediami ludzkimi .
Jak?
Bóg dał DEKALOG a tam jak byk stoi NIE ZABIJAJ!
A te tragedie ludzkie zrzucić trzeba na ludzi a nie na Boga
To nie Bóg torturuje i zabija a LUDZIE-czy to tak ciężko zrozumieć?

Offline Gostek

Można pogodzić wiarę  Boga z tymi tragediami ludzkimi .
Jak?
Bóg dał DEKALOG a tam jak byk stoi NIE ZABIJAJ!
A te tragedie ludzkie zrzucić trzeba na ludzi a nie na Boga
To nie Bóg torturuje i zabija a LUDZIE-czy to tak ciężko zrozumieć?

Tu nie chodzi o to ,kto za tym stoi,że ludziom staje się tragedia .

Tu chodzi o to ,gdzie był Bóg w tym czasie i dlaczego nie wstawił się za ludźmi ,którzy tego potrzebowali.😔

Offline Estera

(...) Jednak i to nie potwierdza działania Boga. Można snuć wizje,że Bóg dał siły ,by przetrwać .Są to jednak bardzo subiektywne myślenia (...)
   Tak Gostku, absolutnie masz rację.
   Wiara w Boga jest odczuciem bardzo ale to bardzo subiektywnym.
   Ktoś kto mocno w niego wierzy, będzie przeświadczony o tym, że to i tamto w jego życiu dzieje się za sprawą Boga.
   Podobnie jak niektórzy wierzą w nadprzyrodzoną moc modlitwy.
   Ktoś, kto nie wierzy a idzie np., na poważną operację serca będzie polegał raczej na wiedzy lekarzy fachowców czyli kardiologów.
   Czyli każdy ocenia sytuację ze swojego punktu widzenia.
   Brak reakcji Boga na przemoc w czasie wojny, może być dowodem na to, że on w ogóle nie istnieje.
   Dlatego też wielu ludzi, którzy przeżyli koszmar wojny przestało wierzyć w Boga.
   Bo i takie wypowiedzi się słyszy.