Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Czy można pogodzić wiarę we wszechmocnego Boga z tymi tragediami ludzkimi?  (Przeczytany 1119 razy)

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8819
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Tu nie chodzi o Boga ( ''co ma piernik do wiatraka'' - ktoś ironicznie napisał kiedyś w poście ''MĄKA")  więc nie mieszajmy w to BOGA, głównym powodem jest:
Zofia Nałkowska jasno przedstawiła wypowiedź w swojej wstrząsającej książce ''Medaliony"
''Ludzie, ludziom zgotowali ten los''
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń, 2025, 16:22 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline Reskator

Tu nie chodzi o to ,kto za tym stoi,że ludziom staje się tragedia .

Tu chodzi o to ,gdzie był Bóg w tym czasie i dlaczego nie wstawił się za ludźmi ,którzy tego potrzebowali.😔
Gostku miły ziemia została dana ludziom by ją sobie poddali.
Gdzie był Bóg w czasie tragedii Oświęcimskiej? W NIEBIE.
Gostku powiem ci z życia: Dziś 27.01 2025 o godz 14 sprzedałem samochód RENAULT  kupujący
 jest zapoznany ze stanem autka jego zaletach i wadach czyli takim Dekalogu by mu się dobrze jeżdziło 
Podobnie Bóg dał Ziemię ludziom mówiąc o zaletach i wadach,
a że ludzie zamiast jeżdzić ostrożnie po tej ziemi według przepisów,przykazań wybrali jazdę F-1 bez granic prędkości stąd wypadki,katastrofy jak Kubica w F-1 w 2007 w Kanadzie.Czy można jaśniej?Zapewne tak!

« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń, 2025, 17:17 wysłana przez Reskator »

Offline Gostek

Gostku miły ziemia została dana ludziom by ją sobie poddali.
Gdzie był Bóg w czasie tragedii Oświęcimskiej? W NIEBIE.
Gostku powiem ci z życia: Dziś 27.01 2025 o godz 14 sprzedałem samochód RENAULT  kupujący
 jest zapoznany ze stanem autka jego zaletach i wadach czyli takim Dekalogu by mu się dobrze jeżdziło 
Podobnie Bóg dał Ziemię ludziom mówiąc o zaletach i wadach,
a że ludzie zamiast jeżdzić ostrożnie po tej ziemi według przepisów,przykazań wybrali jazdę F-1 bez granic prędkości stąd wypadki,katastrofy jak Kubica w F-1 w 2007 w Kanadzie.Czy można jaśniej?Zapewne tak!

Dokładnie takie tłumaczenia słyszałem przez kilkadziesiąt lat na sali będąc świadkiem Jehowy . Dzisiaj wiem, że to tylko słowa i przykłady ,żeby Boga w te ludzkie cierpiwnia nie mieszać.

Ja jednak w obliczu różnych tragedii zadaję sobie pytanie. Jak miłujący,kochający Bóg ludzi mógł na to wszystko pozwolić. Dlatego ci co kszywdzą drugich często nie ponoszą za to odpowiedzialności.

Obietnica,że Bóg ,kiedyś (a u Świadków tuż,tuż,już niebawem ) wymierzy sprawiedliwość ,nie przemawia już do mnie.

Są to tylko niesprawdzone obietnice i to w swerze wiary bądź niewiary w sprawczą moc Boga.

Offline Reskator

Jedni wierzą w sprawiedliwość a inni nie wierzą.
Są takie powiedzenia sentencje na to by wierzyć w Boga jak:
-Karma wraca.
-Bóg nie rychliwy a sprawiedliwy.
Jest zapewne wiele podobnych mądrych myśli kto zna niech napisze na tym wątku.
A jest tego wiele bardzo wiele a pamięć jest ulotna i brak jej skłania do agnostycyzmu czy ateizmu.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń, 2025, 18:28 wysłana przez Reskator »

Offline Sebastian

jest też w języku polskim wyrażenie "święty Boże nie pomoże"
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Gostek

Jak trwoga , to do Boga.    Albo, Bóg dał, Bóg zabrał
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń, 2025, 18:49 wysłana przez Gostek »

Offline Storczyk

Jeżeli weźmiemy pod uwagę,że jest zło.To ,tak.
Nie wiemy też, czy Bóg nie zatrzymał tego bestialstwa w pewnym momencie...

Offline Efektmotyla

• Pionier specjalny
  • Polubień: 4700
  • Wspaniale że znajomi i rodzina się budzą :)
Nie można pogodzić ale wielu próbuje.

Offline Sebastian

istnieją liczby urojone, istnieje Bóg urojony i istnieją urojone sposoby usprawiedliwiania urojonego Boga...

a Bóg "i tak" jest _niewinny_ ponieważ po prostu nie istnieje...
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Storczyk

mądrych myśli kto zna niech napisze na tym wątku.

Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.

Offline karyma

Odpowiadając krótko na pytanie "Tak"

Teraz długo. Ja chyba jestem agnostykiem to z tego punktu widzenia. Ateista Sebastian przedstawił punkt widzenia ateisty. To teraz ja.

Być może jest jakiś Bóg stwórca wszystkiego. Może osobowy albo i bezosobowy. Jeśli jest stworzył cały wszechświat w ten czy inny sposób miliardy lub biliony galaktyk z trudną do pojęcia liczbą planet i gwiazd. Doprowadził do powstania życia w ten czy inny sposób w tym rozumnego, prawdopodobnie na wielu światach. I na jednym z tych światów jedna z rozumnych ras postanowiła sobie urozmaicić swoją egzystencję urządzając Holokaust i inne atrakcje.
Boga niekoniecznie mu to w ogóle interesować. Nawet jakby ludzie wysadzili własną planetę zamieniając na meteoryty to cóż. . ot jedna planeta we wszechświecie mniej. 

jeśli byłby Bóg biblijny to też tak. Wystarczy poczytac Biblię aby wiedzieć ile to wojen i rzezi innych rzeczy było na jego rozkaz. Więc raczej mu to nie przeszkadza. Z tym że jeśli biblijny to raczej nie wszechmocny. Aby wiedzieć np  sytuację w Sodomie i Gomorze musiał najpierw to sprawdzić. Nie wiedział wszystkiego . Nie panował nad własną mocą w arce przymierza przez co ludzie czasem gineli itd.

Jest jeszcze alternatywa że żyjemy w symulacji. Wtedy raczej co się dziej tutaj interesuje tylko twórców symulacji ale to nie Bóg
« Ostatnia zmiana: 17 Luty, 2025, 10:18 wysłana przez karyma »

Offline Reskator

Jak idziemy przez las czy łąkę nawet nie zdajemy sobie sprawy ile istnień zostaje przez nas zadeptanych.
I jakoś to sobie przebaczamy i idziemy dalej zadeptując kolejne tysiące istot żyjących.
My nie daliśmy życia tym robaczkom ale je odbieramy.A Bóg który dał życie może i je odebrać .
Ma do tego prawo bo kimże jesteś człowiecze by osądzać Tego który daje życie.
Bo jak stworzenie może powiedzieć do Stwórcy co robisz? żle robisz?
Starzejemy się i umieramy czy obwiniamy o to Boga? Nie! Jakoś wszyscy się z tym zgadzamy!
« Ostatnia zmiana: 17 Luty, 2025, 10:36 wysłana przez Reskator »

Offline Gostek

Jak patrzę jak w przyrodzie wszystko ze sobą współistnieje i jak są chociażby poszczególne części naszego ciała zbudowane, to nasuwa mi się myśl o tym jak wszechmocny jest stwórca tych rzeczy .

Jednak jak widzę cierpienia ludzi i całego świata zwierzęcego w okół nas to mam poczucie ,że żadnego Boga nie ma..

Jak mówiłem ludziom o Bogu i jego zaletach ,zawsze obawiałem się pytania -a kto stworzył Boga. ? Na całe szczęście tylko parę razy z tymi ,z  którymi rozmawiałem zadali mi to pytanie. Odpowiadałem wtedy krótko- Tego niestety nie wiemy.😏

Offline Reskator

A kto stworzył Boga?
Zadali Ci takie pytanie mogłeś odpowiedzieć pytaniem: A kto stworzył tego co stworzył Boga?
I kółko się zamyka bo można tak w kółko.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5223
  • Najbardziej boję się fanatyków.
Jak patrzę jak w przyrodzie wszystko ze sobą współistnieje i jak są chociażby poszczególne części naszego ciała zbudowane, to nasuwa mi się myśl o tym jak wszechmocny jest stwórca tych rzeczy .

Jednak jak widzę cierpienia ludzi i całego świata zwierzęcego w okół nas to mam poczucie ,że żadnego Boga nie ma..

Jak mówiłem ludziom o Bogu i jego zaletach ,zawsze obawiałem się pytania -a kto stworzył Boga. ? Na całe szczęście tylko parę razy z tymi ,z  którymi rozmawiałem zadali mi to pytanie. Odpowiadałem wtedy krótko- Tego niestety nie wiemy.😏

Mam podobny dylemat. Nie potrafię sobie wyobrazić powstanie całego wszechświata przez przypadek
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,