Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  (Przeczytany 1298 razy)

Offline darew

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
« dnia: 26 Styczeń, 2025, 10:38 »
Dzisiaj kolejny 33 finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Miliardy zebranych publicznie pieniędzy, przeznaczonych głównie na służbę zdrowia oraz kontrowersyjny prezes, unikający przejrzystych sprawozdań finansowych.
Co o tym sądzicie?

Offline donadams

Odp: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Styczeń, 2025, 10:42 »
Zdaje się, że nie miliardy, a około 200 milionów, co stanowi około 1 promila budżetu NFZ.

Najbardziej absurdalne jest dla mnie to, że jest to inicjatywa będąca odpowiedzią na nieudolność rządu, po czym rząd bierze w niej udział i przekazuje fanty na licytację, by... przeciwdziałać swojej nieudolności? Widzę tu sprzeczność logiczną, a w zasadzie plucie w twarz obywatelowi. Ludzie, którzy orają NFZ i nie robią nic, żeby działał sprawnie, przekazują fanty na WOŚP. To ja bym wolał, żeby po prostu wykonywali swoją pracę dobrze, a wtedy WOŚP nie byłby potrzebny (chociaż i tak skala pomocy jest niewielka).
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline darew

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Styczeń, 2025, 10:51 »
Zdaje się, że nie miliardy, a około 200 milionów, co stanowi około 1 promila budżetu NFZ.
2 281 009 985 zł. Miałem na myśli od początku działalności w 1993r.
To co podałeś to przybliżona kwota rocznej zbiórki z ostatnich lat.
https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art41707941-ile-pieniedzy-zebral-wosp-od-poczatku-dzialalnosci-kwota-jest-imponujaca

« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 11:29 wysłana przez darew »

Offline Sebastian

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Styczeń, 2025, 12:58 »
kwestia "kontrowersyjnego" prezesa który rzekomo "unika przejrzystych sprawozdań" to temat wokół którego narosły różne mity
WOŚP nie tylko składa sprawozdania finansowe, ale także publikuje te sprawozdania
problem w tym że osoba która nie zna się na rachunkowości może niewiele z nich zrozumieć

Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline onyk

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Styczeń, 2025, 13:23 »
kwestia "kontrowersyjnego" prezesa który rzekomo "unika przejrzystych sprawozdań" to temat wokół którego narosły różne mity
WOŚP nie tylko składa sprawozdania finansowe, ale także publikuje te sprawozdania
problem w tym że osoba która nie zna się na rachunkowości może niewiele z nich zrozumieć
A  mówią Ci coś firmy "Mrówka Cała", "Złoty Melon", Jasna Sprawa" i "Tabasco"?

Offline donadams

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Styczeń, 2025, 13:58 »
2 281 009 985 zł. Miałem na myśli od początku działalności w 1993r.
To co podałeś to przybliżona kwota rocznej zbiórki z ostatnich lat.
https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art41707941-ile-pieniedzy-zebral-wosp-od-poczatku-dzialalnosci-kwota-jest-imponujaca
.

Tak, racja. Wziąłem tylko z ostatniego roku, żeby prościej było porównać skalę. Jeśli porównamy kwotę zebraną ze wszystkich tych lat, wyjdzie jeszcze mniej niż 1 promila w porównaniu do łącznych budżetów na ochronę zdrowia.

Wiesz, pisanie "miliardy" o zaledwie dwóch miliardach złotych, to lekka przesada. Technicznie to prawda. Jeśli mam na koncie milion złotych, można nazwać mnie milionerem, jednak gdy ludzie mówią o milionerach, raczej nie biorą na poważnie ludzi, którzy raptem zebrali 1 milion, choć technicznie wszystko się zgadza.

Te dwa miliardy to nadal mniej niż różnica we wpływach do NFZ wynikająca z ostatniego projektu Trzeciej Drogi, czy raczej Hołowni, więc skala tutaj naprawdę nie jest imponująca względem całości, ale to są obiektywnie oczywiście duże pieniądze. Natomiast chciałbym, żeby rząd nie odstawiał takiej szopki, tylko zrobił tak, by WOŚP stał się zbędny.

Poza tym WOŚP to dziś religia. Nie dla wszystkich, ale dla wielu ludzi tak, biorąc pod uwagę potrzeby, które spełnia, oraz oddanie, z jakim walczą o swojego Owsiaka Kierowniczego.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline onyk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Styczeń, 2025, 14:44 »
Natomiast chciałbym, żeby rząd nie odstawiał takiej szopki, tylko zrobił tak, by WOŚP stał się zbędny.
Jest zupełnie na odwrót. Rząd powierza WOŚP kolejne sprawy do finansowania np. ostatnio pomoc powodzianom.
Znane jest także polityczne zaangażowanie Owsiaka po stronie obecnej władzy.

Poza tym WOŚP to dziś religia. Nie dla wszystkich, ale dla wielu ludzi tak, biorąc pod uwagę potrzeby, które spełnia, oraz oddanie, z jakim walczą o swojego Owsiaka Kierowniczego.
Przypomina to gloryfikacje J.P II przez katolików w Polsce czy Ciała Kierowniczego u Świadków Jehowy - Nie pytać się pieniądze o "szczegóły" jak sprawa molestowania swksualnego dzieci, a kto o to pyta to odstępca, heretyk albo hejter.

Offline darew

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Styczeń, 2025, 14:50 »
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/CA74F9BF80

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Eugeniusz Wasilewski (spr.), Sędziowie WSA Adam Lipiński, Andrzej Góraj, po rozpoznaniu w trybie uproszczonym w dniu 22 listopada 2016 r. sprawy ze skargi P.W. na bezczynność i przewlekłe prowadzenie postępowania przez Fundację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy z siedzibą w [...] w przedmiocie udostępnienia informacji publicznej 1. zobowiązuje Fundację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy z siedzibą w [...] do rozpatrzenia wniosku skarżącego P. W. z dnia [...] kwietnia 2016 r. o udostępnienie informacji publicznej, w terminie 14 dni od daty doręczenia prawomocnego wyroku wraz z aktami sprawy; 2. stwierdza, że bezczynność organu nie miała miejsca z rażącym naruszeniem prawa; 3. zasądza od Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy z siedzibą w [...] na rzecz skarżącego P. W. kwotę 100 (słownie: sto) złotych, tytułem zwrotu kosztów postępowania.

Wyroki sądu to chyba nie mity?  ;D
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 14:55 wysłana przez darew »

Offline darew

« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 15:11 wysłana przez darew »

Offline Sebastian

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Styczeń, 2025, 16:21 »
A  mówią Ci coś firmy "Mrówka Cała", "Złoty Melon", Jasna Sprawa" i "Tabasco"?
tak, znam te zarzuty.

W mojej ocenie WOŚP ogólnie jest w porządku, a jej uczciwość jest porównywalna z Caritasem.

Zarówno Caritas jak i WOŚP wykazują koszty na poziomie około 10% do 11% wpływów i zarówno Caritas jak i WOŚP zatrudniają masę ludzi, a praca w nich jest dla wielu osób źródłem utrzymania.

Nie zgadzam się ani z niesprawiedliwą oceną że Caritas to jeden wielki przekręt ani z niesprawiedliwą oceną że WOŚP to jeden wielki przekręt.

W mojej ocenie warto wspierać Caritas i warto wspierać WOŚP.
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek

Offline donadams

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Styczeń, 2025, 17:08 »
Dobrze napisane. Szkoda, że społeczeństwo jako takie nie ma takiego podejścia.

Mnie te wojny plemienne odpychają od jednego i drugiego. Nie dałem nigdy żadnych pieniędzy ani na WOŚP ani na Caritas. Na szczęście w tych czasach, jeśli ktoś tylko chce, ma mnóstwo okazji przekazywać dowolne środki, w dowolnym momencie roku, na dowolny cel. Więc osobiście wspieram konkretne osoby wpłacając środki na indywidualne zbiórki.

Dodam też może, że tak Caritas ze względu na powiązania religijne, jak i WOŚP ze względu na politycznego, zideologizowanego i moim zdaniem po prostu żenującego Owsiaka, także mnie odpychają, bo oczywiście mam swoje poglądy i w naturalny sposób jedna i druga strona mocno obwarowujac się w wartościach, które za nimi stoją, sprawiają, że określone grupy ludzi odpychają.

(Nawet, jeśli ktoś uzna, że tam nie ma ideologii, polityki, a jest tylko samo dobro... No nie. Chciałbym, żeby ludzie, którzy wspierają daną opcję, widzieli ją taką jaką jest. Z jej plusami i minusami.)

Offline Sebastian

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Styczeń, 2025, 17:37 »
ja jestem niewierzący więc dla mnie okoliczność że Caritas jest akurat kościelny nie stanowi argumentu za wspieraniem tej inicjatywy. Jeśli jednak widać konkretne efekty działania, np. stołówkę wydającą posiłki osobom biednym, to moim zdaniem to już _jest_ argumentem.

otoczka "ideologiczna" wokół WOŚP mnie nie zachęca, ale jeśli widać konkretne efekty działania, np. sprzęt medyczny kupiony przez WOŚP, to moim zdaniem _jest_ to argumentem.

a wojnę plemion zostawiam innym ludziom, ja nie biorę w niej udziału.

Offline Efektmotyla

• Pionier specjalny
  • Polubień: 4700
  • Wspaniale że znajomi i rodzina się budzą :)
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Styczeń, 2025, 17:39 »
Ja uważam że powinna być przejrzysta łatwa do pojęcia umysłem dla przeciętnego człowieka nie będącego księgowym strona gdzie by się wpisywało dowolną fundację i tam było czarno na białym.
Zebrano x. Koszty działalności % X. Stan konta xxxx. Wydatkowana na cele xxx tyle a tyle PLN.

A dla bardziej wnikliwych możliwość wejścia głębiej i analizy co za ile kupiono i od kogo + porównywanie cen rynkowych i wysnuwanie wniosków.

POWINNA BYĆ TRANSPARENTNOŚĆ PEŁNA

Offline Reskator

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Styczeń, 2025, 18:55 »
Szkoda że Jurek Owsiak nie zdystansował się od wszelkich organizacji partyjnych.
Stąd te ciągłe naprzemian wielbienia i krytykowania.
Wielu polityków lubi pogrzać się ciepłem czy to dobrego organizatora,sportowca czy aktora.
A takiej organizacji jak WOŚP potrzebna była i jest NIEZALEŻNOŚĆ
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 18:56 wysłana przez Reskator »

Offline onyk

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Styczeń, 2025, 20:01 »
Ja uważam że powinna być przejrzysta łatwa do pojęcia umysłem dla przeciętnego człowieka nie będącego księgowym strona gdzie by się wpisywało dowolną fundację i tam było czarno na białym.
Zebrano x. Koszty działalności % X. Stan konta xxxx. Wydatkowana na cele xxx tyle a tyle PLN.

A dla bardziej wnikliwych możliwość wejścia głębiej i analizy co za ile kupiono i od kogo + porównywanie cen rynkowych i wysnuwanie wniosków.

POWINNA BYĆ TRANSPARENTNOŚĆ PEŁNA
Na pytania dotyczące udostępnienia dokumentacji przepływów finansowych, do których w wyroku Owsiaka zobowiazał sąd odpowiada tak:

« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 20:16 wysłana przez onyk »