Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  (Przeczytany 1271 razy)

Offline darew

Odp: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Styczeń, 2025, 20:34 »
Szkoda że Jurek Owsiak nie zdystansował się od wszelkich organizacji partyjnych.
Stąd te ciągłe naprzemian wielbienia i krytykowania.
Wielu polityków lubi pogrzać się ciepłem czy to dobrego organizatora,sportowca czy aktora.
A takiej organizacji jak WOŚP potrzebna była i jest NIEZALEŻNOŚĆ
Zdystansował się
Za pieniądze z publicznych zbiórek sfinansował banery o walce z sepsą akurat przed wyborami
 https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nielegalne-finansowanie-kampanii-wyborczej-na-plakatach-WOSP-Kandydatka-PiS-zawiadamia-PKW-8621429.html

Owsiak na "marszu miliona serc" zorganizowanym przez KO, 1 października 2023, 2 tygodnie przed wyborami parlamentarnymi
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 21:16 wysłana przez darew »

Offline Reskator

« Odpowiedź #16 dnia: 26 Styczeń, 2025, 21:08 »
Darew no właśnie NIE zdystansował się.
Czy ja piszę jakimś wymarłym językiem że trudno mnie zrozumieć? :) :D ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 21:10 wysłana przez Reskator »

Offline Storczyk

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Styczeń, 2025, 21:12 »
16 lat temu jak leżałam na porodówce, większość sprzętu oklejona była serduszkami, aż ciarki mi przeszły.
Co z tego, że NFZ ma  takie wpływy ze składek (a zamyka szpitale bo niewydolny...)a WOŚP to kropla.Bez tej kropli to szpitale nie miałyby sprzętu, aby leczyć ludzi,
 ten człowiek robi kawał dobrej roboty.
Wierzę w jego uczciwość, gdyby był cwaniakiem i oszustem już dawno by poległ.
Wspieram go 2 lata temu moja bratanica zmarła na sepsę.
Osierociła dwoje dzieci

« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 21:15 wysłana przez Storczyk »

Offline darew

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Styczeń, 2025, 21:23 »
Darew no właśnie NIE zdystansował się.
Czy ja piszę jakimś wymarłym językiem że trudno mnie zrozumieć? :) :D ;)

Nie, skądże znowu. Ja tylko pokazałem że nie tylko nie zdystansował się ale jeszcze bardziej do polityki się zbliżył  :D :D
No bo jak można interpretować finansowanie banerów o walce z sepsą i mówienie o tej walce na partyjnych wiecach wyborczych, prychając śmiechem.

Offline bene

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Styczeń, 2025, 21:36 »
Miałem nic nie pisać, ale przeraża mnie ta przysłowiowa polska zawiść. Wszystkim tym co tak lubują się w umniejszaniu kogoś dokonań szukaniu dziury w całym proponuję by sami choć w malutkiej skali zrobili coś dla dobra innych. Podejrzewam, że szybko krytyka innych wyparowała by im z głowy.
Można spierać się czy działania około WOŚP przynoszą znikome czy też kolosalne profity Owsiakowi i jego najbliższym. Ale niestety żyjemy w takich a nie innych czasach gdzie za wszelkiego rodzaju usługi niestety ale trzeba zapłacić. Jeżeli ktoś udowodni że WOŚP totalnie za takie usługi przepłaca powyżej cen rynkowych porównywalnych usług to może być powód do bicia piany.
Ale sądzę że punktu widzenia wszelkiej maści malkontentów Jurek Owsiak robi jeden poważny błąd. Nie przelewa na ich konta wszystkich aktywów swoich i fundacyjnych tylko nierozsądnie wydaje to na sprzęt medyczny.
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Offline Reskator

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Styczeń, 2025, 23:07 »
Ale sądzę że punktu widzenia wszelkiej maści malkontentów Jurek Owsiak robi jeden poważny błąd. Nie przelewa na ich konta wszystkich aktywów swoich i fundacyjnych tylko nierozsądnie wydaje to na sprzęt medyczny.
O tak! By jakiś sprzęt kupić to po drodze musi być z 10 pośredników z cenami z kosmosu jak z respiratorami.
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 23:12 wysłana przez Reskator »

Offline bene

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Styczeń, 2025, 23:20 »
O tak! By jakiś sprzęt kupić to po drodze musi być z 10 pośredników z cenami z kosmosu jak z respiratorami.
am nadzieję że masz porównanie cen zakupów przez WOŚP z cenami wolnorynkowymi a nie bazujesz na domysłach i pomówieniach

Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Offline Reskator

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Styczeń, 2025, 09:00 »
am nadzieję że masz porównanie cen zakupów przez WOŚP z cenami wolnorynkowymi a nie bazujesz na domysłach i pomówieniach
Żle mnie zrozumiałeś,ja tu nie ironizuję czy wyrażam jakiś sarkazm piszę w kontrze o rządowych zamówieniach w tym wypadku o respiratorach i wcale nie miałem na myśli że w WOŚP jest podobnie.
Popieram WOSP ale zastanawia mnie przy okazji historia WOŚP początkowo chyba każda opcja polityczna,a nawet KK popierało ten ruch co się stało i kiedy nastąpiło to pęknięcie 100%-go poparcia dla WOŚP?

Offline donadams

« Odpowiedź #23 dnia: 27 Styczeń, 2025, 09:26 »
ja jestem niewierzący więc dla mnie okoliczność że Caritas jest akurat kościelny nie stanowi argumentu za wspieraniem tej inicjatywy. Jeśli jednak widać konkretne efekty działania, np. stołówkę wydającą posiłki osobom biednym, to moim zdaniem to już _jest_ argumentem.

otoczka "ideologiczna" wokół WOŚP mnie nie zachęca, ale jeśli widać konkretne efekty działania, np. sprzęt medyczny kupiony przez WOŚP, to moim zdaniem _jest_ to argumentem.

a wojnę plemion zostawiam innym ludziom, ja nie biorę w niej udziału.

Wydaje mi się, że mówisz tak dość lekką ręką, ale nie byłbyś w stanie powiedzieć tak w odniesieniu do wszystkich organizacji non-profit, np. w stosunku do Watchtower Tract Society of PA lub NY. A może powinieneś! Przecież widać konkretne efekty działania, więc moim zdaniem _jest_ to argumentem. Pomagają mnóstwie ludzi wieść lepsze życie, wolne od wszelkiego rodzaju nałogów, prowadzą kampanie społeczne umacniające rodziny, w przypadku kataklizmów wydają dziesiątki tysięcy ciepłych posiłków i niosą pomoc często jako pierwsi! A wojnę plemion zostaw innym ludziom, nie bierz w niej udziału.

Przecież pozycjonowanie się jako ktoś, kto mówi ludziom, kto jest dobry, a kto nie, co jest nienawiścią, a co jest miłością, przy okazji będąc nietransparentnym, to w ogóle nie są argumenty, żeby jednak ocenić całość inicjatywy krytycznie, nawet jeśli przytoczone już jej elementy oceniamy pozytywnie. Oczywiście celowo wybrałem takie elementy negatywnego wpływu na społeczeństwo, które pasują zarówno do orga jak i do WOŚP. W jednym i drugim przypadku można mówić, że to nie organizacja (tutaj już dotyczy to zarówno jednej i drugiej) tworzy podziały, tylko ludzie. Taka interpretacja jest możliwa, ale wtedy należałoby ją jednak zastosować do jednych i do drugich, a sądzę, że na tym forum nie będzie nam łatwo zdjąć odpowiedzialność z CK jak gdyby nigdy nic. To dlaczego miałbym zastosować analogiczne podejście do Owsiaka? Napędza wiele negatywnych zjawisk, oczywiście można udawać, że to nie działa, ale znów - gdy chodzi o CK, nie jesteśmy tacy łaskawi w ocenach.

Ja tu widzę paradoksalnie bardzo dużo analogii do funkcjonowania sekty i w takiej sytuacji guru zwyczajnie ponosi odpowiedzialność. A że sekty zawsze wycierają sobie gęby pożyteczną społecznie działalnością, to standard.

Nie jest tak. Ceny dla WOŚP są najniższe na rynku. Pomija się pośredników, jeśli to jest możliwe, czyli jeśli producent jest krajowy, zakupy odbywają się bezpośrednio u producenta. Jeśli jest zagraniczny, to u pierwszego dystrybutora. Brałem udział w transakcjach sprzętu medycznego dla WOŚP (z ręki producenta sprzętu medycznego), widziałem umowy i ta informacja jest z pierwszej ręki. De facto sprzedaż sprzętu WOŚP się nie opłaca, natomiast firmy robią to albo z przekonania, że tak należy i traktują to jako wsparcie, albo wykorzystują jako marketing (lub jedno i drugie). Marża jest minimalna.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń, 2025, 09:31 wysłana przez donadams »
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Sebastian

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Styczeń, 2025, 11:08 »
Wydaje mi się, że mówisz tak dość lekką ręką, ale nie byłbyś w stanie powiedzieć tak w odniesieniu do wszystkich organizacji non-profit, np. w stosunku do Watchtower Tract Society of PA lub NY. A może powinieneś! Przecież widać konkretne efekty działania, więc moim zdaniem _jest_ to argumentem. Pomagają mnóstwie ludzi wieść lepsze życie, wolne od wszelkiego rodzaju nałogów, prowadzą kampanie społeczne umacniające rodziny, w przypadku kataklizmów wydają dziesiątki tysięcy ciepłych posiłków i niosą pomoc często jako pierwsi! A wojnę plemion zostaw innym ludziom, nie bierz w niej udziału.
różnica polega na tym, że w przypadku sekty świadków Jehowy wszystko podporządkowane jest propagandzie, a w przypadku WOŚP wszystko podporządowane jest zakupom sprzętu medycznego

poza tym w odniesieniu do sekty obydwaj wiemy że "kampanie umacniające rodziny" to fikcja, niesienie pomocy "jako pierwsi" to fikcja, życie wolne od nałogów to fikcja
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2519
  • Między ślepymi jednooki królem
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Styczeń, 2025, 11:39 »

Właśnie tak myślą Świadkowie Jehowy.

Offline donadams

« Odpowiedź #26 dnia: 27 Styczeń, 2025, 11:40 »
różnica polega na tym, że w przypadku sekty świadków Jehowy wszystko podporządkowane jest propagandzie, a w przypadku WOŚP wszystko podporządowane jest zakupom sprzętu medycznego

poza tym w odniesieniu do sekty obydwaj wiemy że "kampanie umacniające rodziny" to fikcja, niesienie pomocy "jako pierwsi" to fikcja, życie wolne od nałogów to fikcja

Nie zgodzę się z takim punktem widzenia. Uważasz tak tylko dlatego, że to cię bezpośrednio dotknęło, siedzisz w środku, poświęciłeś istotną część swojego życia, by tego typu rzeczy wykazywać. Ludzie, którzy robią to samo w odniesieniu do WOŚP, mówią dokładnie to samo, co ty. Jest ich oczywiście mniej ze względu na model działania organizacji, ale są i robią robotę, której nie da się po prostu odrzucić jako kłamstwa, oszczerstwa czy hejt (chyba, że jesteś członkiem sekty i twój guru mówi ci, że każda krytyka to hejt - brzmi znajomo?).

Nie jest też prawdą, że kampanie umacniające rodziny i akcje niesienia pomocy to fikcja. Zarówno jedno jak i drugie dzieje się w sposób obarczony bardzo wysokimi kosztami, ale to są fakty. Podobnie w przypadku ludzi, którzy zmienili swoje życie na lepsze i odeszli od przemocowego męża, czy udało im się porzucić uzależnienia. Znam wiele takich osób, dla których zostanie świadkiem wiązało się z taką zmianą. Więc niby dlaczego to ma być fikcja?

Można argumentować, że być może zmiana nadeszłaby nawet bez organizacji, ale być może gdyby nie WOŚP, rząd robiłby swoją robotę i te same osoby - lub inne - byłyby leczone (a ktoś inny by umarł, tak jak zresztą dzieje się to także, gdy WOŚP działa).

Wreszcie skąd pomysł, że w WOŚP wszystko jest podporządkowane zakupom sprzętu medycznego? Wejdź na jw.org. Przeczytasz, że wszystko jest podporządkowane działalności kaznodziejskiej lub edukacyjnej.

Analogie są niezliczone. A ja nawet nie twierdzę, że WOŚP jest zły. Twierdzę tylko, że jest upolityczniony, tworzy istotne podziały, w dodatku jest nietransparentny, ale działa, bo Owsiak gromadzi wokół siebie wyznawców. Nadal jednak zdecydowana większość zebranych środków jest przekazywana na cele dobroczynne i tego nie neguję. Zwyczajnie chciałbym, żebyśmy widzieli to takim, jakie jest, bez propagandowego patosu, który występuje w absurdalnej skali.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Sebastian

« Odpowiedź #27 dnia: 27 Styczeń, 2025, 11:46 »
ja nie jestem "wyznawcą" Owsiaka, ale wspieram WOŚP finansowo.
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline donadams

« Odpowiedź #28 dnia: 27 Styczeń, 2025, 12:05 »
Przecież nie mówię, że jesteś, ani że nie powinieneś wspierać :)

16 lat temu jak leżałam na porodówce, większość sprzętu oklejona była serduszkami, aż ciarki mi przeszły.
Co z tego, że NFZ ma  takie wpływy ze składek (a zamyka szpitale bo niewydolny...)a WOŚP to kropla.Bez tej kropli to szpitale nie miałyby sprzętu, aby leczyć ludzi,
 ten człowiek robi kawał dobrej roboty.
Wspieram go 2 lata temu moja bratanica zmarła na sepsę.
Osierociła dwoje dzieci

Bo tak działa marketing. WOŚP robi to samo, co robi chociażby Unia Europejska. Wszędzie tam, gdzie jest sprzęt WOŚP, każdy musi to wiedzieć. To nie jest opcja - to jest ich polityka i wymaganie. Unia Europejska nakazuje natomiast umieszczanie informacja o stopniu dofinansowania. Przez tego typu akcje można dojść do błędnego wniosku, że gdyby nie WOŚP, to byśmy wszyscy poumierali, a gdyby nie Unia Europejska, to nie mielibyśmy dróg. To są elementy polityki informacyjnej mającej na celu osiągnięcie pewnego efektu, co jak widać się udaje. Ludzie zaczynają myśleć, że coś odgrywa kluczową rolę, gdy tak nie jest.

Gdyby na wszystkich niedofinansowanych elementach zaczęła się pojawiać tabliczka "Sfinansowane przez Rząd Rzeczypospolitej Polskiej" lub ewentualnie "Samorząd", a w dodatku z klauzulą "Z Twoich podatków", to począwszy od chodnika przed domem na zdecydowanej większości elementów infrastruktury, widniałaby taka informacja. Tylko że nikt tego nie robi, bo to jest rzecz zupełnie oczywista, a tym samym pojawiająca się "polityka informacyjna" dotycząca innych źródeł finansowania sprawia, że w naszej świadomości wypycha się to, stanowi ogromną większość, a w przypadku czego takiej polityki się po prostu nie stosuje.

Także nie, skala pomocy jest mikroskopijna, obejmuje mniej niż 1 promil finansowania służby zdrowia przez całą działalność WOŚP, natomiast polityka informacyjna, marketing czy propagdanda - jak kto woli - są na tyle dobre, że wydaje się, że jest inaczej. No ale nie jest.

I jeśli ja, lub moje dziecko, trafią na sprzęt WOŚP w szpitalu, to nadal nie będę wrzucał ani złotówki, bo to nie jest zasługa WOŚP, że ten sprzęt tam jest. To obowiązek władzy, bo go zapewnić i to nie mój problem, czy wyręcza się jakąś organizacją, czy nie. Jestem obywatelem, nie mam wyjścia i muszę płacić podatki zdrowotne, więc nie obchodzi mnie jak to zostanie zrobione. Założenie promowane przez niektórych ludzi, jakoby osoby nie dające na WOŚP nie powinny korzystać z tego sprzętu, jest o tyle nietrafione, że ja nie wybieram, gdzie trafię ja czy moje dziecko, a trafia nie do szpitala WOŚP, tylko do szpitala publicznego z umową NFZ i tylko to mnie interesuje.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń, 2025, 12:26 wysłana przez donadams »

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2519
  • Między ślepymi jednooki królem
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Styczeń, 2025, 21:55 »

Bo tak działa marketing. WOŚP robi to samo, co robi chociażby Unia Europejska. Wszędzie tam, gdzie jest sprzęt WOŚP, każdy musi to wiedzieć. To nie jest opcja - to jest ich polityka i wymaganie. Unia Europejska nakazuje natomiast umieszczanie informacja o stopniu dofinansowania. Przez tego typu akcje można dojść do błędnego wniosku, że gdyby nie WOŚP, to byśmy wszyscy poumierali, a gdyby nie Unia Europejska, to nie mielibyśmy dróg. To są elementy polityki informacyjnej mającej na celu osiągnięcie pewnego efektu, co jak widać się udaje. Ludzie zaczynają myśleć, że coś odgrywa kluczową rolę, gdy tak nie jest.

Gdyby na wszystkich niedofinansowanych elementach zaczęła się pojawiać tabliczka "Sfinansowane przez Rząd Rzeczypospolitej Polskiej" lub ewentualnie "Samorząd", a w dodatku z klauzulą "Z Twoich podatków", to począwszy od chodnika przed domem na zdecydowanej większości elementów infrastruktury, widniałaby taka informacja. Tylko że nikt tego nie robi, bo to jest rzecz zupełnie oczywista, a tym samym pojawiająca się "polityka informacyjna" dotycząca innych źródeł finansowania sprawia, że w naszej świadomości wypycha się to, stanowi ogromną większość, a w przypadku czego takiej polityki się po prostu nie stosuje.

Wymienili żarówki na ulicy a tablica że hoho  ;)

A propos Orkiestry, polecam: