Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Najważniejsza historia biblijna  (Przeczytany 10574 razy)

Offline Sebastian

Odp: Najważniejsza historia biblijna
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Czerwiec, 2024, 22:25 »
z organizacji odszedłem w 2002 ale w 2023 stałem się katolikiem.

z katolicyzmu wybudziłem się stopniowo gdzieś 2011/2013 ale trudno mi wskazać konkretną datę

pamiętam jednak, że gdy Franciszek Beznumerkowy został wybrany na papieża, to ja już czułem się 100% ateistą.

patrząc z obecnej perspektywy, mogę powiedzieć, że moje odejście z sekty NIE było "wybudzeniem"
w 2002 roku ja tylko "przewróciłem się podczas snu z lewego boku na prawy i spałem dalej" :) 
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec, 2024, 22:30 wysłana przez Sebastian »
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Online Gostek

« Odpowiedź #91 dnia: 14 Czerwiec, 2024, 07:51 »
z organizacji odszedłem w 2002 ale w 2023 stałem się katolikiem.

z katolicyzmu wybudziłem się stopniowo gdzieś 2011/2013 ale trudno mi wskazać konkretną datę

pamiętam jednak, że gdy Franciszek Beznumerkowy został wybrany na papieża, to ja już czułem się 100% ateistą.

patrząc z obecnej perspektywy, mogę powiedzieć, że moje odejście z sekty NIE było "wybudzeniem"
w 2002 roku ja tylko "przewróciłem się podczas snu z lewego boku na prawy i spałem dalej" :)

To naprawdę ciekawa historia . Nie słyszałem  jeszcze o takim przypadku ,kiedy to były Świadek Jehowy wrócił do macierzy.😊 Raz tylko w internecie widziałem filmik jak, publicznie w kościele świadek Jehowy wyznał grzechy i padając na twarz ponownie został katolikiem . Ale to było z 10 lat temu.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec, 2024, 08:03 wysłana przez Gostek »

Offline Sebastian

« Odpowiedź #92 dnia: 14 Czerwiec, 2024, 09:50 »
bo to faktycznie bardzo rzadkie przypadki
ja ponad 20 lat temu, tamten koleś o którym piszesz 10 lat temu, potem może ktoś niedawno, a następny pewnie za kolejną dekadę.
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Online Gostek

« Odpowiedź #93 dnia: 15 Czerwiec, 2024, 17:12 »
bo to faktycznie bardzo rzadkie przypadki
ja ponad 20 lat temu, tamten koleś o którym piszesz 10 lat temu, potem może ktoś niedawno, a następny pewnie za kolejną dekadę.

Słyszałem jedynie ,że była siostra bądź brat wzięli ślub w kościele katolickim ,ale czy potem żyli po katolicku ,zy po świadkowsku czy bez Boga ,tego nikt nie wie..Pewnie wielu decyduje się na zmianę religo tylko i wyłącznie ze względu na małżonka,który jest katolikiem .

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2608
  • Między ślepymi jednooki królem
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Grudzień, 2024, 23:20 »
Zastanawiające może być dlaczego wąż jest tą tajemniczą postacią.
Moja teoria jest taka, że ludzie uważali za największe zagrożenie ze świata zwierząt właśnie węże jadowite.
Cejrowski opowiada, w jednym ze swoich filmów, jaka jest jedna z najbardziej pożądanych, przez Indian amazońskich, zdobycz cywilizacyjna. To są gumowce, bo chronią nogi aż po łydki. Jadowite węzę atakują znienacka i kąsają trochę powyżej kostek.
Lew czy inny drapieżnik jest bardziej przewidywalny. Pytanie kolegi, z tropikalnych stron, o to jakie są najbardziej groźne węże w Polsce, wydaje mi się zbieżne z tą uwagą.

Offline Andrzejek

« Odpowiedź #95 dnia: Dzisiaj o 06:19 »
NAJWAŻNIEJSZA HISTORIA BIBLIJNA

Przeczytałem wszystkie wypowiedzi kolegów na ten temat i muszę ze zdumieniem stwierdzić, że większość z Was łączy kradzież kilku owoców z Jezusem, odkupieniem grzechów oraz całą teologią Nowego Testamentu, zapominając o właściwym przesłaniu wydarzenia w Ogrodzie Eden, którego pierwotnym adresatem byli wyłącznie Żydzi.

Ci z Was, którzy znają mnie z moich dotychczasowych wypowiedzi, wiedzą, że staram się czytać Pismo tak, jak przekazuje je Bóg ustami biblijnych autorów. Nie interpretuję potknięć poszczególnych pisarzy jako błędów ludzkich, ponieważ przyjmuję ogólne założenie o boskim dyktandzie.

W judaizmie pierwszy grzech ludzi — grzech Adama i Ewy w Ogrodzie Eden — interpretowany jest zupełnie inaczej niż w chrześcijaństwie. Przede wszystkim ich czyn (zjedzenie owocu z Drzewa Poznania Dobra i Zła) rozumiany jest jako przejaw wolnej woli. Wolna wola jest jednak jedynie narzędziem wyboru, którym kieruje charakter człowieka, a za ten — w pewnym sensie — odpowiada jego Stwórca.
Możemy zauważyć, że ten sam Stwórca powołał do istnienia cały świat zwierzęcy, w którym panuje względna harmonia: zwierzęta tego samego gatunku nie niszczą siebie nawzajem ani nie degradują celowo swojego środowiska. Warto się nad tym zastanowić.

Żydzi nie uważają, że wszyscy ludzie są automatycznie „grzeszni” z powodu czynu Adama i Ewy. Każdy odpowiada za własne działania. Chrześcijaństwo natomiast rozwinęło tę historię w ideę grzechu pierworodnego, który miałby przechodzić z pokolenia na pokolenie. Zawsze budziło to moje zdziwienie — zwłaszcza że wszystkie znane nam cechy dziedziczne przekazywane są przez geny, a „gen grzechu pierworodnego” nie został nigdy odkryty.

Wracając do Ogrodu Eden, widzimy wyraźnie, że Bóg nie stosuje zbiorowej odpowiedzialności, lecz karze bezpośrednio winowajców. Tora opisuje konsekwencje ich czynu: cięższą pracę i trud w zdobywaniu pożywienia. Nie jest to „skazanie na grzech”, lecz raczej naturalny efekt oddzielenia od pierwotnej harmonii z Bogiem i światem.

Teologia chrześcijańska wskazuje natomiast, że jedną z konsekwencji grzechu pierworodnego jest śmierć. Jednak śmierć dotyczy wszystkich organizmów żywych i wynika z praw natury. Bóg co prawda zapowiedział Adamowi: ...tego samego dnia kiedy zjesz z niego „umrzesz śmiercią” (מוֹת תָּמוּת, mot tamut), lecz mimo to pozwolił mu żyć jeszcze 930 lat.

Zamiast kłaść nacisk na dziedziczenie winy, tradycja żydowska skupia się na lekcjach moralnych i duchowych płynących z tej historii. Najważniejsze elementy to:
wolna wola i odpowiedzialność,
konsekwencje czynów, a nie dziedziczna kara,
symbolika i nauka etyczna.

Historia ta ukazuje pokusę, granice ludzkiej ciekawości oraz znaczenie posłuszeństwa wobec Bożych wskazań. W komentarzach rabinicznych podkreśla się, że grzech był „ludzki” i zrozumiały, ale wymaga refleksji oraz naprawy (tikkun).
Judaizm koncentruje się na idei tikkun olam — naprawy świata. Człowiek popełnia błędy, ale jego zadaniem jest ich naprawianie poprzez dobre czyny i przestrzeganie prawa Bożego. Grzech Adama i Ewy nie obciąża całej ludzkości, lecz stanowi lekcję o odpowiedzialności i możliwości wyboru.

Również odpuszczanie grzechów wygląda w judaizmie inaczej niż w wielu innych religiach. Nie istnieje jeden rytuał rozgrzeszenia udzielany przez kapłana. Nie ma spowiedzi, odpustów ani ofiar z ludzi. Kluczową rolę odgrywa proces zwany teszuwą (powrotem do Boga).
Proces ten obejmuje:
uznanie grzechu,
szczery żal,
wyznanie (często w modlitwie),
naprawienie wyrządzonej szkody,
postanowienie poprawy.
Bez tych elementów nie ma pełnego odpuszczenia.
W judaizmie rozróżnia się także:
grzechy wobec Boga — które Bóg przebacza po dokonaniu teszuwy,
grzechy wobec drugiego człowieka — które wymagają najpierw pojednania z pokrzywdzonym.
Szczególne znaczenie ma Jom Kipur — Dzień Przebłagania. Jest to czas postu, modlitwy i refleksji, kiedy — według tradycji — Bóg pieczętuje los człowieka na nadchodzący rok. Przebaczenie dotyczy jednak tylko relacji z Bogiem; relacje międzyludzkie należy naprawić wcześniej.
W czasach starożytnych ważną rolę odgrywała Świątynia Jerozolimska, gdzie składano ofiary za grzechy. Po jej zniszczeniu w 70 roku n.e. judaizm przeszedł na formę religijności opartą na modlitwie, skrusze i dobrych uczynkach.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 07:00 wysłana przez Andrzejek »

Offline Andrzejek

« Odpowiedź #96 dnia: Dzisiaj o 06:50 »
NAJWAŻNIEJSZA HISTORIA BIBLIJNA
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 06:53 wysłana przez Andrzejek »