Zastanawia mnie dlaczego Pani Agnieszka z wybitnymi aktorami jak Maja Ostaszewska czy Maciej Sztuhr nie nakręcili filmu o Niespotykanej w skali Świata pomocy Polaków udzielonej Ukraińcom?
Poważnie pytam , dlaczego nie ma filmu który by łączył naród ponad partyjnymi plemiennymi podziałami?
Za to jest film o wojnie. Tak na granicy toczyła się wojna. Na wojnie nie jest kolorowo i nie jest przyjemnie i miło.
Sytuacja w obu przypadkach jest zupełnie inna.
Ukraińcy wcale nie musieli nagle masowo uciekać z Ukrainy, kiedy to na przygranicznych terenach wybuchło starcie obu armii. Było i jest wystarczająco dużo miejsca w pozostałej części tego kraju, żeby ulokować niewielką ilość mieszkańców, którzy mieszkali na terenach zajętych przez Rosjan.
Inni mieszkańcy wcale nie musieli wyjeżdzać, żeby schronić się za granicą.
Podobnie było w Syrii, gdzie toczyły się walki e pewnym rejonie kraju, a w pozostałej części zdecydowanie większej części ludzie prowadzili normalne życie. Widziałam wiele relacji z tego kraju. Ludzie w części wolnej od działań wojennych chodzili do barów, na dyskoteki...
Pomimo tego kraje zachodnie przyjęły wiele milionów uciekinierów z tego kraju, a ci w pewnej części wracali tam w celach turystycznych, już jako azylanci przyjęci przez kraje zachodnie.
Identyczna jest sytuacja przyjętych Ukraińców. Zdecydowana większość przybyłych wykorzystała sytuację, że niektóre kraje bez sprawdzania, gdzie kto wcześniej w jakim rejonie Ukrainy mieszkał przyjmował wszystkich, którzy chcieli zmienić swoje miejsce zamieszkania, wykorzystując fakt konfliktu z Rosją.
Teraz Ukraińcy podobnie jak Syryjczycy wyjeżdzają do swojego kraju na wakacje, w celu wydania zgromadzonych złotówek czy euro.
Akurat jestem w Chorwacji, a jeźdzę do tego kraju już od ponad 20 lat i nigdy tyle samochodów na ukraińskich rejestracjach nie widziałam co obecnie.(Większość to bardzo drogie modele, porsche, Bmw i Mercedes.) Mam wrażenie, że co czwarty samochód należy do Ukraińców. Ludzie miejscowi, się zastanawiają, czy tam w ogóle jest wojna.. 🤔
Sytuacja, kiedy człowiek w przemoczonym ubraniu na - 20 stopniowym mrozie zdycha w środku lasu jest zupełnie inną sytuacją,w której bezwzględnie bezdyskusyjnie należy pomóc. Tego wymaga po prostu zwykła ludzka solidarność ludzka przyzwoitość.
Pomaganie drugiej osobie w skrajnej sytuacji, gdzie decyduje, życie albo śmierć nie podlega politycznej ocenie.