Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Ależ to prawdziwe i życiowe!!!  (Przeczytany 16295 razy)

Offline NNN

• Pionier specjalny
  • Polubień: 3758
  • Niewierny Nierozumny Niewolnik
Odp: Ależ to prawdziwe i życiowe!!!
« Odpowiedź #135 dnia: 22 Czerwiec, 2025, 23:49 »
W tej niezwykle szczegółowej prezentacji odsłaniamy kulisy działalności Świadków Jehowy – organizacji, która przez dziesięciolecia otaczała się aurą religijnej czystości i rzekomego prowadzenia przez Boga, a jednocześnie skrywała poważne grzechy i praktyki niszczące życie jednostek i rodzin.

🔍 Prezentacja analizuje: Prawdziwe oblicze Ciała Kierowniczego, jego autorytaryzm i domaganie się absolutnego posłuszeństwa wiernych.

Fałszywe proroctwa i błędne interpretacje Pisma Świętego (m.in. lata 1914, 1925, 1975), które prowadziły do duchowego i psychicznego zniszczenia tysięcy osób.
 Mechanizmy ekskomuniki (wykluczenia) – brutalne i nieludzkie zerwanie relacji rodzinnych z osobami, które zadały pytania lub odeszły z organizacji.

Manipulację psychologiczną i system kontroli emocjonalnej, który pozbawia członków wolnej woli i samodzielnego myślenia.

Skandale pedofilskie tuszowane przez starszych zboru i brak współpracy z organami ścigania.

Zakazy leczenia krwią, które kosztowały życie wielu niewinnych osób, w tym dzieci.

Prawne batalie z byłymi członkami i sądami państwowymi w wielu krajach, w których organizacja przegrywała z powodu naruszeń praw człowieka.

Ekskomunika w organizacji Świadków Jehowy to nie duchowa praktyka naprawcza, lecz forma kary i represji, która ma zniszczyć więzi społeczne jednostki i zastraszyć resztę zboru.

Całość prezentacji opiera się na faktach, świadectwach byłych członków, dokumentach sądowych oraz dogłębnej analizie doktryny Świadków Jehowy w świetle Pisma Świętego i etyki chrześcijańskiej.

Prezentacja nie ma na celu ataku personalnego, lecz ujawnienie prawdy, która przez lata była ukrywana pod pozorem religijnej pobożności. Jeżeli sam byłeś członkiem tej organizacji, znasz kogoś, kto cierpi z jej powodu, lub po prostu chcesz poznać kulisy tej struktury – ten materiał jest właśnie dla Ciebie.

« Ostatnia zmiana: 22 Czerwiec, 2025, 23:51 wysłana przez NNN »
Nie walczę z organizacją, ja się przed nią bronię, jestem jej ofiarą!
Droga jest mi moja wolność.

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #136 dnia: 25 Czerwiec, 2025, 22:39 »
     @vanessap9260   
  To jest bomba!!!!!😂 height=16😅 height=16😂 height=16😅 height=16😂 height=16 Dzieki❤ height=16

@marina99967   
   Hahaha dobre 😄 height=16tak się poważnie zaczynało że myślałam że to z ich strony😂 height=16 Super pomysł.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec, 2025, 22:45 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #137 dnia: 02 Lipiec, 2025, 22:09 »

@Krucjata.Illuminati

Materiał nie jest jeszcze zakończony, ten temat jest bardzo obszerny dlatego będzie dalsza część

@biblijnachronologia   
   powiem wam szczerze, że nie mogłem tego dooglądać do końca. Wstrząsnęło mną to i czuję ogromne rozgoryczenie. Stanąłem gdzieś w połowie 5 minuty. Zakłamana religia świadków, łowi ludzi wizją życia w raju i poznaniem imienia Ojca Jehowy, choć taki zwrot nie istnieje w Biblii. Może kiedyś oglądnę do końca,  materiał jest zbyt ciężki emocjonalnie   

« Ostatnia zmiana: 02 Lipiec, 2025, 22:59 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #138 dnia: 02 Lipiec, 2025, 22:56 »
Komentowany artykuł: https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/...

Kontakt ze mną poprzez Telegram: https://t.me/kanallacznosci     email: kanallacznosci@gmail.com
Chcesz dołączyć do kawiarenki? Napisz na kanallacznosci@gmail.com.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipiec, 2025, 23:00 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #139 dnia: 24 Lipiec, 2025, 00:04 »
Budując kłamstwo na kłamstwie, Ciało Kierownicze nadal wprowadza w błąd swoją trzodę co do prawdziwej nadziei, jaką daje im Pismo Święte. Geoffrey Jackson twierdzi, że Wielka Duchowa Świątynia Jehowy jest przenośnią i nie składa się z namaszczonych duchem dzieci Bożych, jak mówi Biblia. Redefiniuje również "świętą służbę" jako służącą interesom JW.org i całkowicie rozmywa znaczenie wielbienia. Ten film obnaża jego kłamstwa, używając Przekładu Nowego Świata jako dowodu.

@Joanna77994   
   No tak duchowa świątynia. Takie to proste wg Biblii i takie zagmatwanie według organizacji . Dziękuję świetny materiał daje do myślenia także w kwestii przejrzystości finansowej. Niestety organizacja ukrywa swój bilans oraz rachunek zysków i strat, nigdy nie opublikowała pełnych informacji finansowych.   

« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec, 2025, 00:14 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #140 dnia: 26 Lipiec, 2025, 21:53 »
Dlaczego 100 000 osób odchodzi ze Świadków Jehowy – Nieopowiedziany Exodus. Co by było, gdyby wszystko, w co wierzysz, opierało się na milczeniu? Każdego roku ponad 100 000 osób po cichu odchodzi ze Świadków Jehowy.W tym filmie dokumentalnym ujawniamy ukryte nadużycia, kontrolę emocjonalną, zdradę doktrynalną i prawdziwe liczby, których Strażnica nie chce, żebyś zobaczył. Od wykluczeń po Australijską Komisję Królewską – odkryj prawdę, którą odkryły tysiące osób – i dlaczego odeszły. 👉 Jeśli kiedykolwiek kwestionowałeś JW.org, ich politykę lub to, co znaczy „być w prawdzie”, to jest to film, którego nigdy nie chcieli, żebyś zobaczył.🧠 Oparty na prawdziwych historiach ocalałych, badaniach ekspertów i wyciekłych danych organizacji.

« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec, 2025, 21:57 wysłana przez NNN »

Offline donadams

« Odpowiedź #141 dnia: 27 Lipiec, 2025, 09:21 »
Chciałbym spytać, w którym miejscu tego filmu pojawia się informacja o tym ile osób odchodzi, że jest to ponad 100 000, a także w którym miejscu są wspomniane badania ekspertów i wyciekłe z organizacji dane? Zmarnowałem 27 minut życia przez ten idiotyczny opis, który jest zwykłym clickbaitem (cholernie długim).

W tym filmie nie ma żadnego z powyższych elementów. Oglądanie tego to strata czasu.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #142 dnia: 29 Lipiec, 2025, 00:11 »
NOWY FORMAT: Tekst dzienny ŚJ 😂 START : 1 lipiec 2025

@monikamonika3268   
   U sj manipulacja goni manipulacje. 😅 height=16CK 😅 height=16starzeje się i głupieje 😅 height=16
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec, 2025, 00:25 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #143 dnia: 01 Sierpień, 2025, 13:35 »
W podcaście porównuję zachowania religii Świadków Jehowy do zachowań mafii. Wskazuję na największą "zbrodnię" Świadków Jehowy, czyli ostracyzm. Obligatoryjność jego stosowania powoduje wykluczenia społeczne, bierną agresję, oraz rozbijanie rodzin i przyjaźni. Przymusowy ostracyzm MUSI zostać zakazany.

@ciesielstwodekarstwo7194   
  Genialnie zorganizowane konsorcjum deweloperskie... pracownicy pracują za darmo i jeszcze kupują grunty i materiały za swoje. Tak perfekcyjnego przedsiębiorstwa bez kosztów nikt nie zorganizował nigdy.

@krainarozmaitosci3441   
   Regie, dawno nie słuchałam tak rzeczowego i trafnego  podcastu. Powiedzieć, że porównanie jest genialne, to jakby nic nie powiedzieć. Cieszę się, że tu jesteś. Jestem ex śj, ale na całe szczęście moja rodzina nigdy nie była, więc ucieszyli się, że odeszłam. Przyjaciółka tak wtedy myślałam półtora roku przed moim odejściem przestała się do mnie odzywać bez słowa wyjaśnienia, innych przyjaciół nie miałam, więc szczęśliwie ostracyzm jest mi na rękę.  Nikt mi dupy nie zawraca. Nie mniej jednak współczuję tym wszystkim, których ostracyzm doprowadził do depresji czy innych schorzeń i bólu emocjonalnego. W zborze, w którym byłam był 15 letni chłopak, ochrzczony jak miał chyba 11 lat. Poszedł do gimnazjum,  zakochał się jak to wśród młodzieży bywa i chyba chciał odejść. Jak musiała być ogromną presja w domu, że pewnego zimowego dnia wyszedł na zbiórkę i popełnił samobójstwo. Przyznam, że nie żal mi było rodziców,  bo wiem, że byli i są fanatykami i że to tylko i wyłącznie ich wina. Tak się kończą przedwczesne chrzty, układanie życia przez rodziców i przekładanie swoich ambicji na dzieci. Masz rację Regie to Mafia w najgorszym wydaniu, bo pod imieniem Bożym. 😢 height=16😢 height=16
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień, 2025, 13:42 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #144 dnia: 01 Sierpień, 2025, 15:33 »
„Nowy miesiąc, nowy tekst – i od razu obietnica: Jehowa ratuje prawych ze wszystkich problemów… no chyba że masz na imię Abel, Jan Chrzciciel albo Szczepan :D

@jennyvann-2-xl   
 Karuzela kłamstw, trafne określenie. Szczerze mówiąc to trudno było doszukać się treści w tych tekstach dziennych, no ale teraz rzucasz światło na te herezje i manipulację. Dziękuję

@kjdonna
 Tak, ciało ma odpowiedź na każde pytanie, nieważne czy mądre czy głupie.. Obnażaj ich prawdę nadal. Serdecznie pozdrawiam:) 

@webermax6768   
 U mnie w zborze był brat grubo po 30 stce, nie pracował, mieszkał z rodzicami sJ, bardzo nie lubił się z ojcem, na zebrania przychodzili bardzo osobno, ale ten brat całe dnie spędzał na ulicy na głoszeniu, raczej na próbie rozdawania strażnicy. Kochani bracia szeptali że jak brat straci rodziców, to nie dadzą mu jeść, a może organizacja da za wysiłek? a może sam Jehowa nakarmi za całe dnie spędzone na rozdawaniu strażnicy? - kto da temu wiernemu słudze zboru jeść!?!?😆 height=16🤣 height=16😁 height=16😀 height=16
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień, 2025, 15:41 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #145 dnia: 20 Sierpień, 2025, 17:53 »
Wielki Ucisk opisywany przez ewangelistów to czas wojen, głodu, trzęsień ziemi, prześladowań i śmierci. Przerażający okres czasu, po którym miał nadejść koniec. Informacje o tym znajdujemy w Ewangelii Mateusza 24, Marka 13 i Łukasza 21.**Kiedy miał nastąpić ucisk i koniec ?** W ewangeliach znajdujemy fragment, kiedy uczniowie pytają Jezusa, kiedy to nastąpi... Historyczne dowody jasno wskazują, że słowa Jezusa w Ewangeliach Mateusza, Marka i Łukasza odnosiły się do wydarzeń związanych z zniszczeniem Jerozolimy i świątyni w 70 roku n.e. przez wojska rzymskie, zatem spełniły się całkowicie w I wieku naszej ery. Szczegółowe relacje historyków starożytnych, takich jak Józef Flawiusz i Tacyt potwierdzają liczne wojny, kataklizmy i prześladowania, które dokładnie odpowiadają opisanym w ewangeliach wydarzeniom.

@zza-kulis   
   Wszystko fajnie ale tak patrząc nie będzie można wiernych straszyć wielkim uciskiem i armagedonem. Bez tego nie utrzymają struktury i ślepego podporządkowania. Jak wtedy wmówić wiernym że dzięki ich lojalności mogą ocalić życie? Lepiej zazębiać pokolenie z zazębiającym się już pokoleniem niczym koło zębate
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień, 2025, 18:05 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #146 dnia: 20 Sierpień, 2025, 20:10 »
**Dla klarowności - WAŻNA TERMINOLOGIA**
  • Słowo „Christos” (gr. Χριστός) oznacza „Pomazaniec” i jest greckim tłumaczeniem hebrajskiego terminu „Masziach” (מָשִׁיחַ), czyli „Mesjasz”. Zatem słowo Mesjasz, Chrystus, lub Pomazaniec to jest to samo, tylko w innym języku. Oznacza kogoś, kto został namaszczony,  jako znak wybrania do szczególnej misji/zadania.
  • Dla lepszego zrozumienia terminu, w starożytnym Izraelu kapłani, królowie i prorocy byli namaszczani olejem jako symbol Bożego wybrania i mocy do pełnienia swojej roli (np. król Dawid).
  • Nawet Cyrus Pers został nazwany Pomazańcem, ponieważ zgodnie z tym, co możemy przeczytać w źródłach biblijnych, została mu wyznaczona szczególna misja do wypełnienia.
  • Antychryst (gr. ἀντίχριστος) oznacza kogoś kto przeciwstawia się roli Pomazańca (Chrystusa, Mesjasza) albo ten, kto uzurpuje sobie tę rolę. To tak w uproszczeniu.
  • Zatem Ci, którzy zostali przez Jezusa nazwani Antychrystami, którzy mieli nadejść, obejmują m.in. wszystkich tych, którzy uzurpują sobie szczególną rolę i zadanie do wypełnienia, jakoby działali z ramienia Bożego. I tacy właśnie się pojawili, łącznie z fałszywymi prorokami.

**Przeczytaj** Mateusza 24:4-5, 11, 23-26 Marka 13:22 

@jolenepolska2000

@jan5gryko 1Koryntian 11:23 Albowiem ja przejąłem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, której był wydany, wziął chleb (24) A podziękowawszy, złamał i rzekł: Bierzcie, jedzcie, to jest ciało moje za was wydane; to czyńcie na pamiątkę moją. (25) Podobnie i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to nowe przymierze we krwi mojej; to czyńcie, ilekroć pić będziecie, na pamiątkę moją. (26) Albowiem, ilekroć ten chleb jecie, a z kielicha tego pijecie, śmierć Pańską zwiastujecie, aż przyjdzie. (27) Przeto, ktokolwiek by jadł chleb i pił z kielicha Pańskiego niegodnie, winien będzie ciała i krwi Pańskiej. (28) Niechże więc człowiek samego siebie doświadcza i tak niech je z chleba tego i z kielicha tego pije. /Pawel nie byl obecny na ostatniej wieczerzy. Nie byl nawet jego uczniem.Nie mogl wiedziec ,co tam powiedzial Chrystus. A Chrystus nie nakazal czynienia pamiatki.Wlasnie z tego cytatu Pawla krk zrobil eucharystie, czyni kanibalizm.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień, 2025, 20:16 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #147 dnia: 20 Sierpień, 2025, 22:14 »
Świadkowie Jehowy, podobnie, jak wiele dominacji podobnego sortu wierzy w podwójne spełnienie proroctw z Ewangelii Mateusza 24, Marka 13 i Łukasza 21. Jak tam czytamy, Jezus mówi do swoich uczniów, że będą słyszeć o wojnach i pogłoskach o wojnach oraz że naród powstanie przeciwko narodowi.
      @KociaK-yy1wb   
   Ogloszenie pokoju i bezpieczeństwa mialo miejsce gdy w ojska r zymskie odstapily od oblegania miasta J bo sie nie spodziewano że za krotki czas te w ojska powroca i zn iszcza miasto   

@jestemok   
   Czy to wszystko ? Czy dotarłaś do opisu Flawiusza z oblężenia Jerozolimy ? "Wojny żydowskie" wywarły mnie ogromne wrażenie. Jest to podsumowanie i dopełnienie proroctwa Pana Jezusa.......👍 height=16🌹 height=16 wszystko się wtedy spelniło.

**JAKIE ZAMIESZKI** ** 1. Bunt w Egipcie i w Aleksandrii (38-41 n.e.)** Zamieszki między Żydami a Grekami w Aleksandrii. Było to za panowania cesarza Kaliguli. Kaligula próbował umieścić swój posąg w Świątyni Jerozolimskiej, co wywołało kryzys religijny i niemal wybuch wojny żydowsko-rzymskiej. Mimo, że wojna została odroczona, ale napięcia były ogromne. Dzieła Filona:
  • "In Flaccum" (pol. Przeciw Flakkusowi): opisuje brutalne prześladowania Żydów przez rzymskiego prefekta Egiptu, Aulusa Aviliusa Flakkusa, oraz pogrom Żydów w Aleksandrii w 38 roku.
  • "Legatio ad Gaium" (pol. Poselstwo do Gajusza): jest relacja z poselstwa żydowskiego (na którego czele stał Filon) do cesarza Kaliguli, w celu obrony praw Żydów i wyjaśnienia sytuacji w Aleksandrii. Konflikt miał tło etniczne, społeczne i religijne między Żydami a Grekami zamieszkującymi Aleksandrię.
**2. Wojny partyjskie (ok. 55-63 n.e.)** Konflikty między Rzymem a Partami o kontrolę nad Armenią. Prowadzili je cesarz Neron i król partyjski Wologazes I. Zakończyło się zawarciem pokoju i uznaniem kompromisu (Rzym uznał partyjskiego króla jako władcę Armenii, ale koronowanego przez Rzym).
  • Tacyt, "Roczniki" (łac. Annales), księgi XII-XV.
  • Kasjusz Dion: w Rzymskiej historii (jego relacja zachowała się we fragmentach).
  • Józef Flawiusz: Dawne Dzieje Izraela (sporadyczne wzmianki, kontekst bliskowschodni).
  • Pliniusz Starszy : w historii naturalnej (marginalne wzmianki).
**3. Powstanie Boudiki w Brytanii (60-61 n.e.)** (Kwalifikowane jako 'wieści wojenne'). Brytania była pod kontrolą Rzymu. Królowa Boudika wznieciła powstanie przeciw Rzymowi. Spaliła Londyn. Zginęło tysiące ludzi. Sytuacja była tłumiona brutalnie przez wojska rzymskie.
  • Tacyt (Publius Cornelius Tacitus)
  • Kasjusz Dion (Cassius Dio)
  • Euzebiusz z Cezarei, ale wspomina bardziej marginalnie
**4. Pogromy i walki w Cezarei i Jerozolimie (66 n.e.)** Napięcia między Żydami a poganami w Cezarei i Jerozolimie przeradzają się w krwawe zamieszki. Rzymianie tłumią niepokoje, co prowadzi do pełnoskalowej rewolty w Judei.
  • 1. Józef Flawiusz (Flavius Josephus): „Wojna żydowska” (łac. Bellum Iudaicum), księgi II i III opisują wydarzenia z 66 roku n.e.
Józef był bezpośrednim uczestnikiem wojny, a później przeszedł na stronę Rzymian, dlatego jego relacja jest najpełniejszym źródłem o tych wydarzeniach. Opisuje między innymi zniszczenie synagogi, bunt wobec rzymskiej władzy, przejęcie twierdzy Antonia, rzeź garnizonu rzymskiego, konflikt między radykalnymi zelotami a bardziej umiarkowanymi frakcjami żydowskimi.
  • 2. Tacyt (Tacitus)
„Roczniki” (Annales): zachowane fragmentarycznie do 66 roku. „Dzieje” (Historiae): zawierają ogólny opis I wojny żydowskiej (niestety większa część ksiąg się nie zachowała).
  • 3. Swetoniusz (Suetonius): „Żywoty Cezarów” (De Vita Caesarum), głównie Wespazjan i Tytus.
Wzmianki są krótkie, a informacje o wojnie żydowskie ogólne. Nie opisuje szczegółowo pogromów w Cezarei czy Jerozolimie. **5. Wojna żydowsko-rzymska (66-70 n.e.) Najważniejszy i bezpośrednio związany z proroctwem Jezusa konflikt.** Rozpoczęła się jako bunt przeciwko Rzymowi, zakończyła zburzeniem Świątyni w 70 r. przez Tytusa, syna cesarza Wespazjana.
  • 1. Józef Flawiusz, "Wojna Żydowska"
Historyk opisał całość konfliktu z dużą szczegółowością: od wybuchu buntu w 66 r. po zdobycie Masady w 73/74 r. Księgi IV-VI zawierają szczegółowy opis oblężenia i zburzenia Jerozolimy przez Tytusa w 70 r.
  • 2. Tacyt (Publius Cornelius Tacitus), „Dzieje” (łac. Historiae), księgi V (fragmenty) i VI
Opisuje z perspektywy Rzymu oblężenie Jerozolimy, zaciekłość Żydów, oraz brutalność wojny. Podkreśla fanatyzm religijny, walki wewnętrzne wśród Żydów (zeloci vs. umiarkowani), trudne warunki oblężenia.
  • 3. Swetoniusz (Gaius Suetonius Tranquillus), „Żywoty Cezarów” (łac. De vita Caesarum)
Opisuje skutki wojny żydowskiej z punktu widzenia cesarskich sukcesów. Wspomina o zburzeniu Świątyni i triumfie Tytusa.
  • 4. Kasjusz Dion (Cassius Dio)
„Rzymska historia” (Historia Romana), księga 66 (fragmenty) Krótszy opis wojny niż u Flawiusza, ale zawiera niektóre szczegóły (np. liczby ofiar, rytualny charakter walk). ** Inne istotne zamieszki i chaos polityczny**
  • Kaligula zamordowany (41 r.) a Neron popełnia samobójstwo (68 r.).
  • walki o władzę po śmierci Nerona: Galba, Othon, Witeliusz, Wespazjan. Wojna domowa w Rzymie.

« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień, 2025, 22:20 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #148 dnia: 21 Sierpień, 2025, 13:04 »
Świadkowie Jehowy, jak i inne ugrupowania religijne tego sortu, jak np. Adwentyści, odnoszą biblijne zapowiedzi Jezusa o trzęsieniach ziemi do czasów obecnych. Jest to absurdalna ideologia. Oczywiście, że dzisiaj również mamy trzęsienia ziemi, ale to nie o dzisiejszych mówił Jezus. Jezus mówił o czasach ówczesnego pokolenia. W tym odcinku omówię  dowody, że potężne trzęsienia ziemi pomiędzy 30 a 70 r n.e. są potwierdzone w źródłach rzymskich i żydowskich, w tym w samej Biblii.
  • Mówi ona o trzęsieniu ziemi, jakie wystąpiło podczas śmierci Chrystusa (Mateusza 27:51)
"oto zasłona świątyni rozerwała się na pół, od góry aż do dołu, ziemia się zatrzęsła i skały popękały."
  • Trzęsienie ziemi nastąpiło też podczas pobytu apostoła Pawła w więzieniu (Dzieje Apostolskie 16:26)
"Nagle powstało silne trzęsienie ziemi, tak że zachwiały się fundamenty więzienia. I natychmiast otworzyły się wszystkie drzwi i wszystkim rozwiązały się więzy." - pomijam szczegół, jak trzęsienie ziemi może rozerwać więzy, ale OK. Nie wchodzę w szczegóły ;) Mało kto zastanawia się na tym, że w okresie pomiędzy śmiercią Jezusa Chrystusa z zburzeniem Jerozolimy zanotowano przeogromną liczbę trzęsień ziemi. Historycy odnotowali je między na Krecie, Milecie, w Smyrnie, Samos, Laodycei, Hierapolis,  Kampinie, Kolosach, Rzymie, Apamei, Pompejach, a także w Judei.

**Zobacz też źródła historyczne**
  • Edward Hayes Plumptre, The Gospel according to St. Matthew, with commentary, volume 1, strona 340 (angielski)
https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?i...
  • Józef Flawiusz „Wojna Żydowska” Księga Czwarta, rozdział 4, akapit 5, strona 172 (polski)
https://wolnelektury.pl/media/book/pd...
  • Marcello Kik, Matthew Twenty-Four: an Exposition, page 93 (angielski)
(link tymczasowo niedostępny)
  • Tacitus, book XII, chapter 43 (angielski)
  • Tacitus, book XII, chapter 58 (angielski)
  • Tacitus, book XIV, chapter 27 (angielski)
  • Tacitus, book XV, chapter 22 (angielski)
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień, 2025, 13:09 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #149 dnia: 24 Sierpień, 2025, 22:37 »

@JAga...   
 Bardzo pieknie mowisz. Gratuluję siły w dążeniu do siebie.  Jestem na etapie uwalniania sie od tej sekty i toksycznych ludzi, ktorych tam spotkałam... walczę o siebie 🌻 height=16

@jolantanielsen982   
   Witaj w klubie.Jestem od 20 lat poza tym zasciankiem religijnym. Tez od urodzenia w trzypokoleniowej rodzinie betonowych robotow jworg. Nie mam kontaktu z rodzina od tamtego czasu i wcale za nimi nie tesknie. Jestem sobą w swoim zyciu gdzie znalazla sie nowa rodzina i przyjaciele. To byla najlepsza decyzja w moim zyciu.   

« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień, 2025, 22:40 wysłana przez NNN »