W naszym najnowszym odcinku gościliśmy Monikę Białkowską, autorkę książki "Połamany celibat".
Ta rozmowa... trudno znaleźć słowa. Otworzyła przed nami świat, o którym mało kto odważa się mówić głośno. ❓
Czy zastanawialiście się kiedyś, co naprawdę kryje się za decyzjami księży o porzuceniu sutanny? Popularne wyobrażenia mogą być dalekie od prawdy...
🔍 Jako byli Świadkowie Jehowy, nie mogliśmy nie zauważyć pewnych niepokojących schematów - mechanizmów, które działają podobnie w różnych zamkniętych wspólnotach religijnych. To, co usłyszeliśmy od Moniki, tylko potwierdziło nasze przeczucia.
Co dzieje się z tymi, którzy decydują się odejść? Jak traktowane są kobiety uwikłane w te historie? I dlaczego system tak bardzo boi się prawdy?
"Połamany celibat" to nie jest książka, której się spodziewacie. To nie sensacja, nie skandal - to głęboko ludzka opowieść o wyborach, konsekwencjach i poszukiwaniu własnej drogi.
✨ Jeśli jesteście gotowi na prawdę, która może wami wstrząsnąć, ale też dać nową perspektywę - koniecznie posłuchajcie. Ta rozmowa zmienia sposób patrzenia na zjawiska, które wydawały się oczywiste...
@exactlyLondon
A tam gadajo... Takie pogaduchy... Ale jak fajnie, przystępnie bardzo ciekawi goście, mnóstwo merytoryki, życzliwości, logiki, faktów... No, piękny kanał. Niesamowicie się cieszę z tego, że tu trafiłem. Sympatyczni ludzie, z bagażem, fakt, ale kurde, to jest dla nas niesamowicie cenna wiedza. Rozwojowa. Ja, wychowywany/tresowany na katolika, szybko ogarnąłem. W wieku 12 lat wyszedłem w połowie mszy i nigdy już nie wróciłem tam dobrowolnie czy z osobistych pobudek, ale nie każdy ma takie szczęście. Toteż ten kanał ma ogromną wartość społeczną. Trudno wyrazić dostateczne "dziękuję" za waszą pracę i zaangażowanie w walce z "Wirusem wiary". Dziękuję Kochani Wam oraz szanownym interlokutorom, gościom, rozmówcom! Piękna sprawa! Kocham! Szanuję! Popieram!
@Mic-ir1uc
Wielkie dzięki dla Sary i Edwina za to, że wychodzą poza uniwersum ŚJ. Sam mam znajomego byłego księdza, odszedł bo zarzucano mu ogólnie mówiąc zbytnie skupienie na ludziach, a zbyt małe na potrzebach finansowych kościoła. Kościół to korporacja. Kościół to największy posiadacz ziemski świata poza państwami. Jak mogę zrozumieć, że ktoś wierzy w boga tak nie mogę zrozumieć jak ktoś może tkwić w kościele gdy ten dba jedynie o własne interesy i wiecznie mu mało.
"Książka 'Połamany celibat' jest historią o tych, którzy łamią celibat, ale też o tych, których połamał celibat" - dr Monika Białkowska.