Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Ależ to prawdziwe i życiowe!!!  (Przeczytany 10990 razy)

Offline Storczyk

Odp: Ależ to prawdziwe i życiowe!!!
« Odpowiedź #105 dnia: 29 Marzec, 2025, 16:18 »
Kościół podobny lub nawet w wyciąganiu kasy gorszy .

Tylko że nie stygmatyzuje i nie wyklucza.
Nie ma nagonki, chodzisz to jesteś nie to nie.

Offline NNN

« Odpowiedź #106 dnia: 02 Kwiecień, 2025, 20:14 »
Jeden z ich byłych liderów, Mike Rinder, przez lata piął się po szczeblach skomplikowanej hierarchii tej organizacji. Gdy był niemal na szczycie – postanowił odejść. Po latach nadużyć, niewolniczej pracy i ciągłej kontroli znalazł w sobie odwagę, by uciec. Wciąż próbuje namówić do tego samego swoje dzieci. Ta książka to wstrząsające wyznania i rozpaczliwa próba  To też kanwa rozmowy Artura Nowak z profesorem Stanisławem Obirkiem. Link do książki: https://www.empik.com/spowiedz-scjent...

Nie walczę z organizacją, ja się przed nią bronię, jestem jej ofiarą!
Droga jest mi moja wolność.

Offline NNN

« Odpowiedź #107 dnia: 03 Kwiecień, 2025, 20:41 »
    @mateompa   
   bardzo ciekawy format, a sama realizacja jest unikatowa. Super pomysł i dzięki swojej kreatywności masz nowy kontent, którego nie ma nigdzie indziej:) Nie wiem czy pamiętasz, ale kiedyś na jednym z pierwszych Twoich filmów zapytałem czy zaprzestaniesz nagrywania filmów na komitecie czy też może zaczniesz nagrywać materiały, analizy itd, a ty odpowiedziałeś, że puki co twoim celem jest wrzucić wszystkie części z tego pseudo sądu i nie chciałeś się zdeklarować co będzie dalej. Miałem dobre przeczucie bo generalnie Ciebie słucha się dobrze, a w dodatku jesteś bardzo kreatywny i wydawać się mogło, że inne kanały te większe zgarnęły i wymyśliły już wszystko co można było stworzyć i wtedy ty cały na biało wszedłeś na scenę i moim zdaniem znalazłeś swój mały niezagospodarowany skrawek tej już wydawać się by mogło zajętej ziemi. BRAWO! Jestem z Tobą od samego początku... ja światus, który nigdy w organizacji nie był i jest nas więcej co jakiś czas można to wyczytać w komentarzach. Jeśli ta religia musi upaść to my również jesteśmy potrzebni i my również musimy znać mechanizmy tej organizacji bo uważam, że mimo iż byli świadkowie to już mocna grupa to jednak może to być trochę za mało.

@TeReSaKlecz   
   Ja nie rozumiem tej dziwnej miłości i przyjaźni. Jesteś Sw. i nagle zaczynasz myśleć używać mózgu, analizować itp i wtedy zaczyna się horror. Ludzie którzy są twoimi przyjaciółmi zaczynają na ciebie kapować i na rozkaz korporacji przestają odzywać itp i jesteś dla nich śmieciem i ścierwem, chyba że wrócisz. Ale jak można wrócić do takich ludzi ? do takich fałszywych przyjaciół, którzy są z tobą warunkowo.Najgorsze jest to że to wszystko jest ubrane w Boga stwórcę wszechświata, który kocha każdego a nie tylko Św. Jehowy. Jezus też oddał życie za każdego na świecie a nie tylko za Świadków. Kasa leci tylko w jedną stronę w drugą już nie, darmowe budowanie sal przez ludzi a potem są sprzedawane i kasa ch** wie gdzie idzie. Czemu nikt tego nie docieka ? tylko ślepo wierzy w każdy dyrdymał. Zastanawiała mnie zawsze jeszcze jedna rzecz dlaczego w organizacji jak np jest jakaś siostra lub brat i nie ma bliskich to po śmierci zostawia chatę na organizację przepisuje w testamencie a nie da np inne siostrze lub bratu który np żyje w nędzy itp. przecież do ch** ta korporacje jak to dostaje takie spadki to nikt ani złotówki nie dostanie ! Ludzie tam ryją za obietnice życia w raju. Aha żeby nie było że ja tylko pisze  o Św. Jehowy to i tamto  bo katolicy też mają bardzo dużo za skórą i miłości im brak i to bardzo bardzo.

@EmiLia-ut9px   
    @TeReSaKlecz  wszystkie religie są nastawione na to, że wszyscy łożą na wybrańców. On im mówi, że mało, oni dają więcej,a on im mówi, że jeszcze trochę, że już prawie i dostaną nagrodę od Boga. Wierni czekają a duchowni się bawią. Wierni dobrodziejstwa w przyszłości,a duchowni w teraźniejszości. Wiara tak, ale bez religii.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień, 2025, 20:52 wysłana przez NNN »

Offline NNN

« Odpowiedź #108 dnia: 05 Kwiecień, 2025, 12:57 »
W naszym najnowszym odcinku gościliśmy Monikę Białkowską, autorkę książki "Połamany celibat".
Ta rozmowa... trudno znaleźć słowa. Otworzyła przed nami świat, o którym mało kto odważa się mówić głośno. ❓
 Czy zastanawialiście się kiedyś, co naprawdę kryje się za decyzjami księży o porzuceniu sutanny? Popularne wyobrażenia mogą być dalekie od prawdy...

🔍 Jako byli Świadkowie Jehowy, nie mogliśmy nie zauważyć pewnych niepokojących schematów - mechanizmów, które działają podobnie w różnych zamkniętych wspólnotach religijnych. To, co usłyszeliśmy od Moniki, tylko potwierdziło nasze przeczucia.

Co dzieje się z tymi, którzy decydują się odejść? Jak traktowane są kobiety uwikłane w te historie? I dlaczego system tak bardzo boi się prawdy?

"Połamany celibat" to nie jest książka, której się spodziewacie. To nie sensacja, nie skandal - to głęboko ludzka opowieść o wyborach, konsekwencjach i poszukiwaniu własnej drogi.
✨ Jeśli jesteście gotowi na prawdę, która może wami wstrząsnąć, ale też dać nową perspektywę - koniecznie posłuchajcie. Ta rozmowa zmienia sposób patrzenia na zjawiska, które wydawały się oczywiste...

@exactlyLondon   
   A tam gadajo... Takie pogaduchy... Ale jak fajnie, przystępnie bardzo ciekawi goście, mnóstwo merytoryki, życzliwości, logiki, faktów... No, piękny kanał. Niesamowicie się cieszę z tego, że tu trafiłem. Sympatyczni ludzie, z bagażem, fakt, ale kurde, to jest dla nas niesamowicie cenna wiedza. Rozwojowa. Ja, wychowywany/tresowany na katolika, szybko ogarnąłem. W wieku 12 lat wyszedłem w połowie mszy i nigdy już nie wróciłem tam dobrowolnie czy z osobistych pobudek, ale nie każdy ma takie szczęście. Toteż ten kanał ma ogromną wartość społeczną. Trudno wyrazić dostateczne "dziękuję" za waszą pracę i zaangażowanie w walce z "Wirusem wiary". Dziękuję Kochani Wam oraz szanownym interlokutorom, gościom, rozmówcom! Piękna sprawa! Kocham! Szanuję! Popieram!

@Mic-ir1uc       
Wielkie dzięki dla Sary i Edwina za to, że wychodzą poza uniwersum ŚJ. Sam mam znajomego byłego księdza, odszedł bo zarzucano mu ogólnie mówiąc zbytnie skupienie na ludziach, a zbyt małe na potrzebach finansowych kościoła. Kościół to korporacja. Kościół to największy posiadacz ziemski świata poza państwami. Jak mogę zrozumieć, że ktoś wierzy w boga tak nie mogę zrozumieć jak ktoś może tkwić w kościele gdy ten dba jedynie o własne interesy i wiecznie mu mało. 

"Książka 'Połamany celibat' jest historią o tych, którzy łamią celibat, ale też o tych, których połamał celibat" - dr Monika Białkowska.   
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień, 2025, 13:19 wysłana przez NNN »

Offline NNN

« Odpowiedź #109 dnia: 10 Kwiecień, 2025, 15:32 »
W tym filmie demaskujemy prawdziwe oblicze organizacji Świadków Jehowy – od miliardowego majątku Watchtower, przez tuszowanie skandali seksualnych, aż po system ostracyzmu społecznego, który niszczy rodziny.

Szczególnie przyglądamy się sytuacji w Polsce – od centrali w Nadarzynie po konflikty lokalne wokół budowy Sal Królestwa.
Dowiesz się:
Jakie mechanizmy finansowe stosuje Towarzystwo Strażnica? Jak wygląda struktura władzy i mechanizmy kontroli psychicznej? Jakie skandale pedofilskie i sądowe miały miejsce na świecie i w Polsce? Jakie są konsekwencje wykluczenia ze wspólnoty i zerwania więzi rodzinnych? Ile wart jest majątek Świadków Jehowy w Polsce i za granicą? Co na to byli członkowie i dlaczego mówią dziś otwarcie?

Ten materiał to owoc długiej analizy źródeł medialnych, raportów prawnych oraz relacji byłych członków. Zajrzymy za kulisy organizacji, która deklaruje pokój i miłość, a stosuje metody przypominające funkcjonowanie korporacji i sekty.

Zostań z nami do końca i odkryj to, co przez lata było ukrywane.

Wezwanie do interakcji (na koniec filmu):
 Jeśli uważasz, że ten materiał ujawnia ważne fakty – zostaw łapkę w górę, zasubskrybuj nasz kanał i udostępnij ten film dalej. Pomóż nam dotrzeć z tą informacją do jak największej liczby osób!
Napisz w komentarzu: Czy znasz kogoś, kto był członkiem Świadków Jehowy? Co sądzisz o majątku organizacji religijnych? Jak oceniasz działania Watchtower w Polsce? Twoja opinia ma znaczenie!

« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień, 2025, 15:33 wysłana przez NNN »

Offline Reskator

« Odpowiedź #110 dnia: 10 Kwiecień, 2025, 16:41 »
Obrazy nie odpowiadają temu co mówi lektor.
Bryki za miliony,panienki,samoloty prywatne,jachty.
Myślałem że z ferrari czy maserati wyskoczy zaraz Leth czy Losch a tu młody facecik z panienką.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień, 2025, 16:42 wysłana przez Reskator »

Offline NNN

« Odpowiedź #111 dnia: 16 Kwiecień, 2025, 16:37 »
I tak też można.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #112 dnia: 16 Kwiecień, 2025, 20:41 »
Super.
Samo sedno.
Fajnie obnażył rzeczywistość.
Tak z poczuciem humoru.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień, 2025, 20:43 wysłana przez Gremczak »