Mnie ucieszyło światło, na które czekałem,,że nie będą wyznaczane daty.Czyli zmądrzeli i zrozumieli,że na podstawie biblii żadnej daty nie można jednoznacznie ustalić.Tym samym uwolnili nowych świadków od drwin związanych z niespełnieniem sie jakiś dat.
Najbardziej nie spodobało mi się nowe zrozumienie pokolenia. Dlaczego?Wcześniej zazwyczaj z tego co pamięam wprowadzano zmiany w nauce, ale anonimowo.Nie podawano chyba z nazwiska osoby(grono CK) ,która zasegurowała coś a reszta to przyjęła.Nie rozumiem,jak całe grono CK i cała społeczność ŚJ zmieniła swoje myślenie tylko dlatego,że brat Barr miał osobiste zrozumienie pism.Z kontekstu wypowiedzi można odnieść wrażenie,że z nikim tego nie konsultował,nie radził się,tylko,że sam coś stwierdził.
Ja doceniam osobiste starania w zrozumieniu pism.Nie mam też nikomu za złe ,że co jakiś czas rozumie coś inaczej.To nie jest przecież żadnym grzechem .Nie zgadzam się jednak,aby jedna osoba narzucila innym taka naukę.Nie lubię zwrotów:jEZUS MIAŁ NA MYŚLI TO LUB TAMTO,najwyraźniej mu chodzilo o... nIKT PO 2000 lat nie może wiedziec co Jezus miał na myśli.Można tylko napisac co ja o tym myslę,ale nie wkładac coś w słowa Jezusa.Jezus mówił do apostołów i wątpie aby oni go zrozumieli i wiedzieli,że ma na myśli pomazańców pokrywajacych sie z pomazańcami pamietających 1914 rok.Skąd niby ci apostołowie mieliby i na podstawie czego dojść do takich wniosków?
Rozumiem nowe swiatła(mylne lub nie),które są popierane wersetami.Tu jednak moim zdaniem przyjeto argumentacje i interpretacje bez wsparcia sie innymi wersetami.Po prostu brat Barr tak pomyslał,a innym z CK to się spodobało i tyle.Do innych świateł są podawane liczne przykłady i wersety.Tu niczego takiego nie dostrzeglem.
„Brat Barr podkreślił, że owo zgromadzanie [synów królestwa] nie będzie trwać w nieskończoność. Nawiązał do Ewangelii według Mateusza 24:34: »To pokolenie na pewno nie przeminie, dopóki się to wszystko nie stanie«. Dwukrotnie przeczytał następujące wyjaśnienie: »Jezusowi najwyraźniej chodziło o to, że życie pomazańców przebywających na ziemi, gdy w roku 1914 zaczął być widoczny znak, miało się częściowo pokrywać z życiem innych pomazańców, którzy zobaczą rozpoczęcie się wielkiego ucisku«
http://www.jw-ex.pl/mity-sj-1/krolestwo-boze-panuje-ksiazka-2014/pokolenie-swiatlo-2014/ Swoja drogą nie chciabym tłumaczyĆ NIKOMU tego pokrętnego i zawiłego tematu.