I następny będzie mi zarzucał spuściznę po WTS-ie . Pisząc o rzekomym natchnieniu biblii kierowałem się 2Tym. 3:16. A nie spuścizną po przebywaniu w WTS-ie. Gorszycielu, Twoja obrona biblii jest wg mnie podobna do powszechnego stwierdzenia, że jak nie masz jednego konkretnego dowodu na potwierdzenie swojej teorii, to zarzuć kogoś tysiącem nieważnych teorii.
Gdy słyszę jak lekko gość pisze o innych że ktoś jest zmanipulowany przez coś infantylnego , naiwnego - to nawet jeśli to wydaję się prawdziwe, to pisanie tego publicznie świadczy o delikatnie mówiąc braku szacunku do ludzi, a to już na 200% jest właśnie objaw infantylności i naiwności. Bo widać brak kultury , szacunku, delikatności, wyczucia, smaku itd.. .
Co o takim zachowaniu osobiście myślę nie mogę szerzej opisać z uwagi na konieczność użycia słów które w słowniku uznawane są za ..............ne .
Do rzeczy.
Czuję to co ty Nemo o mądrościach i "tęgim" rozumie osób które także na tym forum piszą .
Mają pewną cenną wiedzę i oczytanie ale jak wiadomo to jeszcze nie mądrość - to tylko jakaś wiedza która w wypadku niektórych czasem tylko nadyma jak to mówi Biblia w pewnym fragmencie.
Są niczym Strażnica czy Kościół Katolicki lub Rabini Żydowscy .
Mają jeden wspólny mianownik -myślą o prostych ludziach jak o plebsie ,amharec,parafianinach itd.... - proszę sprawdzić że to nie są pochlebstwa . To wszystko określenia ludzi poniżające ich godność ludzką jednostek i zbiorowości danej społeczności religijnej .
Ale nawet te zmanipulowane grupy z punktu widzenia zarówno prawa świeckiego i kodeksów religijnych,mają prawo oczekiwać od tych"tęgich" głów i "świętych osobistości" szacunku i okazywania pokory .
Inaczej określam takich mędrków jako ......ki na wysokich stołkach
Mędrkują tylko na podstawie manipulacji i przebiegłości w wymyślaniu błędu .
Korzystają perfidnie z zasady ujętej trafnie przez pewnego pisarza angielskiego :
• Droga człowieka prawdomównego przypomina wyścig kolarski z bielizną z papieru ściernego.
• Kłamstwo obiegnie cały świat, zanim prawda zdąży włożyć buty.Terry_Pratchett
o tym chcę szerzej w tym wątku .
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/index.php?topic=3525.0Wiedza to miecz obosieczny podobnie jak literalny nóż lub siekiera.
Może służyć do domowego użytku w celach tylko pożytecznych .
Ale daj to narzędzie wariatowi lub niezrównoważonemu psychicznie. Albo jeszcze gorzej, niech go używa ktoś kto zieje nienawiścią i chce użyć tych narzędzi wobec bezbronnych i niczego nie spodziewających się ludzi .